Symptomen zwangerschap

Klachten tijdens je zwangerschap

Een kindje krijgen is heel bijzonder. Waarschijnlijk kan je niet wachten om je kleintje in de armen te sluiten, maar soms is een zwangerschap niet altijd rozengeur en maneschijn.

Zo kun je, tijdens de zwangerschap, enorm veel last hebben van klachten. Waardoor hebben vrouwen tijdens hun zwangerschap last van zwangerschapskwaaltjes? Het hormoon progesteron  zorgt voor veel bijwerkingen, zoals brandend maagzuur en spataderen. Er zit wel een verschil in de aard van de kwalen, zo wordt liespijn veroorzaakt door ‘bandenpijn’, terwijl spataderen weer veroorzaakt worden door progesteron.

Zwangerschapskwaaltjes

We beginnen met een fysieke klachten en vertellen je vervolgens over twee psychische klachten: hoofdpijn en neerslachtigheid.  Natuurlijk kun je dit artikel ook gebruiken om te checken of je daadwerkelijk zwanger bent. Dit kun je doen door naar de zwangerschapsklachten te kijken.

Spataderen

Het hormoon progesteron heeft niet een ‘verlammende’ uitwerking op de baarmoeder, maar ook op de darmen en op de bloedvaten. Je baarmoeder neemt hen als ware mee, waardoor je spataderen kunt krijgen. Daardoor  voelen je benen soms zwaar aan. Je kan ook spataderen op je schaamlippen krijgen. Je kunt jezelf van de pijn afhelpen door middel van steunkousjes. Voor je schaamlippen kun je het beste een stevig maandverbandverband tegen je vagina drukken.  Die zijn, zeker in het begin, nuttig. Doe je steunkousen ’s ochtends aan, want dan stroomt er nog geen bloed door je de benen. Wanneer je in ernstige mate last hebt van spataderen, kun je het beste stevige steunkousen aan laten meten. Deze kun je op advies van de huisarts krijgen.

Liespijn

Liespijn noem je ook wel bandenpijn. Aan je bekken zitten banden, die liggen langs je liezen. Je bekken zijn weer bevestigd aan banden. Je banden rekken soms uit, omdat je baarmoeder groeit. Je baarmoeder maakt zich immers gereed op de komst van een kindje. Als het pijn doet, kun je een broek of band halen voor je buik, je kan zo minder last hebben van liespijn.

Brandend maagzuur

Spataderen, aambeien en brandend maagzuur worden allemaal veroorzaakt door het hormoon progesteron. Bij brandend maagzuur heb je vaak last van een verwijde afsluiting van de maag. Doordat de druk in je buikholte tijdens de zwangerschap toeneemt, krijg je soms  maagzuur in je slokdarm. Melk, brood en een pepermuntje en het medicijn Regla-H of Maalox helpen hier goed tegen. Een zuur drankje als sinaasappelsap kan ook uitkomst bieden: je galsappen worden hierdoor aan elkaar gebonden. Laat sigaretten en scherpe spijzen links liggen en buig niet te ver voorover.

Jeuk

Je kan tijdens je zwangerschap eveneens last hebben van jeuk. Het middel mentholtalk helpt hier goed tegen, dit werkt tegen verlichting en verkoeling. Wanneer je jeuk in combinatie met bruine urine hebt en er niet meer van kunt slapen, kun je het beste contact opnemen met je verloskundige. Je zou namelijk een galstuwing kunnen hebben. De gynaecoloog of internist kun je vervolgens verwijzen voor verder onderzoek.

Verstoppingen

Wanneer je verstoppingen in je darmen hebt, kun je het beste ‘stoppende’ producten  als droge en hardgebakken producten mijden. Je kan het beste veel fruit en laxerend voedsel eten, zoals: volkerenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta. Sennepeulenthee kan ook helpen. Let erop dat je niet te veel krijgt, want anders krijg je baarmoeder – of darmkrampen. Start met één kopje thee per dag en neem meer als dat nodig is. Wanneer dit ook niet werkt, kun je het beste lactulose halen. In lactulose zitten vezels, deze vezels kunnen  je ontlasting zachter maken . Dit medicijn kun je bij de drogist of apotheek kopen.

