Zwanger, en nu?
Gefeliciteerd! Je bent zwanger. Waarschijnlijk schieten er al direct allerlei gedachten door je hoofd. Wanneer moet ik de verloskundige bellen? Wat mag ik wel of niet eten? Moet ik al dingen regelen? Maar maak je geen zorgen, we leggen je stap voor stap uit wat je vanaf nu kunt gaan doen. Het allerbelangrijkste? Genieten!
De eerste drie maanden
Laten we beginnen met te zeggen dat je in deze periode niet eens zo heel veel hoeft te regelen. Je zwangerschap duurt nog negen maanden, je hebt dus nog tijd genoeg om over de babykamer of je zwangerschapsverlof na te denken. Het is veel belangrijker dat je in deze periode goed voor jezelf zorgt. Je lichaam is vanaf nu immers hard aan het werk, en heeft daardoor wat extra aandacht nodig.
Begin bijvoorbeeld met extra foliumzuursupplementen te slikken. Foliumzuur is een belangrijke stof, waar je lichaam al snel een tekort aan heeft. Begin ook gezond te leven; stop dus met roken en drinken. Let ook extra op je voeding, alles wat jij eet komt uiteindelijk ook bij je kindje terecht. Vanaf nu moet je ook extra voorzichtig zijn met rauw vlees, ongewassen groente en de kattenbak. Dat klinkt een beetje vreemd, maar daarin zit de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt.
De verloskundige bellen?
Zodra je weet dat je zwanger bent, is het slim om direct de verloskundige te bellen. In de praktijk weet je pas na ongeveer vier of vijf weken dat je zwanger bent. Omdat de eerste afspraak vaak al in de tiende week plaatsvind, is het dus slim om die afspraak zo snel mogelijk te maken. Tijdens de eerste afspraak zal de verloskundige aan de hand van jouw laatste menstruatie berekenen hoe lang je ongeveer zwanger bent, en daarmee ook de datum bepalen waarop je uitgerekend bent. Ook zal de verloskundige je tijdens deze eerste afspraak veel vragen stellen. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke aandoeningen in je familie, of in de familie van de vader van de baby. Daarom is het altijd handig dat de vader ook aanwezig is tijdens het eerste gesprek. Een tip: zet van te voren alle vragen die in je op komen op papier, dan kun je die tijdens het gesprek stellen.
Moeders voor moeders
Vanaf de zesde tot de zestiende week kun je meedoen aan Moeders voor Moeders. In deze periode zit er namelijk heel veel HCG in je urine. HCG is het zwangerschapshormoon dat je lichaam aanmaakt. Moeders voor Moeders is een organisatie die urine van zwangere vrouwen inzamelt. Uit deze urine halen ze dan het zwangerschapshormoon, waarmee ze stellen met een kinderwens kunnen behandelen. Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je dus eens nadenken of je hier een bijdrage aan wil leveren.
Wat moet je nu doen?
Een kleine checklist:
Maand 1:
- Laat iemand anders de kattenbak vanaf nu verschonen.
- Trek handschoenen aan wanneer je in de tuin werkt.
- Doe je zwaar of gevaarlijk werk? Neem dan alvast contact op met je werkgever, je hebt namelijk recht op aangepast werk.
Maand 2:
- Maak vast een afspraak bij de verloskundige.
- Bereid het gesprek met de verloskundige voor, schrijf bijvoorbeeld al je vragen op.
- Wil je blijven werken na de geboorte van je kindje? Denk dan alvast eens na over de kinderopvang.
Maand 3:
- Wettelijk gezien hoef je je werkgever nog niet te vertellen dat je zwanger bent, maar na drie maanden is het wel slim om je werk op de hoogte te brengen.
- Denk ook alvast na over kraamzorg, als je dit op tijd aanvraagt kun je vaak nog kiezen uit verschillende mogelijkheden.
- Als je mee wil doen aan Moeder voor Moeders, is dit het moment om je aan te melden.