Wanneer kan je zwanger worden

Anticonceptie

Van anticonceptie hebben we over het algemeen allemaal wel eens gehoord, maar dat betekent aan de andere kant natuurlijk niet dat we er alles vanaf weten en bijvoorbeeld alle vormen kennen die ervan bestaan. Het is verstandig om je goed te verdiepen in anticonceptie wanneer je zwanger wilt worden, al is het dan natuurlijk juist de bedoeling om eventuele barrières uit de weg te ruimen. Door ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk gebruik maakt van anticonceptiemiddelen kun je de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk maken.

Wat is anticonceptie?

Anticonceptie staat eigenlijk voor het voorkomen van het zwanger raken. Vrouwen die wel graag met hun partner willen vrijen, maar aan de andere kant niet zwanger willen worden kunnen hier gebruik van maken. Het is mogelijk om dit op een niet-hormonale manier te doen, maar over het algemeen kiezen de meeste vrouwen ervoor om gebruik te maken van hormonale anticonceptie. Zo zorgen ze ervoor dat zich geen embryo kan vormen dat zich in de baarmoeder zal nestelen. Het is wat dat betreft een methode om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling die tot een kindje zal leiden in ieder geval niet gestart wordt.

Beïnvloeden van de hormoonhuishouding

De hormonale anticonceptie zorgt ervoor dat de hormoonhuishouding beïnvloedt wordt, om er op die manier voor te zorgen dat zich geen embryo zal vormen. Het lichaam wordt als het ware een beetje voor de gek gehouden, waardoor het mogelijk is om op een veilige manier geslachtsgemeenschap te hebben. Let op, hierbij heeft ‘veilig’ betrekking op het feit dat je de kans op een zwangerschap behoorlijk kleiner kunt maken. Om jezelf te beschermen tegen bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening dien je een condoom te gebruiken en is alleen hormonale anticonceptie in ieder geval niet voldoende.

Zwangerschap nooit helemaal uitgesloten

Daarnaast is het van belang om er altijd rekening mee te houden dat de hormonale anticonceptie in de meeste gevallen goed zal werken, maar dat er altijd een kans op een zwangerschap bestaat. Dat heeft te maken met het feit dat er als het ware voor een bestrijding van de mogelijkheid tot zwangerschap wordt gezorgd, in plaats van een blokkering. Het valt te vergelijken met een kraan die openstaat en waar gedweild wordt, in plaats van het dichtdraaien van de kraan. Dit voorbeeld chargeert de zaak natuurlijk een beetje, maar anticonceptie werkt ongeveer op die manier en is daarom nooit 100% betrouwbaar.

Vormen van anticonceptie

Er bestaan verschillende vormen van anticonceptie, waardoor het verstandig is om op zoek te gaan naar een methode die jou goed aanspreekt. Zo kun je gebruik maken van de bekende pil, maar kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een spiraaltje in te laten brengen en op die manier 5 jaar beschermd te zijn tegen zwangerschappen. Daarnaast kun je een morning-afterpil nemen wanneer je een keer onveilig gevreeën hebt. Uiteindelijk is het vooral van belang dat je een vorm van anticonceptie kiest die goed past bij de manier waarop je geslachtsgemeenschap hebt en waar jij je prettig bij voelt.