Roken, alcohol en drugs tijdens je zwangerschap
Iedereen weet dat je sigaretten, alcohol en drugs moet vermijden tijdens je zwangerschap. We weten dat het slecht voor jou en je kindje is, maar waarom eigenlijk? En vanaf wanneer moet je dan stoppen met deze gewoontes? Is af en toe een sigaretje of een glas wijn echt zo slecht? We geven je graag antwoord op deze vragen.
Roken en zwanger worden
Roken maakt mannen en vrouwen minder vruchtbaar, wat het moeilijker maakt om zwanger te worden. Ook hebben rokende vrouwen een verhoogde kans op een miskraam. Dat komt doordat de tabaksrook zorgt voor veranderingen in je eileiders en eicellen. Als je zwanger bent en toch rookt, komen de schadelijke stoffen uit de tabak via jouw bloed bij je kindje terecht. Daardoor gaat de hartslag omlaag en kan je kindje het benauwd krijgen. Dit heeft grote gevolgen. Zo vergroot roken tijdens de zwangerschap het risico op:
- Een te vroeg geboren baby
- Aangeboren afwijkingen
- Een doodgeboren baby
- Het te vroeg loslaten van de placenta
- Je vliezen kunnen breken voor de 37e week van je zwangerschap
- Wiegendood
Alcohol tijdens je zwangerschap
Alcohol heeft ongeveer hetzelfde effect op je vruchtbaarheid als roken. Wanneer je zwanger probeert te raken, is het dus verstandig om niet te drinken. Maar ook tijdens je zwangerschap is het beter om de drank even te laten staan. Als jij drinkt, gaat de alcohol via jouw bloed rechtstreeks naar je kindje. En de lever van de foetus is nog helemaal niet in staat om alcohol af te breken. Daarom blijft alcohol veel langer in het bloed van je kindje zitten. Ook de risico’s zijn ongeveer hetzelfde als wanneer je rookt. Bovendien heeft je kindje ook de kans om FASD te krijgen. FASD zorgt onder andere voor hersenbeschadiging en afwijkingen aan de organen en aan het gezicht.
Drugs en je baby
Ook drugs hebben een slechte invloed op je vruchtbaarheid en zorgen voor een grotere kans op een miskraam. Een ook voor drugs geldt: alles wat jij gebruikt, komt via je bloed bij je kindje terecht. Omdat er zoveel verschillende soorten drugs zijn, verschillen ook de risico’s. Maar de risico’s zijn niet mis. Het roken van wiet kan zorgen voor een groeiachterstand bij je kindje. Speed en cocaïne kunnen ervoor zorgen dat de placenta loslaat tijdens je zwangerschap. Het is dus absoluut niet veilig om drugs te gebruiken tijdens je zwangerschap.
Verslaafd, en nu?
Sigaretten, alcohol en drugs zijn allemaal verslavende stoffen. Het is dus belangrijk om je af te vragen of je verslaafd bent. Het kan dan erg moeilijk zijn om te stoppen met die gewoonte. Gelukkig kun je hier ook hulp bij krijgen. Zo kun je contact opnemen met je huisarts of de GGZ. Wil je het liever zelf aanpakken? Lees dan hier onze tips voor het veranderen van je levensstijl.