Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging; de term alleen al klinkt best eng. Deze kwaal roept meteen allerlei schrikbeelden bij mensen op, hoewel de precieze betekenis niet voor iedereen duidelijk is. Eigenlijk is het woord zwangerschapsvergiftiging ook niet helemaal juist, het heeft niks te maken met bijvoorbeeld een voedselvergiftiging. Wat het dan wel is? Dat lees je hier.

Wat is een zwangerschapsvergiftiging?

Er zijn drie complicaties die onder de noemer zwangerschapsvergiftiging vallen: pre-eclampsie, HELLP-syndroom en eclampsie. Laten we beginnen met te zeggen dat je in alle drie de gevallen contact op moet nemen met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Pre-eclampsie wil zeggen dat je lichaam teveel eiwitten afvoert. Je voelt dan tintelingen in je vingers, je bent misselijk, hebt hoofdpijn en krijgt last van vochtophopingen in bijvoorbeeld je enkels. Door pre-eclampsie kan de placenta minder goed gaan werken, waardoor je kindje niet genoeg voedingsstoffen krijgt. Ook bestaat er het risico dat je nieren, lever of bloedvaten minder goed werken. In het geval van het HELLP-syndroom zijn de klachten hetzelfde, alleen dan veel sterker. In dit geval heb je last van alle genoemde klachten, en heb je er ook meer last van. De risico’s voor jou en je kindje zijn in dit geval ook groter.

Eclampsie is de ernstigste vorm van zwangerschapsvergiftiging, en komt voor bij vrouwen die eerst pre-eclampsie of het HELLP-syndroom hadden. Vrouwen met eclampsie hebben eerst toegenomen reflexen, zien flitsen of sterretjes en hebben het gevoel dat er een band om hun buik wordt aangetrokken. Daarna krijg je stuipen die te vergelijken zijn met een epileptische aanval. Dit is een levensbedreigende situatie voor zowel moeder als kind, en moet in het ziekenhuis worden behandeld.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Eigenlijk kunnen we zwangerschapsvergiftiging beter zwangerschapshypertensie noemen. Bovenstaande complicaties worden namelijk allemaal veroorzaakt door een te hoge bloeddruk. We hebben natuurlijk allemaal wel eens een wat hogere bloeddruk. Maar wanneer je zwanger bent, geeft dat risico’s. Zo’n vijftien procent van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met een hoge bloeddruk. Gelukkig leidt dit maar bij een procent van alle gevallen tot pre-eclampsie.

Hoe zwangerschapshypertensie precies ontstaat, is niet helemaal bekend. We weten wel dat het vaker voorkomt bij een eerste zwangerschap, bij vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar en wanneer je voor je zwangerschap al een hoge bloeddruk had. Val jij in één van deze categorieën? Dan doe je er goed aan om extra op je bloeddruk te letten.

Wat kun je er tegen doen?

Wanneer je eenmaal zwangerschapshypertensie hebt, kun je daar zelf niks tegen doen. Neem in dat geval altijd contact op met je arts. Maar je kunt natuurlijk wel helpen om deze kwaal vroegtijdig op te sporen. Het belangrijkste is dus dat je alert bent. Sla geen consulten bij de verloskundige over, en meld eventuele klachten ook direct. Zodra je een aantal symptomen voelt, hoef je je nog niet direct ongerust te maken. Er is niet automatisch sprake van zwangerschapshypertensie.

Het is ook belangrijk om op tijd rust te nemen. Een hoge bloeddruk ontstaat vaak doordat je te veel stress ervaart. Ga wat minder werken, geef huishoudelijke taken uit handen en doe bijvoorbeeld een middagdutje. Als laatste is het belangrijk dat je je eventuele zorgen deelt met je verloskundige of gynaecoloog. Het is helemaal niet vreemd als je een beetje ongerust bent. En in dit geval kun je beter een keertje te vaak aan de bel trekken, dan dat je te laat bent.