Ovulatie

Ovulatie berekenen: Reken je ovulatie online uit

Een makkelijke manier om je ovulatie uit te rekenen is het invullen van een ovulatietest op internet. Het uitrekenen is simpel, maar welke sites zijn nu eigenlijk betrouwbaar? Honderden sites willen je helpen, maar de vraag is of wel ze te vertrouwen zijn. In dit artikel geven wij aan jou onze aanbevelingen. En waarom is het uitrekenen van je ovulatie toch zo belangrijk?

De stelregel is dat je op de dag van de eisprong de grootste kans hebt om zwanger te worden. Om die reden is het belangrijk dat je weet wanneer je eisprong én menstruatie plaatsvindt.

Menstruatiecyclus

Ga, bij het invullen van een test, eerst na wat de eerste dag van je laatste menstruatie was. De meeste vrouwen hebben, bij een regelmatige cyclus, gemiddeld een menstruatiecyclus van 28 dagen. Elke cyclus start op de eerste dag van de menstruatie (bloeding) en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie. De ovulatie, het tijdstip waarop je het meest vruchtbaar bent, begint ongeveer veertien dagen na de menstruatie. De eisprong vindt dus ook logischerwijs twee weken vóór de menstruatie plaats. Let op: als je zwanger bent, word je niet meer ongesteld. Alleen in uitzonderlijke gevallen worden vrouwen nog ongesteld. Je menstrueert na een bevruchting dus niet meer.

Wat is de ovulatie?

Tijdens de ovulatie of eisprong komt een rijp eitje in je eierstokken vrij. Het maakt zich los uit de eierstokken en probeert zich naar de baarmoeder voort te bewegen. Dit betekent dat het eitje vruchtbaar is. Je eicel kan dus worden bevrucht! Het is tot twaalf uur na de eisprong of ovulatie nog levensvatbaar.

Online ovulatie berekenen

Op de site van ‘Predictor’ kun je bijvoorbeeld zo’n test invullen. Je vult dan laatste datum van je menstruatie in om achter de datum van je eisprong of ovulatie te komen. Om de ovulatiedag te berekenen, heb je wel de datum van je laatste menstruatiedag nodig. De dag die genoemd wordt, is meestal de dag waarop je eisprong plaatsvindt. Ga er vanuit dat je twee à drie dagen rond je eisprong het meest vruchtbaar bent. Je zou al zeven tot vijf dagen vóór de eisprong bevrucht kunnen zijn, omdat zaadcellen vrij lang blijven leven. Je zal dus waarschijnlijk na 40 weken vóór of op deze datum bevallen.

Er zijn trouwens speciale vruchtbaarheidstesten op de markt die de datum van de ‘vruchtbaarste’ dagen exact kunnen aangeven.

Eisprong

De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, vindt ongeveer 14 dagen voor je eerstvolgende menstruatie plaats. Tijdens de eisprong komt er een rijpe eicel vrij. Zodra de eicel is vrijgekomen, is de eicel vruchtbaar en kan de eicel worden bevrucht. De eicel blijft kan na de eisprong nog twaalf uur in leven bleven. Je hebt dus op de tweede of derde dag voor of na de eisprong de grootste kans om zwanger te worden. Je zou zelfs al vijf dagen vóór de eisprong zwanger kunnen raken, bijvoorbeeld als je op die dag sex hebt gehad.

Na de eisprong

Je weet al dat je eicel na de eisprong nog maar twaalf uur kan leven. Om die reden is het na de eisprong moeilijker om zwanger te worden. Je weet na het tijdstip van de eisprong namelijk niet precies hoe lang je nog vruchtbaar bent.

Bij twijfel: medisch specialist

Weet je niet zeker of een site wel een betrouwbaar beeld van jouw cyclus weergeeft? Stap dan naar een medisch specialist. Het is altijd beter dat je iets zeker weet, want voor je het weet,  loop je dagen, weken of maanden ergens mee rond. Je kan voor een betrouwbaar resultaat natuurlijk altijd bij de apotheek een ovulatie- of zwangerschapstest halen.