Zwanger Worden Tips

Niet zwanger raken: als de ooievaar ver weg blijft

Zwanger worden kan een enorme impact hebben op je leven. Soms lukt het niet om op het gewenste tijdstip zwanger te worden.  Het zwanger worden kan dan, als je niet oppast, een obsessie of project worden.

Elke vrouw heeft elke maand een kans van 20% kans om zwanger te worden. Toch lukt het niet iedereen om op het gewenste tijdstip zwanger te raken. Zeker als je merkt dat er veel vrouwen in je omgeving wel (snel) zwanger worden, kan het wachten op een zwangerschap erg zuur voor je zijn. Om die reden geven wij jou tips en aanbevelingen, zodat je de periode van zwanger raken als positief kunt ervaren.

Reacties uit je omgeving

Mensen in je omgeving met onbegrip op jouw situatie reageren, waardoor jij je soms onbegrepen kunt  voelen. Houd daarom in je achterhoofd dat mensen zonder kinderwens of met kinderen vaak niet weten wat het gevolg van onvruchtbaarheid op je leven is. Zo kun je teleurgesteld erg teleurgesteld zijn over het feit dat je weer menstrueert, omdat je bijvoorbeeld erg graag zwanger wilt worden. Ook kan het zijn dat je hormonen door je lijf gieren, waardoor je extra prikkelbaar bent. Daarnaast kan het erg pijnlijk zijn om te zien dat andere vrouwen in je omgeving  zwanger worden, terwijl dat bij jou niet het geval is.  

De relatie met je partner

Het kan, zeker in het stadium van het zwanger willen raken, erg lastig zijn om met je partner over je gevoelens te praten. Soms lijkt het beter om het niet te doen, omdat jullie het bijvoorbeeld moeilijk of lastig vinden, maar je kunt het beter wel doen. Je weet zo beter wat er in de ander omgaat en kunt elkaar zo beter steunen.  Andersom geldt dat natuurlijk ook.

Bijwerkingen van hormonen

Hormonen kunnen bijwerkingen veroorzaken. Zo kun je last krijgen van humeurigheid, depressieve gevoelens, opvliegendheid, buikpijn en hoofdpijn. En dan hebben we het nog niet eens over de onzekere situatie waarin je als vrouw met een onvervulde kinderwens verkeert. Vooral wanneer je merkt dat de vruchtbehandeling geen vruchten afwerpt, kun je gestrest worden, omdat je het wachten zat bent.

Niet zwanger: wel of niet vertellen?

Je hebt, zeker als je zwanger wil worden, een drang om je omgeving over je gevoelens en ervaringen te vertellen. Vertel het alleen aan mensen die dicht bij je staan, zoals collega’s of familie, omdat negatieve reacties van mensen je erg kunnen kwetsen. Ook je partner kan zich schamen: zo kunnen mannen zich door hun ‘zwakke’ zaad bezwaard voelen, omdat ze denken dat ze door de kwaliteit van hun zaad niet mannelijk (genoeg) zijn. Sommige mensen vinden het nodig om hier grappen over te maken. Deel dus bij twijfel je vruchtbaarheidsprobleem niet!

Wanneer stoppen met proberen?

Veel mannen vinden het vervelend om hun vrouw in pijn te zien, waardoor ze het liefst zo snel mogelijk de vruchtbaarheidsbehandeling willen stoppen. Maar soms is het juist beter om door te gaan met de behandeling, omdat de pijn tijdelijk is en jij zwanger wilt worden. Daarnaast kun je het ‘zwanger raken’ misschien op deze manier beter afsluiten, omdat je nu zeker weet dat je er alles aan hebt gedaan.

Het effect van vruchtbaarheidsbehandelingen

Wanneer je kinderwens niet op de natuurlijke manier wordt vervuld, kun je altijd nog een vruchtbaarheidsbehandeling overwegen.  Maar: niemand kan je de garanderen dat je daadwerkelijk zwanger wordt en dat de vruchtbaarheidsbehandeling(en) zijn vruchten  afwerpt.  Over het algemeen raken er twee van de drie paren door een vruchtbaarheidsbehandeling zwanger. Wanneer je een ICSI- of Ivf-behandeling  ondergaat, heb je een kans van 50% om zwanger te worden.

Sommige stellen kiezen er daarom voor om, bij een onvervulde kinderwens,  alvast een beslissing over hun toekomst te maken. Zo kun je er voor kiezen om een kindje te adopteren of juist bewust geen kindje te krijgen.  Deze keus kan jou en je partner rust geven, omdat jullie zo beter weten waar jullie aan toe zijn. Dit kan een positieve uitwerking op je vruchtbaarheidsbehandeling en relatie hebben, omdat je daardoor misschien minder gestrest bent.

Ons advies

Onvruchtbaarheid kan jou om verschillende redenen een moedeloos, boos of verdrietig gevoel geven. Dat werkt ongetwijfeld in je humeur, relatie en in je carrière door. Om die reden is het een verstandig idee om eens met lotgenoten in contact te komen, omdat je elkaar (door uitwisseling van ervaringen) kunt steunen. Speur daarom eens op het internet of in het ziekenhuis eens naar informatie over patiëntenverenigingen, lotgenotengroepen en forums. Ook kun je alvast een beslissing maken voor de toekomst: dat kan jou en je partner een stukje rust geven.

We hopen dat je met onze aanbevelingen uit de voeten kunt. Hopelijk blik jij, als je eenmaal zwanger bent, met een goed gevoel op deze tijd terug. We wensen je heel veel succes toe met zwanger raken!