Zwanger Worden Tips

Levensstijl veranderen voor je zwangerschap

Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk dat je een gezonde levensstijl nastreeft. Een gezond leven vergroot niet alleen de kans op een zwangerschap, het zorgt er ook voor dat je kindje gezond ter wereld kan komen. Een paar kleine aanpassingen in je leven kunnen al een groot verschil maken in je gezondheid. Maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd dan gedaan. Daarom willen we je hier helpen om alvast een stap in de goede richting te zetten.

Stap 1. Wat is een gezonde levensstijl voor je zwangerschap?

Ten eerste is het belangrijk dat je gezond eet. Probeer bijvoorbeeld volgens schijf van vijf te eten. Zo zorg je ervoor dat je genoeg voedingsstoffen voor jezelf en je kindje binnenkrijgt. Ook is het belangrijk om voldoende te sporten, zodat je lichaam in een goede conditie is. Wanneer je gezond eet en voldoende sport, zal je snel een gezond gewicht bereiken. Dat is niet onbelangrijk, want over- en ondergewicht kunnen een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat je stopt met roken, drinken of drugs. Dat is namelijk niet alleen slecht voor jou, maar ook zeker voor je kindje. Kijk goed naar onze tips, en probeer deze zoveel mogelijk toe te passen in je eigen leven.

Stap 2. Kies bewust om je levensstijl te veranderen

Voordat je onze tips toepast in je leven, is het belangrijk dat je eerst besluit om te veranderen. Veel mensen slaan deze stap over, en het klink misschien ook nogal overbodig. Toch is het een groot omslagpunt, je besluit dan namelijk te breken met je oude gewoontes. Door bewust voor verandering te kiezen, is je leven eigenlijk al aan het veranderen. En houd hierbij je uiteindelijke doel voor ogen, over negen maanden heb jij dan een gezond kindje in je armen.

Stap 3. Tips toepassen in je leven; begin direct!

Je kunt pas aan deze stap beginnen wanneer je heel goed over stap 2 hebt nagedacht. Als het goed is, heb je al bedacht wat je wil veranderen. Nu moet je gaan bedenken hoe je dit toepast in je leven. Wat ga je vanaf nu anders doen? Dus in plaats van ‘afvallen’, kun je jezelf misschien voornemen om vanaf nu altijd de trap te nemen. Bedenkt heel concreet wat je voortaan anders gaat doen, en je zult zien dat het veranderen je makkelijker afgaat. Begin dan ook direct met die verandering. Dus niet morgen of maandag, maar vandaag. Onderschat de kracht van direct beginnen niet, het is de eerste stap in het bereiken van je doel. Vergeet niet: een gezonde levensstijl geeft je de optimale kansen op een gezond kindje.

Stap 4. Zie de verandering als een proces

Wanneer je vijf kilo wilt afvallen, kun je dit niet bereiken door één middag gezond te eten. Deze verandering is een proces, en een proces kost tijd. Vooral wanneer je verslaafd bent aan bijvoorbeeld sigaretten, is het belangrijk om je te realiseren dat je niet binnen een dag kunt afkicken. Probeer elke dag een stap in de goede richting te zetten. En laat je niet uit het veld slaan als je eens een minder goede dag hebt. Langzaam maar zeker zal je dan dichter bij je doel komen. Realiseer je dat je dit niet alleen voor jezelf doet, maar ook voor je kindje.

Stap 5. Geduld is een schone zaak

Het spreekwoord is inmiddels misschien een cliché, maar oh zo waar. Zolang je elke dag je best doet, heb je alleen nog maar geduld nodig om je doel te bereiken. Frustreer jezelf niet door sneller te willen veranderen. Dit zorgt er alleen maar voor dat je het proces voor jezelf moeilijker maakt. Een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap is zo belangrijk, het is absoluut de moeite waard.

Wil je je levensstijl dus veranderen? Begin dan direct, maar verwacht geen wonderen. Geef het de tijd, en je zult zien dat ook jij je doelen kan bereiken.