Ik wil zwanger worden

Wanneer kan je zwanger worden

Veel vrouwen worstelen met de vraag wanneer ze het best zwanger kunnen worden. Het is natuurlijk lastig om daar een eenvoudig antwoord op te geven, aangezien dat voor iedereen anders zal zijn. Wel is het mogelijk om rekening te houden met een bepaalde leeftijd om zwanger te worden. Je dient daarnaast natuurlijk te stoppen met eventuele anticonceptie en daadwerkelijk te gaan proberen zwanger te raken. Je zal merken dat je het meest gemakkelijk zwanger kunt worden wanneer je het meest vruchtbaar bent.

Leeftijd om zwanger te worden

Er bestaat niet zoiets als een ideale leeftijd om zwanger te worden, maar de meeste vrouwen in Nederland worden het ongeveer wanneer ze 29 jaar zijn. Doorgaans lukt het zo’n 80 – 90% van de vrouwen om binnen een jaar zwanger te worden, waardoor het verstandig is om het te proberen vanaf het moment dat je 27 of 28 wordt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om al eerder zwanger te worden, of het aan de andere kant juist uit te stellen. Boven je 40ste zal het doorgaans een stuk moeilijker zijn om zwanger te worden, waardoor je dat beter kunt voorkomen.

Stoppen met anticonceptie

Je kunt in principe alleen zwanger worden wanneer je stopt met eventuele anticonceptie, aangezien dat het alleen maar tegen zou werken. Je kunt jezelf waarschijnlijk wel voorstellen dat het niet helpt om de pil te blijven slikken en dat je met een spiraaltje niet zwanger kunt worden. Ook nadat je met de pil gestopt bent kan het nog even duren totdat het je uiteindelijk lukt om zwanger te raken van je partner. Neem daarom even de tijd nadat je gestopt bent met je anticonceptie, aangezien je hormoonhuishouding weer op orde dient te komen om zwanger te kunnen worden.

Proberen zwanger te worden

Je kunt daarnaast natuurlijk alleen zwanger worden door het daadwerkelijk te proberen met je partner. Dat klinkt misschien als een open deur, maar het is van groot belang om er rekening mee te houden dat het je wellicht niet de eerste of de tweede keer zal lukken. Je kunt in plaats daarvan beter een periode van een jaar afspreken met je partner, waarin je het gaat proberen om samen een kindje te verwekken. Wanneer je er voldoende tijd voor neemt en je er in ieder geval geen druk op legt zal je merken dat het als het ware vanzelf gaat en je dus zwanger kunt worden.

Vruchtbaar zijn om zwanger te worden

Tenslotte kun je het best zwanger worden op het moment dat je het meest vruchtbaar bent, op de dag bij de eisprong. Over het algemeen vindt de eisprong op 14 dagen voordat je ongesteld zou moeten worden plaats. Je kunt er op rekenen dat de twee tot drie dagen rondom de eisprong over het algemeen het meest vruchtbaar zullen zijn voor de vrouw. Je kunt bijvoorbeeld na 5 dagen proberen zwanger te worden door met elkaar te vrijen. Je kan dan zwanger worden vanwege het feit dat je op dat moment zeer vruchtbaar bent.