Zwanger Worden Tips

Omega-3 en jouw zwangerschap

Het Voedingscentrum adviseert mensen al jaren om twee keer per week vis te eten. Dat heeft te maken met een vetzuur dat Omega-3 heet. Dat is een meervoudig onverzadigd vetzuur. Een nogal ingewikkelde naam voor een heel gezond soort vet. Want wie dacht dat vet ongezond is, heeft het mis. Vooral tijdens je zwangerschap is Omega-3 erg belangrijk. We leggen je graag uit wat het is en waarom het zo goed is voor jou en je (ongeboren) baby.

Wat is Omega-3?

Omega-3 is een essentieel vetzuur. Dat noemen we zo omdat je lichaam dit vetzuur niet zelf aan kan maken, maar wel heel hard nodig heeft. Dat betekent dat je lichaam dit uit voeding of uit supplementen zoals visolie of algenolie moet halen. Je kunt Omega-3 opdelen in ALA, EPA en DHA. We zullen je de biologieles verder besparen, maar deze stoffen zijn erg belangrijk voor bijvoorbeeld je hart- en bloedvaten. Een langdurig tekort aan dit vetzuur kan voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen.

Omega-3 tijdens je zwangerschap: belangrijk voor jou en je baby

Volgens het Voedingscentrum is het voor zowel moeder als baby belangrijk dat je genoeg Omega-3 binnenkrijgt. Vooral DHA helpt bij de groei en ontwikkeling van de hersenen en ogen van je baby. In de laatste drie maanden van je zwangerschap groeien de hersenen van je kindje erg snel. Je kunt je voorstellen dat Omega-3 juist dan belangrijk is. Ook voor moeders in spe doet Omega-3 veel goeds. Het Voedingscentrum zegt dat het vetzuur een goede invloed heeft op het geheugen en de kans op depressiviteit verkleint.

Franse onderzoekers hebben ook gekeken naar het effect van Omega-3 op de foetus. Volgens hen zou Omega-3 de kans op allergieën bij het kindje verkleinen. De darmen zouden nieuwe stoffen makkelijker opnemen, waardoor het immuunsysteem sneller en beter wordt opgebouwd. Hoewel nog niet alle positieve gezondheidseffecten bewezen zijn, vinden wetenschappers Omega-3 tijdens je zwangerschap cruciaal. Sommigen willen zelfs dat Omega-3, net zoals foliumzuur, het standaardadvies wordt.

Heeft je pasgeboren kindje ook omega-3 nodig?

Ook wanneer je kindje geboren is, blijft Omega-3 belangrijk. Vooral wanneer je borstvoeding geeft, is het goed om hierop te letten. Want ook in deze periode helpt het vetzuur bij de ontwikkeling van de hersenen en ogen. Er is bovendien een onderzoek bekend waaruit blijkt dat Omega-3 ook de cognitieve ontwikkeling van je kind ondersteund. Door borstvoeding onttrekt je kindje via moedermelk Omega-3 uit jouw lichaam. Ook na de geboorte is het dus belangrijk om zelf genoeg van het vetzuur binnen te krijgen.

Omega-3 in je voeding

Omega-3 is een essentieel vetzuur en moet je dus uit je voeding halen. Het vetzuur vind je eigenlijk alleen terug in vis en schaaldieren. Vooral in vette vissoorten zit veel Omega-3. Denk bijvoorbeeld aan zalm, makreel of paling. Let alleen wel op met bepaalde vissoorten zoals tonijn of zwaardvis. Deze vissen zijn gevoeliger voor verontreiniging, en zijn daarom niet erg geschikt tijdens je zwangerschap.

Volgens het Voedingscentrum zou je twee keer per week vis moeten eten om genoeg Omega-3 binnen te krijgen. Het probleem is alleen dat dit lang niet altijd lukt. Zo zijn er veel mensen die niet van vis houden, vegetarisch zijn, of simpelweg niet zo vaak vis eten. In dat geval is een supplement een goede oplossing.

Door tijdens en na je zwangerschap Omega-3 visolie supplementen te slikken, weet je zeker dat je voldoende Omega-3 binnenkrijgt. Kies bijvoorbeeld voor deze variant, met 360 mg EPA en 240 mg DHA. Voor vegetariërs en veganisten is het omega-3 algen olie een goed alternatief.