Zwangerschapstest

Vanaf wanneer zwangerschapstest doen?

Wanneer je zwanger wilt worden, hoop je natuurlijk dat je niet ongesteld wordt. Blijft je ongesteldheid uit, dan kun je alle twijfel wegnemen met een zwangerschapstest. In het vorige artikel zagen we al dat een zwangerschapstest over het algemeen heel betrouwbaar is. Daarnaast is zo’n test makkelijk zelf thuis te doen. Maar vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen? En maakt het moment van de dag verschil? Lees snel door om antwoorden op deze vragen en meer te vinden.

Na hoeveel dagen kun je een zwangerschapstest doen?

Pas zes dagen na je ovulatie zijn de eerste tekenen van een zwangerschap mogelijk merkbaar. Je ovulatie vind twee weken na je vorige menstruatie plaats. Maar, je kunt pas een echt betrouwbare zwangerschapstest doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren. Bij veel vrouwen betekent dit dat je 28 dagen doortelt vanaf de eerste dag van je vorige menstruatie. Zodra je voorbij dit punt bent, kun je eigenlijk altijd een zwangerschapstest doen. Hoe langer je wacht, hoe betrouwbaarder de uitslag.

Wanneer doe je een zwangerschapstest bij een onregelmatige cyclus?

Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het heel lastig om precies vast te stellen wanneer je ovuleert en wanneer je normaal gesproken zou menstrueren. Je weet tenslotte niet zeker of je menstruatie uitblijft vanwege je onregelmatige cyclus, of vanwege een zwangerschap. Heb jij last van dit probleem? Houd je dan aan de volgende stelregel: neem de langste menstruatiecyclus van het afgelopen half jaar, en tel daar nog een dag bij op. Daarna kun je betrouwbaar een zwangerschapstest doen.

Het moment van de dag

Voorheen was het heel normaal dat je een zwangerschapstest ’s ochtends deed. Je moest voor de test dan per se ochtendurine gebruiken. Daarin zitten hogere concentraties ‘afvalstoffen’ en dus ook hormonen. Tegenwoordig zijn er ook een heel aantal testen in omloop waarbij het moment van de dag niet meer zoveel uitmaakt. Lees voor de zekerheid nauwkeurig de bijsluiter, zodat je zeker weet of je de zwangerschapstest ’s ochtends of op elk moment van de dag kunt uitvoeren.

Liever iets later testen

Hoewel een zwangerschapstest in principe al betrouwbaar is vanaf de eerste dag van je menstruatie, kan het toch verstandig zijn om iets langer te wachten. Des te langer je wacht, des te hoger de concentratie van het zwangerschapshormoon HCG in je urine. Wanneer je heel graag zwanger wilt worden, kan het aantrekkelijk lijken om zo snel mogelijk te testen. Maar wil je jezelf behoeden voor een verkeerde positieve uitslag, en daarmee de grote teleurstelling? Stel de test dan nog heel eventjes uit, dan is het resultaat absoluut betrouwbaar.

Vraag jij je af of je zwanger bent? En ben je bijna aan het einde van je normale cyclus? Dan is dit het moment om alvast een zwangerschapstest te bestellen.