In Vitro Fertilisatie (IVF)
Ivf, ofwel in vitro fertilisatie, wordt toegepast bij paren die verminderd vruchtbaar zijn. De letterlijke betekenis van deze behandeling is: in glas bevruchting. In Nederland noemen we het ook wel eens reageerbuisbevruchting. De bevruchting vindt dan ook niet in de baarmoeder plaats, zoals bij een natuurlijke zwangerschap, maar in een zogenoemd reageerbuisje. Ivf is geschikt voor vele paren bij wie het niet lukt om zwanger te worden om uiteenlopende redenen. Of ivf inderdaad de geschikte methode is voor jou kun je het beste bij een fertiliteitscentrum langsgaan. Voorafgaand zou je hier alvast wat informatie kunnen inlezen over hoe de gehele behandeling in elkaar steekt.
Wanneer kom je in aanmerking voor een Ivf-behandeling?
Er zijn verschillende redenen waardoor het moeilijk is om zwanger te raken. Een ivf-behandeling kan de oplossing zijn. Om hiervoor in aanmerking te komen zijn verschillende oorzaken te noemen, zoals problemen met de eileiders of hormonen, die een zwangerschap belemmeren. Ook moet er rekening gehouden worden met gevallen waarbij een ivf-behandeling af te raden is, bijvoorbeeld leeftijd of ziektes.
Je komt in aanmerking voor een In Vitro Fertilisatie behandeling als:
- Als je bent gesteriliseerd en dit niet meer te herstellen is;
- Je eileiders niet goed functioneren. Dit kan zijn omdat ze zijn afgesloten door bijvoorbeeld een infectie.
- Je onverklaarbare onvruchtbaar bent;
- Het zaad van de man verminderd vruchtbaar is;
- Je last hebt van endometriose als vrouw (baarmoederslijmvlies wat dan ook in de buikholte voorkomt).
Daarbij wordt vaak ook gekeken naar je persoonlijke situatie: hoe oud ben je en hoelang probeer je al zwanger te worden. Net als bij een ‘gewone’ zwangerschap verminderd de kans op een geslaagde ivf-behandeling met een hogere leeftijd. In de meeste klinieken worden ivf-behandelingen uitgevoerd bij vrouwen t/m 43 jaar.
Een ivf-behandeling wordt alleen uitgevoerd op basis van een medische indicatie.
Lees hier meer over voor wie een IVF behandeling bedoeld is.
De IVF behandeling
Een ivf-behandeling bestaat uit vier verschillende stappen, de hormoon stimulatie, follikelpunctie, inseminatie en de embryo plaatsing. Als al deze stappen doorlopen zijn zal dit leiden tot een zwangerschap. Toch moet er rekening gehouden worden met de kans dat er geen bevruchting optreedt. Voor een ivf-behandeling kun je in verschillende ziekenhuizen terecht. Sommigen verzorgen de gehele behandeling bij anderen kun je een gedeelte volgen.
Lees meer over de IVF behandeling
Stap 1 - Hormonale stimulatie
Als blijkt dat ivf de juiste behandeling is voor jou dan zal er begonnen worden met de stimulatie van de hormonen. Voor de verschillende fases binnen de eerste stap, zoals de menstruatiecyclus reguleren en stilleggen, worden verschillende medicijnen gebruikt om de eicellen te laten rijpen. Als ze groot genoeg zijn kan er aan de volgende stap begonnen worden.
Bekijk stap 1 – hormonale stimulatie
Stap 2- Follikelpunctie
De eicellen zijn nu groot genoeg om met stap twee te beginnen. Door middel van een punctie worden de eicellen verkregen en daarnaast moeten de spermacellen worden ingeleverd. Rondom de punctie moeten als voorbereiding capsules ingenomen worden. De plaatsing zal niet lang duren en is niet zwaar. Dit betekent dat je na de behandeling weer snel naar huis kunt.
Bekijk stap 2 – Follikelpunctie
Stap 3 - Inseminatie
In deze stap hoef je geen behandeling te ondergaan. De inseminatie wordt geheel in het behandelcentrum uitgevoerde. Het is een spannende stap, waarbij de bevruchting plaats zal vinden.
Stap 4 - Embryo plaatsing
Als stap 3 is gelukt wordt er overgegaan naar de laatste stap en zullen er één of twee embryo’s in de baarmoeder geplaatst worden. Net als de punctie is ook deze behandeling niet heel zwaar en zul je al snel weer naar huis kunnen. Na ruim twee weken met genoeg rust breekt het moment aan. Je kan een zwangerschapstest uitvoeren om te kijken of je zwanger bent.
Bekijk stap 4 – Embryo plaatsing
IVF bijwerking
Tijdens verschillende stadia van de ivf-behandelingen kunnen er bijwerkingen of complicaties optreden. De kans dat je hier last van krijgt is niet heel groot. In de meeste gevallen is dit maar één procent of zelfs minder. Toch is het van belang dat je hierop bedacht bent.
Gevolgen zwangerschap IVF
Een ivf-behandeling kan een hogere risico op problemen meebrengen tijdens en na de zwangerschap. Zo is de kans groter op een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook een meerlingzwangerschap kan voor problemen zorgen. De kans op geboren afwijkingen of aandoeningen bij het kind is niet hoger dat bij natuurlijke zwangerschappen.
Welke gevolgen heeft een zwangerschap via IVF?
Slagingskans IVF
Dankzij IVF zijn in 2010 ruim 4000 baby’s geboren, uit 17 000 pogingen.