In Vitro Fertilisatie (IVF)

Stap 1 - Hormonale stimulatie


Bij hormonale stimulatie worden de hormonen gestimuleerd om zo genoeg eicellen te krijgen.

Om dit te bereiken wordt de menstruatiecyclus stilgelegd. Hiervoor wordt eerst de menstruatiecyclus gereguleerd door middel van een anticonceptiepil die zal worden voorgeschreven. Deze moet geslikt worden op de eerste dag van de menstruatie, een maand voor de start van de behandeling. Vervolgens wordt er met behulp van injecties van Lucarin of Decapeptyl de menstruatiecyclus stilgelegd. Dit moet je gedurende 10 tot 14 dagen bij jezelf toedienen.

Eén tot twee weken later wordt er een echoscopie gemaakt van de eierstokken en de baarmoeder om te kijken of alles in orde is. Dan kan er begonnen worden met de injecties met FSH om de groei en rijping van de follikels te stimuleren.  Ook dit moet je bij jezelf dagelijks, ongeveer 10 tot 16 dagen lang, injecteren. Het kan zijn dat je buik wat gevoelig en gespannen aan gaat voelen, maak je hier dus niet druk om. Tijdens deze eerst stap zal er af een toe een echo gemaakt worden om te controleren of de follikels groeien. Daarnaast worden er ook bloedonderzoeken gedaan om het oestradiolgehalte in het bloed te meten. Dit is nodig om te kijken hoe de eierstokken op de behandeling reageren. Door de FSH injecties neemt het oestradiolgehalte namelijk toe. Er kan worden gekeken of de oestradiolspiegel op pijl is en of het niet te weinig of te veel stijgt.

Als uit een echoscopie blijkt dat er minimaal 3 tot maximaal 20 follikels van 18 tot 20 mm groot zijn ontstaan kan de volgende stap beginnen en wordt er een follikelpunctie gepland. Dit mag niet meer of minder zijn, omdat het risico op complicaties te groot wordt bij teveel of de kans op zwangerschap te klein bij te weinig follikels. Wanneer dit niet het geval is wordt er begonnen aan het hormoon hCG Pregnyl. Dit is om de eicel los te maken van de wand van de follikel. Zo komt de eicel met vloeistof uit de follikel mee als het aangeprikt wordt. Net als de voorgaande injecties kan deze ook zelf worden toegediend. Vaak moet dit hormoon 35 uur voor de punctie worden ingespoten. Bijwerkingen van de medicijnen Pregnyl en FSH zijn zeer klein. Dit komt omdat je de hormonen maar voor een korte periode gebruikt.