Vruchtbaarheid vrouw
Veel vrouwen denken dat ze door gemeenschap direct zwanger worden, maar niets is minder waar. Per cyclus is de kans op een bevrucht eitje weliswaar 80%, maar let wel op: dit eitje moet zich nog wel innestelen! De meeste vrouwen worden daarom later zwanger dan ze wensen. Houd daarom in je achterhoofd dat je waarschijnlijk niet meteen zwanger wordt, want je wordt pas zwanger op het moment dat je vruchtbaar bent.
In dit artikel geven wij jou alle benodigdheden voor ‘het boodschappenlijstje’ van een zwangerschap. Daarnaast brengen wij in dit artikel de meest voorkomende oorzaken en verschijnselen van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen onder de aandacht. Ook vertellen wij jou iets over de risicofactoren voor vruchtbaarheid en zwangerschap. Bovendien komt in dit artikel ook de vruchtbaarheid van de man aan bod, hij beïnvloedt namelijk eveneens de kans op een (gezonde) zwangerschap.
Wat heb je precies nodig om zwanger te worden?
Als het sperma van de man in staat is om jouw eicel te bevruchten, kan je eicel zich in jouw baarmoederslijmvlies innestelen. Uit het ingenestelde eitje groeit een embryo en daar wordt uiteindelijk de baby uit gevormd. Als je bevruchte eitje zich niet innestelt, word je weer ongesteld en zo raak je dus niet zwanger.
Over de vruchtbaarheid van de man
Je kan alleen door het sperma van een man zwanger worden, bijvoorbeeld door middel van geslachtsgemeenschap of kunstmatige inseminatie. Mannen zijn in tegenstelling tot vrouwen nooit volledig onvruchtbaar, wel kunnen ze verminderd vruchtbaar zijn.
Oorzaken en verschijnselen van vruchtbaarheidsproblemen
Er zijn talloze redenen waardoor vrouwen niet direct zwanger worden, zie het artikel “oorzaken en verschijnsel van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen“. Zo kan je eisprong uitblijven, dit is het moment waarop je in staat bent om zwanger te worden. Vaak merk je dit aan lichamelijke klachten. Je wordt bijvoorbeeld niet meer ongesteld of je bent niet meer vruchtbaar. Verklevingen, PCOS (polycysteus ovariumsyndroom), een vroegtijdige overgang, stress, topsport, onder- en overgewicht, kanker en endometriose zorgen er meestal voor dat je niet direct zwanger wordt. Raadpleeg voor een exacte medische diagnose toch altijd je medisch specialist, bijvoorbeeld je huisarts, want een medisch specialist is immers een professional.
Risicofactoren voor zwangerschap en vruchtbaarheid
Je leeftijd kan, evenals het gebruik van nicotine, cafeïne, drugs en alcohol jouw vruchtbaarheid op een negatieve manier beïnvloeden, zie het artikel risico factoren. Wat de uitwerking van de negatieve ‘bijwerking’ is, verschilt per stof. Bij overmatig alcoholgebruik heb je bijvoorbeeld meer kans op een miskraam, terwijl je lichaam door cafeïne meer progesteron aanmaakt. Ook SOA’s en onder- en overgewicht hebben een negatieve uitwerking op je vruchtbaarheid. Zo is voor jou, bij een soa als chlamydia, de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap groter. Je eileiders kunnen namelijk aangetast worden.
We hopen dat wij je wijzer hebben gemaakt op het gebied van vruchtbaarheid. Hopelijk heb je er iets van opgestoken en kun je er iets mee. Het gaat immers om jouw vruchtbaarheid en jouw zwangerschap! Je kan voor meer informatie altijd op één van onze andere pagina’s kijken.