Symptomen zwangerschap

Zwangerschapssymptomen voor NOD

Er zijn diverse zwangerschapsymptomen rond je NOD (Niet Ongesteldheids Dag) waaraan je al vroeg kan herkennen dat het wellicht gelukt is om zwanger te worden. Je kunt daarnaast natuurlijk een vroege zwangerschapstest doen, maar de meeste vrouwen kiezen ervoor om daarmee te wachten tot op de NOD. In dit artikel lees je hoe je zelf zwangerschapssymptomen kan herkennen en op die manier alvast wat aanwijzingen te krijgen over een mogelijke zwangerschap.

Wat is de NOD?

Met zwangerschapssymptomen voor de NOD worden de symptomen bedoeld die je ervaart, voor de dag waarop je normaal gesproken ongesteld zou moeten worden. NOD staat voor Niet Ongesteld Dag en richt zich daarmee op de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen, maar dat niet gebeurt vanwege je zwangerschap. Als je zwanger wilt worden weet je waarschijnlijk al dat je hier pas op die dag achter kunt komen, aangezien je dan de zwangerschapstest kunt doen. Tegenwoordig is het mogelijk om al eerder testen te doen, maar door de zwangerschapssymptomen voor de NOD te herkennen kun je er in het geval van een zwangerschap dus al wat op vooruit lopen.

Gevoelige borsten

Een van de meest bekende zwangerschapssymptomen voor de NOD bestaat uit gevoelige borsten. Zodra je lichaam merkt dat er een bevruchting heeft plaatsgevonden worden er diverse processen in werking gezet, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer oestrogeen wordt aangemaakt. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat er meer klierweefsel wordt aangemaakt in de borsten. Deze kunnen hierdoor wat meer spanning te verduren krijgen en gevoelig aanvoelen. In een enkel geval worden de borsten zelfs al pijnlijk, maar over het algemeen duur dat een aantal weken en is je NOD dan dus al geweest.

Misselijk gevoel

Daarnaast behoort een misselijk gevoel tot de zwangerschapssymptomen voor de NOD en kan dat ook gepaard gaan met bijvoorbeeld een gevoel van brandend maagzuur. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het lichaam meerdere voorbereidingen treft op de zwangerschap en er zo bijvoorbeeld voor kan zorgen dat de maag minder leeg raakt. Hierdoor is er meer maagzuur nodig om alles op een goede manier te verwerken en kan het zijn dat je er last van krijgt. Het misselijke gevoel heeft daar sterk mee te maken, al behoort het ook tot de zwangerschapssymptomen voor de NOD die lang niet iedereen ervaart.

Areola rond de borsten donkerder

Tenslotte behoort een verkleuring van de areola rond de borsten tot de zwangerschapssymptomen  voor de NOD. Ook dit gebeurt onder invloed van een hormonale verandering, aangezien het lichaam er na de bevruchting voor zorgt dat er meer hCG aangemaakt wordt. Hierdoor kan de areola rond je borsten wat donkerder worden en heb je dus de mogelijkheid om een eventuele zwangerschap al in een zeer vroegtijdig stadium te herkennen. Aan de andere kant is het natuurlijk verstandig om de zwangerschapssymptomen voor de NOD met een korreltje zout te nemen, zodat je er niet al teveel vanuit kunt gaan.