Ik wil zwanger worden

Ovulatie

ovulatie

De ovulatie of eisprong is een belangrijke periode, omdat je lichaam tijdens de ovulatie klaar is om bevrucht te worden. Ongeveer twee weken na je laatste menstruatiedag komt de ovulatie op gang. Vóór de eisprong zijn er namelijk eitjes in je eierstokken gerijpt en daarvan is er één ‘uitverkoren’ om tot een eicel uit te groeien. Dit eitje wordt vervolgens uit de eierstokken gestoten, zodat het in de baarmoeder door een zaadcel bevrucht kan worden.

Tijdstip van de ovulatie

De dag waarop je ovuleert, hangt af van de (on)regelmatigheid van menstruatiecyclus. Je menstruatiecyclus telt het aantal dagen van je menstruatie. De menstruatiecyclus begint op de laatste  menstruatiedag en eindigt op de eerste dag van je eerstvolgende menstruatie. Natuurlijk wordt niet elke vrouw op hetzelfde moment ongesteld, daardoor ovuleert iedere vrouw op een ander tijdstip.

Bij een menstruatiecyclus van 28 dagen duurt het meestal twee weken voordat je weer ongesteld wordt. Aan de hand van je cyclus kun je dus goed inschatten wanneer je ovulatie begint (zie “wanneer ovuleer ik“).  Dit is meestal twee weken na de menstruatie.  Word je niet elke maand op hetzelfde moment als normaal ongesteld? En zitten er meer dan twee of drie dagen tussen de laatste dag van je menstruatie en de eerste dag van je eerstvolgende menstruatie? Houd er dan rekening mee dat je cyclus onregelmatig is, daardoor kan het tijdstip van je ovulatie behoorlijk uiteenlopen.

Ovulatiesymptomen

Het is vaak lastig om een ovulatiesymptoom op te merken, want je voelt niet altijd dat je ovulatie aan de gang is. Sommige vrouwen merken dat hun ovulatie aan de gang is, terwijl andere vrouwen hier niets voelen. Tijdens je ovulatie heb je bijvoorbeeld geen last van bloedverlies, bij een menstruatie wel. Merk je wel iets van je ovulatie? Bijvoorbeeld buikpijn? Dan heb je waarschijnlijk last van een ovulatiesymptoom.

Online je ovulatie berekenen

Veel vrouwen, vooral de vrouwen met een kinderwens, willen precies weten wanneer ze vruchtbaar zijn. Tegenwoordig kun je het tijdstip van je ovulatie met verschillende methoden online uitrekenen. Je kunt natuurlijk ook je ovulatie met een ovulatietest uitrekenen. Als je het moment waarop je vruchtbaar bent ‘meet’, zou je misschien wel eerder een kleine kunnen verwelkomen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je zwangerschap niet te ‘plannen’. Je hebt dan gemeenschap zonder je (menstruatie)cyclus bij te houden. Het nadeel hiervan is dat je misschien op dagen waarop je niet vruchtbaar bent, seks hebt en daardoor niet zwanger wordt. Ook kun je, als je zwanger wordt, niet zelf de verwachte bevallingsdatum uitrekenen.

Zélf je ovulatie berekenen

Er zijn verschillende manieren om het tijdstip van je ovulatie zelf uit te rekenen. Het is erg handig om in een agenda je menstruatiecyclus bij te houden, je hebt zo een eigen ‘menstruatiekalender‘. Je noteert bijvoorbeeld de laatste dag van je menstruatie en de eerste dag van je eerstvolgende menstruatie. Als je dit enkele weken of maanden doet, kun je twee fasen onderscheiden: de periode waarin je menstrueert en de periode waarin je vruchtbaar bent.

We hopen dat wij je wegwijs hebben gemaakt in het onderwerp ‘ovulatie’. Loop je met vragen of problemen rond waar je geen duidelijk antwoord op krijgt? Raadpleeg dan een medisch specialist, bijvoorbeeld een huisarts of een dokter. Een medisch specialist is immers professional op het gebied van de medische gezondheidszorg.