Ik ben Zwanger

Uitrekenen zwangerschap

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, gaat er nog maar één ding door je hoofd: wanneer ben ik uitgerekend? Wist je dat je dat heel gemakkelijk zelf kunt uitzoeken? We leggen je hier in heel gemakkelijk uit hoe jij kunt berekenen wanneer je gaat bevallen.

Het rekensommetje

Gemiddeld duurt een zwangerschap 280 dagen, dat zijn 40 weken. Dit tellen we vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Om de dag uit te rekenen waarop je (misschien) gaat bevallen, tel je dus vanaf deze eerste dag van je laatst menstruatie. Vervolgens tel je daar 7 dagen bij op, en als laatste tel je daar 9 maanden bij op. Dat is de datum waarop je uitgerekend bent.

Dus stel, je laatste menstruatie begon op 5 juni. Tel daar 7 dagen bij op, dat wordt dus 12 juni. Daar tellen we dan weer 9 maanden bij op, dat is dus 12 maart. Volgens deze berekening zou je dan op 12 maart uitgerekend zijn.

Let wel, dit telt alleen bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen. Er zijn een aantal situaties waarbij de berekening niet betrouwbaar is:

  • Bij een onregelmatige cyclus
  • Na pilgebruik
  • Na het gebruik van eisprong bevorderende middelen
  • Misschien nog andere redenen waarvoor je al bij een gynaecoloog of verloskundige onder behandeling bent

Bij een andere cyclus

Omdat de bevruchting van de eicel pas kan gebeuren na je ovulatie, is dit het uitgangspunt van de berekening. De ovulatiedatum is afhankelijk van je menstruatiecyclus, als je een kortere cyclus hebt, zul je ook eerder een eisprong hebben. Heb je een langere cyclus, dan zal jouw eisprong ook pas later zijn. Maar hoe beïnvloedt dit nou de berekening? Heel simpel. Is jouw cyclus 1 dag korter dan 28 dagen? Dan haal je 1 dag van de uitgerekende datum af. Is je menstruatiecyclus 1 dag langer dan 28 dagen, dan wordt je uitgerekende datum 1 dag later.

Was jouw laatste menstruatie dus op 5 juni, en heb je een cyclus van 29 dagen? Dan tel je daar dus eerst 8 dagen, en daarna 9 maanden bij op. Dan kom je dus uit op 13 maart.

Waarom is het belangrijk om deze datum te weten?

Veruit de meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende datum, slechts 5% bevalt op die dag zelf. Maar de datum is natuurlijk wel een goede indicatie, je weet ongeveer wanneer je bevalling gaat plaatsvinden. Daarnaast is het belangrijk dat je verloskundige weet waar jij in je zwangerschap zit. Zo kan zij de ontwikkeling van je kindje goed in de gaten houden. Bovendien is het goed om te weten of jouw bevalling te vroeg begint, of misschien te lang op zich laat wachten.