Zwangerschapstest

Vroege zwangerschapstest

Normaal gesproken kun je een zwangerschapstest pas doen vanaf het moment dat je overtijd bent. Maar heb je niet zoveel geduld? Dan kun je ook een vroege zwangerschapstest doen. Zeker wanneer je heel graag zwanger wilt worden, is het moeilijk om lang te wachten. Lees daarom hier alles wat je moet weten rondom vroege zwangerschapstesten; hoeveel eerder je kan testen, hoe het werkt en hoe betrouwbaar de test is.

Hoeveel eerder testen?

Met een vroege zwangerschapstest kun je een aantal dagen voor je menstruatie al een zwangerschapstest doen. Hoeveel dagen precies, hangt een beetje af van de test die je koopt. Hoe lager de hoeveelheid HCG die de test kan meten, hoe vroeger je de zwangerschapstest kan doen. Maximaal vier dagen voor je normale menstruatie kun je zo al te weten komen of je zwanger bent of niet. Nadat het vruchtje is ingenesteld, begint je lichaam namelijk direct met het aanmaken van HCG. In het begin is dat nog in heel kleine hoeveelheden, maar na de innesteling verdubbelt dit hormoon zich elke dag. Let wel, niet bij elke vrouw stijgt de hoeveelheid van dit hormoon even snel.

Hoe werkt het?

Zoals we hierboven al zeiden, meet een vroege zwangerschapstest de hoeveelheid HCG in je urine. Over het algemeen zijn deze testen in staat om 12,5 tot 40 MUI/ml HCG in je urine te meten. Op de bijsluiter van de test kun je vinden hoeveel HCG jouw test precies kan meten. Maar doordat je vroege zwangerschapstest zo gevoelig is, is er ook een grotere kans op verstoringen in het resultaat. Dat kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld medicijnen slikt of net zwanger bent geweest. In deze gevallen kun je beter geen vroege zwangerschapstest doen, en even wachten tot je normaal gesproken zou gaan menstrueren.

Vroege zwangerschapstest betrouwbaar?

Wanneer de uitslag van je vroege zwangerschapstest positief is, is het voor meer dan 99% zeker dat je zwanger bent. Wanneer de test negatief uitslaat, is het resultaat iets minder betrouwbaar. Daar zijn meerdere oorzaken voor. Het kan bijvoorbeeld komen doordat elke vrouw in een ander tempo het zwangerschapshormoon aanmaakt. Ook kan het wat langer duren voordat de vrucht zich innestelt. Als de vroege zwangerschapstest negatief is, kun je het beste later nog een test doen. Wacht een paar dagen, of liever nog een week, en doe dan een normale zwangerschapstest. Dan is het resultaat zeker betrouwbaar.

Een vroege zwangerschapstest kan dus een uitkomst bieden als je echt niet langer kan wachten. Soms kun je de spanning gewoon niet meer aan, en kunnen een paar dagen een eeuwigheid lijken. Dan is zo’n vroege zwangerschapstest een goede oplossing. Wij raden Test-Point vroege zwangerschapstest aan.