Symptomen zwangerschap

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Je kan tijdens je zwangerschap last krijgen van bloedverlies. Wanneer je in de eerste drie maanden van je zwangerschap bloedverlies hebt, kun je het beste een verloskundige bellen. De gynaecoloog kan bepalen of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is.

Wanneer krijg ik bloedverlies?

Je krijgt bloedverlies in de eerste vier maanden in de zwangerschap. Hier hebben ongeveer twee op de tien vrouwen last van.  Bij vijf op de tien vrouwen is het onschuldig, maar de andere vijf krijgen een miskraam. Na de eerste dertien weken zijn de grote risico’s verdwenen. Maar let erop: tijdens je zwangerschap is een miskraam altijd mogelijk, zelfs in de vierde maand van je zwangerschap.

Oorzaken van miskramen

Miskramen ontstaan wanneer het vruchtje (embryo) niet goed is aangelegd. Het vruchtje heeft dan een chromosoom te weinig, omdat er een fout in de celdeling is. Een fout in de celdeling neemt toe met de stijging van je leeftijd. Daardoor hebben oudere vrouwen vaak sneller een miskraam dan jongere vrouwen. Daarnaast kunnen stollingsafwijkingen miskramen opwekken. Een stolsel is een vruchtje dat tijdens de zwangerschap uit elkaar valt als je het oppakt. Ook kun je, als je last hebt van een stollingsafwijking, antistollingsmedicijnen als heparine en aspirine gebruiken gebruiken. Natuurlijk kun je ook om een andere reden een miskraam krijgen.

Miskramen

Eén op de tien vrouwen krijgt een miskraam. Bij een windei heb je wel een vruchtzakje voor een embryo, maar geen embryo dat is ontwikkelt. Daarom eindigt een windei altijd tot een miskraam. Wanneer je op de echo ziet dat het vruchtje geen kloppend hartje heeft, is de kans op een miskraam groot. En wanneer je baarmoedermond ‘open’ is, is er waarschijnlijk een miskraam aan de gang. De verloskundige kan onderzoeken of je een miskraam hebt door met een speculum (eendenbek) in  je vagina de baarmoedermond te onderzoeken.

Miskramen en bloedverlies

Je hoeft bij een miskraam niet altijd last te hebben van bloedverlies. Zo kan het vruchtje dood zijn , terwijl er nog geen sprake is van een miskraam. Je kunt dan je miskraam afwachten, maar je kunt ook ‘curetteren’. Bij afwachten kun je alvast wennen aan het idee dat je afscheid moet nemen van de zwangerschap, dit duurt ongeveer tien dagen.

Curretage

 Volgens de ‘Verloskundigen Praktijk van Tongerle’ wordt bij een curettage  ”Je baarmoeder ‘leeggezogen of een schrapertje schoongemaakt. Je krijgt een korte narcose en merkt dan niets van de ingreep. Als alle weefselresten zijn verwijderd houdt de bloeding vanzelf binnen een paar dagen op.”  Het nadeel van een curettage zijn verklevingen in je baarmoeder. Deze verklevingen kunnen een negatief effect op een nieuwe zwangerschap hebben. Je zou ook, in plaats van een curretage, medicijnen kunnen gebruiken die een miskraam opwekken. Bij het slikken van  deze pillen wordt je baarmoederslijmvlies waarschijnlijk niet beschadigt.

Het verloop van een miskraam

Bij een miskraam stopt het vruchtje al vroeg met groeien. Het kan dan nog enkele weken duren voordat je daadwerkelijk een miskraam hebt. Bij een miskraam is je vruchtje kleiner uitgegroeid dan verwacht was op basis van de duur van de zwangerschap. Ook heb je last van krampen en bloedverlies. Je kan bij een miskraam last krijgen van ‘ontsluitingsweeën’, omdat het vruchtje dat gegroeid is  alsnog door de baarmoedermond heen moet. Je baarmoedermond moet namelijk open gaan, zodat het vruchtje erdoor heen kan. Wanneer het bloeden stopt heb je waarschijnlijk een miskraam.

Wanneer is bloedverlies onschuldig?

Je weet pas achteraf wat het bloedverlies heeft betekend. Een echo kan uitkomst bieden: als je op een echo een kloppend hartje ziet, heb je 95% kans op onschuldig bloedverlies. Bij een miskraam verlies je veel meer bloed dan je normaal gesproken bij een menstruatie verliest. Wanneer je heel veel bloed verliest, kun je het beste op een bed of bank liggen, de huisarts of de verloskundige bellen en je maandverband/stolsels bewaren. Zo kun je achteraf laten zien hoeveel bloed je hebt verloren. En wanneer je maandverband doordrenkt is en je last hebt van duizeligheid, kun je het beste direct naar het ziekenhuis vertrekken.

Risico op een miskraam

Een miskraam valt vaak niet te voorkomen, maar er zijn wel zaken waar je extra mee rekening mee kan houden om het risico op een miskraam te beperken. Zo kun je een medische behandeling ondergaan wanneer een medisch professional een afwijking bij jou heeft geconstateerd. Sommige miskramen ontstaan toevallig, maar in het geval van een afwijking is een kans op een miskraam statistisch groter. Ook kun je producten gebruiken die de kans op een gezonde ontwikkeling bij jou en je kindje vergroten, zoals Omega-3 en foliumzuur.

We hopen dat we je een goed beeld hebben gegeven van het verloop van een miskraam. Neem bij twijfel altijd contact op met een huisarts of gynaecoloog.