Ovulatie

Ovulatie testen

Wist je dat je met een ovulatietest het tijdstip van je vruchtbaarheid kan meten? Een teststaafje kan namelijk de piek van je lutheïniserend-hormoon meten.  Dit hormoon voorspelt het moment waarop je vruchtbaar zal worden. Maar is zo’n test wel betrouwbaar? En kleven er risico’s en/of nadelen aan het gebruik van een ovulatietest?

Zoals je misschien al wel weet, kun je tijdens je eisprong of ovulatie zwanger worden en ook al daarvoor. Je bent twee dagen in de maand het meest vruchtbaar, waardoor je elk jaar dus 24 dagen ‘op het hoogtepunt’ vruchtbaar bent. Tijdens deze twee vruchtbaarste dagen heb je een eisprong of ovulatie. Op dat moment geven jouw eierstokken dan een eicel af. Zaadcellen uit het sperma van een man kunnen dit eicel vervolgens bevruchten. Zelfs na de eisprong ben je nog even vruchtbaar.

De werking van een ovulatietest

In de meeste gevallen levert het gebruik van een ovulatietest geen bijwerkingen op. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de gevolgen van een ovulatietest.

In je urine bevindt zich vlak voor de eisprong een hormoon, genaamd het lutheïniserend-hormoon. Dit hormoon bereidt je lichaam voor op de eisprong. Een paar dagen voor je eisprong, meestal één à twee dagen ervoor, bereikt dit hormoon een piek. Er bevinden zich op dat moment dus veel LH-hormonen in je urine, je hebt dan een ‘LH-piek.’ Met een ovulatietest kan je dus de hoeveel LH-hormonen in je urine meten. Dit doe je door een teststaafje een paar seconden in je urine te leggen.

Wat geeft een teststaafje aan?

Je teststaafje kan de LH-piek met een smiley of een tweede streepje op de teststaaf aangeven. Je weet dan dat je na deze piek nog één of twee dagen vruchtbaar bent. Als je seks hebt in je vruchtbare dagen, wordt de kans op zwangerschap groter. Meestal zitten er in één ovulatietest ongeveer zeven tot twintig teststaafjes waarmee je jouw ovulatie kunt meten.

Bij het ontbreken van een LH-piek

Soms geeft de ovulatietest na de meting geen LH-piek aan.  Veel vrouwen doen namelijk op de verkeerde tijd de test. Je kunt je LH-piek maar 24 uur meten, al kan dit natuurlijk ook korter of langer zijn. Daarnaast meten veel vrouwen hun LH-piek in te dunne urine, omdat ze teveel of te vaak drinken. Tenslotte hebben sommige vrouwen af en toe geen ovulatie tijdens hun cyclus, waardoor er geen LH-piek te meten valt. Dit vooral bij oudere vrouwen voor.

Voordelen van een ovulatietest

Een test is een handige graadmeter om te checken op welke dagen je vruchtbaar zal worden. De meeste ovulatietesten zijn betrouwbaar te noemen, omdat ze dagen waarop jij vruchtbaar bent, vrij exact kunnen meten of inschatten. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat jij de vruchtbare dagen verkeerd inschat, waardoor je niet op het geplande tijdstip zwanger wordt. Het kan ook zijn dat je helemaal geen seks hebt op je vruchtbare dagen, waardoor je niet zwanger wordt. En misschien heb je wel te vroeg of te laat gemeenschap?

Nadelen van een ovulatietest

Er kleven ook enkele nadelen aan het gebruik van een ovulatietest. Bij een ovulatietest mag de urine, die je wil opmeten, niet te dun zijn. Daarnaast is de bedoeling dat je niet te vaak en teveel drinkt. Ook moet je de ovulatietest elke dag op een ander moment testen. En veel vrouwen worden door een positieve uitslag van een ovulatietest erg gefocust op het ‘zwanger raken,’ waardoor ze gestrest worden en niet meer aan seks denken.

Welke ovulatietesten zijn er?

Er zijn verschillende ovulatietesten op de markt. Alle testen geven veranderingen in de hormoonhuishouding tijdens de menstruale cyclus weer. Je vaginale vocht, urine of speeksel neemt dan andere vormen of kleuren aan, dit kun je met behulp van een test aflezen. De testen ‘Predictor’ en ‘Clearblue’ zijn redelijk betrouwbaar en makkelijk in gebruik. Je kunt ook online een ovulatietest kopen. Pas vooral op met testen die minder bekend zijn, omdat deze vaak minder betrouwbaar zijn.

Andere functies van een ovulatietest

Naast het meten van je LH-piek kan je de ovulatietest natuurlijk ook als anticonceptiemiddel gebruiken. Wanneer je het tijdstip van je eisprong kan achterhalen, weet je dus wanneer je de grootste kans hebt om zwanger te worden. Als je niet zwanger wil worden, kun je er dus ook voor kiezen om op dat moment juist geen seks te hebben. Een ovulatietest is als anticonceptiemiddel niet aan te bevelen, omdat het tijdstip van je ovulatie wisselt. Ook blijven de zaadcellen van de man na de eisprong nog enkele dagen in je lichaam leven. Hierdoor ben je niet alleen vruchtbaar tijdens je ovulatie of eisprong, maar ook erna of ervoor. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch specialist, zoals je huisarts.

Daarnaast zou je met een ovulatietest ook het effect van je anticonceptiemiddelen kunnen meten, zoals de effectiviteit van de orale anticonceptiepil. Deze pil onderdrukt de eisprong.