Zwangerschapskwaaltjes

Bekkeninstabiliteit

Het begint met een pijn rond je bekken, ongeveer bij je schaambeen. Je hebt vooral last van zogenaamde ‘startpijn’ (pijn wanneer je een beweging opstart), bijvoorbeeld wanneer je uit de stoel opstaat. Je voelt je ook snel moe. En soms straalt die vervelende pijn ook uit naar je billen, onderrug of lies. Herken jij je in die omschrijving? Waarschijnlijk heb je dan last van bekkeninstabiliteit.

Wat is bekkeninstabiliteit?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst eens bekijken wat je bekken precies zijn. Het bekken bestaat uit een aantal botten; het heiligbeen, het schaambeen en het darmbeen. Deze beenderen zijn onderling met elkaar verbonden door kraakbeen. Om dat kraakbeen zitten weer elastische banden en kapsels ter versteviging. Wanneer je last hebt van bekkeninstabiliteit, worden deze verbindingen elastischer. Eigenlijk kun je dat zien als de voorbereiding op je bevalling. Straks moet je kindje namelijk via je bekken naar buiten komen.

Zodra je bekken elastischer worden, kan dit klachten veroorzaken. Hoewel veel zwangere vrouwen hun bekken sneller voelen, is er niet altijd sprake van bekkeninstabiliteit. Slechts negen procent van de zwangere vrouwen heeft echt last van deze klacht. Zij voelen vaak veel pijn in de buurt van het schaambeen en de onderrug. Die pijn kan uitstralen naar je bovenbenen, rug, of zelfs je onderbenen. Die pijn treedt vooral op wanneer je plotselinge bewegingen maakt. Maar ook wanneer je te lang in dezelfde houding blijft, kan dat die nare pijn opleveren.

Wat veroorzaakt bekkeninstabiliteit?

We haalden het al kort aan; bekkeninstabiliteit wordt veroorzaakt door het soepeler worden van je bekken. Misschien kun je al wel raden wie de boosdoener is? Juist, zwangerschapshormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat alles soepeler en rekbaarder wordt. Daardoor gaan de botdelen in je bekken iets schuiven, en dat is behoorlijk zwaar voor de spieren daaromheen.

Ben je voor het eerst zwanger? Dan kun je vanaf halverwege je zwangerschap last krijgen van bekkeninstabiliteit. Jammer genoeg verergeren die klachten gedurende je zwangerschap. Wanneer je voor een tweede of latere keer zwanger bent, kunnen de klachten eerder opspelen. Je bekken worden dan namelijk sneller soepel. Gelukkig weet je inmiddels een beetje wat je kunt verwachten, en wat je er het best aan kunt doen.

Maar ook na je bevalling kun je last krijgen van bekkeninstabiliteit. Het kan gebeuren dat de banden tijdens de bevalling te ver worden opgerekt. Dat komt vooral voor bij kindjes die in de stuitligging liggen of al wat groot zijn.

Wat kun je er tegen doen?

Helaas zijn er geen medicijnen tegen bekkeninstabiliteit. Iedereen ervaart de pijn anders, en de klachten echt verhelpen lukt niet. Wat je wel kunt doen? Goed opletten wanneer jij last krijgt van pijn. Probeer die situaties te vermijden, of je gedrag aan te passen. Als je gaat staan of zitten, let dan goed op dat je voeten recht staan en je je gewicht goed over beide voeten verdeelt. Wanneer je in of uit bed stapt, ga dan eerst rustig op de rand van je bed zitten. Ga, als het even kan, fietsen in plaats van lopen.

Als je na je bevalling nog lang last hebt van bekkeninstabiliteit, kan het verstandig zijn om eens een fysiotherapeut te raadplegen. Door middel van oefeningen kun je de klachten vaak verminderen. Maar zorg er vooral voor dat je voldoende rust houdt.