Zwangerschapstest

De zwangerschaptest is negatief

Wanneer je graag zwanger wilt worden, kan een negatieve uitslag van je zwangerschapstest een grote teleurstelling zijn. Soms kan het zelfs zo zijn dat je ervan overtuigd bent dat je zwanger bent, en toch een negatief testresultaat krijgt. Kun je zwanger zijn, ondanks dat de test zegt dat het niet zo is? Of is dat een ‘broodje aap’ verhaal? En waar ligt dat dan aan?

Zwangerschapstest herhalen

Wanneer de uitslag van je zwangerschapstest negatief is, en je menstruatie toch uitblijft, is het slim om op een later moment nog een test te doen. De zwangerschapstesten van nu zijn erg betrouwbaar, vooral als ze een positieve uitslag aangeven. Maar het kan soms gebeuren dat een test jouw zwangerschap nog niet bespeurt. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen; je kunt bijvoorbeeld te vroeg testen, nog niet genoeg HCG in je bloed hebben of op het verkeerde moment van de dag testen. Dit zullen we hieronder toelichten.

Het moment van testen

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je de zwangerschapstest niet te vroeg doet. De eerste dag waarop je normaal gesproken zou beginnen met menstrueren is een goed moment. Test je al voor dat moment, en gebruik je geen speciale vroege zwangerschapstest? Dan kan de test jouw zwangerschap nog niet detecteren. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat de test op de eerste dag van je menstruatie nog negatief uitslaat, terwijl je wel een zwangerschap verwacht. Dat kan te maken hebben met de hoeveelheid HCG in je urine. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Onvoldoende HCG

Het kan zijn dat jouw lichaam nog niet zoveel HCG aanmaakt. HCG is het zwangerschapshormoon dat wordt gebruikt om de zwangerschapstest uit te voeren. Omdat je niet ‘een beetje zwanger’ kan zijn, heeft zo’n test een ondergrens. Je lichaam maakt dan al wel HCG aan, alleen nog niet genoeg voor een positieve uitslag. Ook in dit geval is het slim om op een later moment nog eens te testen. Na een aantal dagen zal je lichaam aanzienlijk meer HCG aangemaakt hebben, en zal de test een positieve uitslag geven.

Testen in de ochtend

Tenslotte kun je ook proberen om de zwangerschapstest nog eens te herhalen met je ochtendurine. Hoewel het bij veel zwangerschapstesten niet uit maakt op welk moment van de dag je test, kan het toch wel van invloed zijn. ’s Ochtends zitten er namelijk meer afvalstoffen en hormonen in je urine, dus zal er ook meer van het zwangerschapshormoon HCG in je urine zitten. Het kan zijn dat de test daardoor wel positief uitvalt. Let wel, het gaat hier maar om enkele gevallen. Lees ook altijd de bijsluiter van je zwangerschapstest, daarop vind je wanneer je de test het beste kunt uitvoeren.

Heb jij het gevoel dat je zwanger bent, maar zegt de zwangerschapstest van niet? Dan doe je er zeker verstandig aan om de test nog eens te herhalen. Wij raden Clearblue  zwangerschapstest aan.