Zwangerschapskwaaltjes

Brandend maagzuur zwangerschap

Heb je last van een brandend gevoel in je maag of een zurige smaak achter in je keel? Of heb je de neiging maagzuur op te boeren? Een veelvoorkomend kwaaltje tijdens de zwangerschap is brandend maagzuur. Het kan tijdens de eerste maanden al voorvallen, maar ook later tijdens de zwangerschap. Ook tijdens en na de bevalling hebben veel zwangere vrouwen last van brandend maagzuur. De klacht is vaak van korte duur, maar kan helaas wel regelmatig voorkomen.

Wat is brandend maagzuur?

Het irriterende en brandende gevoel dat je ervaart, wordt veroorzaakt door maagzuur dat omhoog komt in de slokdarm. Maagzuur is bedoeld om voedsel te verteren en daardoor een agressieve stof. De maag is er voor gemaakt om maagzuur in zich mee te dragen. Een dikke slijmlaag aan de binnenwand van de maag geeft bescherming. De slokdarm is echter niet bestand tegen het sterke zuur uit je maag, waardoor pijn en irritatie (en soms zelfs ontstekingen!) ontstaan. Het einde van de slokdarm sluit zich normaal gesproken om het maagzuur buiten te houden. Toch kan het voorkomen dat de afsluiting niet goed gaat. Hierdoor komt het maagzuur naar boven in de slokdarm terecht. Dit geeft dan dat vervelende brandende gevoel in je keel.

Waardoor wordt dit veroorzaakt?

Ongeveer een kwart van alle zwangere vrouwen kampt met maagzuurproblemen. Tijdens de zwangerschap produceert je lichaam het zwangerschapshormoon progesteron. Dit hormoon maakt al je spieren ontspannen. Dit geldt dus ook voor de spierafsluiting van je maag. De verslapte spieren zorgen ervoor dat de maag niet continue goed is afgesloten. Het maagzuur krijgt hierdoor kans om op te komen. De baby in je buik drukt daarnaast ook op je maag. Ook dat kan leiden tot opkomend maagzuur. Het zuur wordt dan min of meer naar boven geperst. Vanzelfsprekend is er van deze
oorzaak vooral sprake aan het einde van de zwangerschap (wanneer je buik al flink is gegroeid).

Buiten de zwangerschap om kunnen er ook andere oorzaken zijn. Dit zijn bijvoorbeeld stress, overgewicht, het slikken van bepaalde medicijnen of een niet goed werkende afsluitingsspier van je maag. Daarnaast kan je voeding ook van invloed zijn. (Yes! dat hebben we zelf in de hand) Vooral vet of kruidig eten en koolzuurhoudende dranken kunnen boosdoener zijn. Ook vlak voor de nachtrust veel eten geeft extra risico’s voor opkomend maagzuur.

Wat kun je er tegen doen?

Probeer extreem vet, kruidig eten te mijden. Ook voedingsmiddelen met hoge zuurwaarden (zoals citrusvruchten) kan je beter laten liggen. Langzaam eten en goed kauwen helpt ook. Daarbij kan je beter meerdere kleinere porties eten op een dag dan bijvoorbeeld drie grote. Dranken als koffie, thee, koolzuurhoudende en alcoholische dranken kan je beter ook niet drinken. Alcohol is natuurlijk sowieso een no-go wanneer je zwanger bent. Ook roken verhoogt de mate van brandend maagzuur.

En dat is bovendien ook erg slecht voor het kindje in je buik! Probeer hier dus zeker mee te stoppen voordat je zwangerschap begint of in een later stadium komt.
Maar wat als voorkomen niet lukt en je dan toch te maken krijgt met deze zure lastpak? Dan gaan we voor het verzachten van de irritatie! Er zijn een aantal huis-tuin-en-keuken middeltjes die je hierbij kan inzetten. Kamillethee of appelazijn kunnen verlichting bieden. Ook lauwwarme melk kan de irritatie verminderen. Havermout of rauwe amandelen geven ook een verlichtende werking. Je moet er dan lang en goed op kauwen.

Door voldoende te bewegen en stress te vermijden heb je ook meer kans dat je maagzuur blijft waar het hoort. Heb je er vooral ’s nachts last van? Let dan op je houding tijdens het slapen. Zorg dat het hoofdeind van je bed iets hoger ligt, zodat je iets meer rechtop ligt. De zwaartekracht zal je helpen het maagzuur de juiste kant op te laten stromen! Even een extra kussen onder je hoofd leggen helpt helaas niet. Je hele bovenlichaam moet immers in een verticale stand terecht komen.

Mocht dit alles niet (genoeg) helpen, kan je natuurlijk ook altijd medicatie gebruiken. Maagzuurremmers zijn bijvoorbeeld gewoon bij de drogist te verkrijgen. Lees i.v.m. je zwangerschap wel altijd even de bijsluiter! Wanneer je er maar niet vanaf komt of je klachten erger worden kan je de huisarts raadplegen. Deze kan eventueel andere, passende medicatie voorschrijven.