Vocht vasthouden

Wanneer je vocht vasthoudt, wordt de stroming van het bloed naar je hart belemmert. Je krijgt er meestal in het eindstadium van je zwangerschap last van. Omdat je het vocht vasthoudt, kom je aan. Meestal valt hier weinig aan te doen. Let er op dat je niet teveel en te vaak zoute producten als pizza, zoute nootjes en chips eet. Ga voor een betere doorbloeding op je zij liggen, zodat het bloed uit je benen stroomt. Je kunt ook een stukje erop uitgaan of rondjes maken met je voeten.

Het HELLP-syndroom

Bij het HELLP-syndroom heb je last van je ogen, hoofdpijn, pijn in je maag/bovenbuik en misselijkheid. Het is een acute aanval van pre-eclampsie, omdat je ook bij het HELLP-syndroom heel veel vocht vasthoudt. Vaak gaat dit gepaard met eiwit in je urine en een te hoge bloeddruk. Wanneer je één of meerdere klachten hebt, kun je het beste naar een verloskundige bellen, die kan je naar het ziekenhuis verwijzen.

Plasproblemen

Als je een enorme druk op je blaas voelt en merkt dat je urinewegen verslapt zijn, merk je waarschijnlijk iets van het hormoon progesteron dat op je urinewegen drukt. Bekkenbodemspieroefeningen kunnen hierbij een uitkomst zijn: je spant de spieren van je vagina dan zodanig aan, dat het voelt alsof je een plas moet ophouden. Oefen twee of drie keer per dag zes tot acht keer seconden. Je eindigt de oefening door drie tot vier keer deze spieren één of twee seconden aan te spannen. Let erop dat je de bil-, buik- en beenspieren ontspant.

Hoofdpijn

Ze zeggen altijd dat ‘lichaam en geest hand in hand gaan.’ Dat kan ook het geval zijn bij hoofdpijn, dat ontstaat door griep, vermoeidheid of stress. Hoofdpijn kan gepaard gaat met vochtophoping, maagpijn of pijn in je bovenbuik. Het ontstaat door een te hoge bloeddruk of het ‘HELLP-syndroom.’ Vroeger werd dit ‘zwangerschapsvergiftiging genoemd.’ Wanneer je denkt dat er iets aan de hand is, kun je het beste contact opnemen met een verloskundige.

Neerslachtigheid

Vrouwen kunnen zich tijdens hun zwangerschap angstig, bezorgd of neerslachtig voelen. Er kunnen allerlei vragen door hun hoofd spoken, zoals: ‘Ben ik wel een goede moeder? en ‘Was een goed idee om zwanger te worden?’. Wanneer deze vragen in je hoofd spelen, moet je eraan denken dat je lang niet de enige bent en zeker als het je eerste zwangerschap is. Het is juist goed om deze zaken te benoemen, zodat je niet meer met een vervelend gevoel blijft rondlopen. Het is wel een goed idee om hier met iemand over te praten, zodat jij je gesteund voelt. Denk maar aan een: therapeut, verloskundige of aan je eigen partner. Vooral je partner kan veel voor je betekenen: onderzoeken suggeren dat een partner stress en depressie kan tegengaan. Het is belangrijk dat de partner langzamerhand de huishoudelijke taken overneemt en je emotioneel steunt.

We hopen dat je een goed beeld hebt gekregen van klachten tijdens de zwangerschap. Het valt vast niet mee om zwanger te zijn, omdat er veel hormonen opspelen en lichamelijke & geestelijke klachten samenhangen. We wensen je veel succes toe!