Ovulatie

Eisprong

De eisprong is van groot belang voor vrouwen die zwanger willen worden, aangezien het ervoor zorgt dat de meest vruchtbare periode van de vrouw wordt aangegeven. Door rondom de eisprong te vrijen is het mogelijk om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken. Het is wat dat betreft dan ook heel interessant om er in ieder geval voor te zorgen dat je een idee hebt van het moment waarop de eisprong plaatsvindt. Zo kun je er samen voor zorgen dat er wellicht al snel een bevruchting plaats zal vinden.

Verhoogd libido tijdens de eisprong

De eisprong valt te berekenen op basis van de menstruatiecyclus, maar het is daarnaast ook mogelijk om op zoek te gaan naar bepaalde symptomen. Zo hebben veel vrouwen bijvoorbeeld te maken met een verhoogd libido, rondom de periode dat hun eisprong plaatsvindt. Dat lijkt een natuurlijk instinct te zijn, aangezien de vrouwen zich er op dat moment onbewust van op de hoogte brengen dat ze vruchtbaar zijn. Het zal niet altijd meevallen om de eisprong zo te herkennen, maar het kan zo zijn dat je eens in de maand een paar dagen meer zin in seks hebt.

Hogere lichaamstemperatuur na eisprong

Daarnaast is het heel gebruikelijk om de basale lichaamstemperatuur regelmatig te meten en op die manier te bepalen wanneer de eisprong plaatsvindt. Over het algemeen zal de temperatuur tijdens net na de eisprong zo’n 0,2 graden hoger liggen dan daarvoor. Dat is natuurlijk maar een klein verschil maar er is tegenwoordig meetapparatuur beschikbaar die dergelijke verschillen op een uitstekende manier vast kan leggen. Op die manier is het dus mogelijk om te bepalen wanneer de eisprong plaatsvindt, om op die manier de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken.

Ovulatiepijn na eisprong

Het kan ook zijn dat je na de ovulatie last hebt van wat pijn, die we dan ook de ovulatiepijn noemen. Soms wordt het gevoel ook wel aangeduid met Mittelsmerz. Het gaat om een scherpe pijn onderin de buik, ter hoogte van de plaats waar in je lichaam je eierstokken zitten. Het kan zijn dat de pijn na enkele uren weer over is, maar in enkele gevallen blijft de pijn de gehele dag aanhouden. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen ervaart deze pijn, waardoor het een redelijke indicator is om te bepalen of er een eisprong heeft plaatsgevonden in het lichaam.

Speekseltest na eisprong

Tenslotte is het mogelijk om een speekseltest te doen en op die manier te bepalen of er sprake is geweest van een eisprong in het lichaam. Het gaat om de varentest, aangezien speeksel dat is opgedroogd de structuur van een varen zou moeten hebben wanneer we dat onder een microscoop bekijken. Dit is echter een minder betrouwbare vorm van testen, aangezien dat bij lang niet iedereen het geval blijkt na een ovulatie. Gelukkig bestaan er een aantal andere methoden om te bepalen of er in het lichaam een eisprong heeft plaatsgevonden, waardoor de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken is.