Zwangerschapssymptomen eerste weken
Tijdens de eerste weken van je zwangerschap kun je met een aantal verschillende symptomen te maken krijgen. Dat heeft vooral te maken met verschillende veranderingen die in je lichaam actief zijn. De zwangerschapssymptomen zijn als het ware het gevolg van de hormonale veranderingen en maken je lichaam klaar voor een zwangerschap. Het is natuurlijk niet niets wanneer er een kindje in je buik gaat groeien! Daardoor is het niet vreemd dat je lichaam zich hierop probeert voor te bereiden.
Zwangerschapskwaaltjes ervaar je lang niet altijd als prettig, omdat je er veel last van kan krijgen. Het is daarom een goed idee om met je partner de oorzaken van jouw zwangerschapsklachten te achterhalen. Ook is het verstandig om je zwangerschap als een tijdelijke periode te beschouwen, waardoor de zwangerschapssymptomen tijdens de eerste weken zo draagbaar mogelijk zijn en jullie er samen goed doorheen komen.
Hoofdpijn en misselijkheid
Twee zwangerschapssymptomen die tijdens de eerste weken veel onder zwangere vrouwen voorkomen zijn misselijkheid en hoofdpijn. Wanneer je hier last van hebt, zou je mogelijk zwanger kunnen zijn, , aangezien er in je lichaam van allerlei processen gaande zijn. Maar wanneer je tijdens de twaalfde of dertiende week van je zwangerschap last begint te krijgen van hoofdpijn, duidt het meer op: uitdroging, stress of een tekort aan slaap. Het is dan verstandig om tijdens de eerste weken van je zwangerschap voldoende te slapen en vooral genoeg te blijven drinken.
Pijnlijke borsten tijdens je zwangerschap
Een van de zwangerschapssymptomen in de eerste weken van de zwangerschap is het krijgen van pijnlijke, of in ieder geval gevoelige, borsten. Dat heeft te maken met het feit dat het zwangerschapshormoon oestrogeen meer klierweefsel aanmaakt t in de borsten. Hierdoor kan er wat meer spanning op je borsten komen te staan en kunnen ze gevoeliger worden. In een aantal gevallen kan dit zelfs in een pijnlijk gevoel overgaan. Aangezien dit bij de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes van de eerste weken hoort, blijft de klacht maximaal een week of tien tot twaalf aan. Deze kwaaltjes verdwijnen doorgaans weer vanzelf.
Versterkte geur- en smaakwaarneming
Tot slot behoort een versterkte geur- en smaakwaarneming tot één de zwangerschapssymptomen van de eerste weken. Dat heeft vooral te maken met verschillende veranderingen in de hormoonhuishouding. Zo kan het zijn dat je bepaalde geuren ineens veel sterker gaat ruiken, maar je kan ook opeens een bepaalde geur die je voorheen lekker vond niet meer luchten. Dit komt als het ware voort uit een beschermingsmechanisme, omdat je het lichaam bepaalde geuren niet meer toe wil laten. Net als bij andere zwangerschapssymptomen tijdens de eerste weken gaat er het voornamelijk om dat je lichaam op een veilige manier op de rest van de zwangerschap wordt voorbereid.