Ik wil zwanger worden

Zwangerschapstest

Je denkt dat je zwanger bent, maar je weet het niet zeker. Of je wilt graag een kindje, maar vraagt je af of het gelukt is. Doe dan een zwangerschapstest. Dan hoef je niet meer te piekeren of te tobben, maar weet je precies of je zwanger bent of niet. Je kunt een zwangerschapstest makkelijk in de winkel kopen, en je hebt verder niks nodig om de test te doen. Maar hoe werkt zo’n test eigenlijk? Heel simpel, het reageert op het zwangerschapshormoon HCG in je urine.

Een zwangerschapstest doen

Een zwangerschapstest kun je op elk gewild moment van de dag doen. Hoe het precies in zijn werk gaat, hangt een beetje van de test af. Bij de ene houd je de stick simpelweg in de urinestraal en leg je deze daarna op een plat oppervlak. Bij de andere test zet je de stick in een potje met urine. Het is dus belangrijk dat je de bijsluiter nauwkeurig leest. Na een aantal minuten zal een zwangerschapstest de uitslag aangeven. Zo’n zwangerschapstest kijkt namelijk naar de hoeveelheid zwangerschapshormonen dat in je urine zit. Is dit boven een bepaald niveau? Dan zal de test positief blijken. Zit je onder dat niveau? Dan is de test negatief. Klik hier om meer te lezen over vanaf wanneer je een zwangerschapstest kan doen.

Vroege zwangerschapstest

Wanneer je vermoedt dat je zwanger bent, wil je niet al te lang wachten met testen. Dan kun je ook een vroege zwangerschapstest doen. Het grote voordeel daarvan is dat je in een eerder stadium kan uitvinden of je zwanger bent. Met een vroege zwangerschapstest kun je tot 4 dagen voor je menstruatie achterhalen of je zwanger bent. Een nadeel van deze vroege test is dat de betrouwbaarheid wel iets lager ligt. Wil je meer weten over vroege zwangerschapstesten? Klik dan hier.

Uitslag van de zwangerschapstest

Je hebt de test in je urine gehouden, en nu is het een paar minuten afwachten. Plusjes, minnetjes of kleurtjes, elke test geeft op een andere manier de uitslag weer. Maar hoe dan ook, een zwangerschapstest is altijd óf negatief óf positief. Je kunt immers niet een beetje zwanger zijn. Dus ook wanneer het plusje maar zwak is, is de uitslag wel positief. De uitslag van je zwangerschapstest heeft natuurlijk veel impact, het vertelt je immers of je een kindje krijgt of niet. Meer informatie over een positieve uitslag vind je hier, meer informatie over een negatieve uitslag vind je hier.

Betrouwbaarheid van de zwangerschapstest

De huidige urinetesten zijn voor 99% betrouwbaar. Dat betekent dat je dus heel goed zelf thuis kunt testen of je zwanger bent of niet. Het grote voordeel is dan dat je de test in je vertrouwde omgeving kan doen, zonder dat iemand meekijkt. De betrouwbaarheid is wel van een aantal factoren afhankelijk, bijvoorbeeld of je hebt gedronken en de houdbaarheid van de test. Meer weten over de betrouwbaarheid van een zwangerschapstest? Klik dan hier.

We kunnen dus zeggen dat een zwangerschapstest een goede en duidelijke manier is om te achterhalen of je zwanger bent. Het werkt simpel en is over het algemeen betrouwbaar. Wil jij weten of je zwanger bent? Bestel jouw zwangerschapstest makkelijk en snel hier.