Ik ben Zwanger

Zwangerschapskwaaltjes

Bijna elke zwangere vrouw krijgt ermee te maken: zwangerschapskwaaltjes. Hoewel je op televisie en in tijdschriften altijd stralende vrouwen ziet, kan een zwangerschap soms ook zorgen voor de nodige ongemakken. Helaas hoort dit er allemaal bij. Maar waarom krijg je eigenlijk last van die kwaaltjes? Waar kun je zoal last van hebben? En wat kun je er tegen doen?

De oorzaken van zwangerschapskwaaltjes

Kort gezegd zijn er eigenlijk twee boosdoeners: de zwangerschapshormonen HCG en progesteron. Deze twee zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je lichaam klaar wordt gemaakt voor het dragen van je kindje. Tijdens je zwangerschap stijgen deze hormonen enorm. Wist je dat een vrouw tijdens haar zwangerschap evenveel hormonen aanmaakt als een niet-zwangere vrouw in 150 jaar? Het is dus niet zo gek dat je lichaam daar onder te lijden heeft. HCG speelt vooral in het begin van je zwangerschap een rol, progesteron wordt pas later ontwikkeld. Progesteron is bij uitstek een weekmaker, het maakt al je spieren en weefsels wat slapper. Dat is ook nodig, voor wanneer je gaat bevallen en je kindje door je bekken moet. Maar het zorgt ook voor slappere banden in je bekken, slappere darmen en een slappere kringspier die je maag afsluit.

Waar kun je zoal last van hebben?

De meest bekende kwaal is de misselijkheid. Gek genoeg noemen we dit ‘ochtendmisselijkheid’, terwijl je er eigenlijk de hele dag last van kan hebben. Hier heb je vooral in de eerste drie tot vier maanden last van. Ook kun je last krijgen van een harde buik, dat wil zeggen dat je baarmoeder zich samentrekt. Vaak gebeurt dit pas wat later in de zwangerschap, dan is je lichaam zich al aan het voorbereiden op de bevalling. Onder invloed van de hormonen kun je verder ook last krijgen van stemmingswisselingen, aambeien, rugpijn of bekkeninstabiliteit. Maar het lijstje gaat nog even door. Tijdens de zwangerschap houden veel vrouwen ook extra vocht vast, wat vooral in je voeten en onderbenen gaat zitten. En door het groeien van je buik, kan er straie ontstaan. Verder kost de groei van je kindje jouw lichaam ook veel energie. Daardoor kan het zijn dat jij je een beetje vermoeid of duizelig voelt.

Wanneer bel je een arts?

Soms zijn de klachten zo ernstig, dat je ze niet mag negeren. Denk dan bijvoorbeeld aan overmatig overgeven of aanhoudende hoofdpijn en ernstige duizeligheid. Dit kunnen namelijk symptomen zijn van aandoeningen als bloedarmoede. Het is natuurlijk een beetje lastig om te bepalen wanneer zoiets normaal is, of dat er iets aan de hand is. Laat je daarom leiden door je gevoel, wanneer je het zelf niet vertrouwt, is het altijd verstandig om een arts te bellen.

Maar wat nou als je later in je zwangerschap bloed of vocht verliest uit je vagina? In dat geval is het altijd slim om zo snel mogelijk je arts te bellen. Het hoeft natuurlijk niks ernstigs te zijn, maar het kan ook een indicatie zijn dat er iets mis is. Ook wanneer je koorts krijgt, kun je het beste contact opnemen met je arts.

Soms twijfel je misschien of je gewoon last heb van een zwangerschapskwaaltje of dat er meer aan de hand is. Vertrouw altijd op je eigen instinct. Bel bij twijfel gewoon je verloskundige op, je valt niemand lastig met een extra telefoontje.

Wat kun je doen tegen zwangerschapskwaaltjes?

Heb jij last van ochtendmisselijkheid of aambeien? En wil je weten wat je daartegen kan doen? Kijk dan eens bij onze informatie over deze kwaaltjes, daar vind je alle tips!