Vruchtbaarheid man

Je bent als man, in tegenstelling tot de vrouw, tot op hoge leeftijd nog vruchtbaar. Zaadcellen kunnen namelijk telkens opnieuw geproduceerd worden, ook al neemt de kwaliteit van je zaad op latere leeftijd af. Heb je gemeenschap? Dan is dit geen probleem. Onvolledige onvruchtbaarheid hangt niet van leeftijd af, maar is vooral te wijten aan andere factoren. Kortom: wat zijn de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij mannen?

Oorzaken verminderde vruchtbaarheid

Naast een hogere leeftijd beïnvloeden overgewicht, ondergewicht, roken, drank en drugs de vruchtbaarheid van de man. Dit betekent niet dat je als man onvruchtbaar wordt, maar dat het soms langer duurt voordat je vrouw zwanger wordt. Meer daarover leest u in de volgende alinea.

Verband leeftijd en vruchtbaarheid man

De kwaliteit van het zaad van de man neemt na 35 jaar af. Dailymail berichtte eind augustus 2012 over een onderzoek van IJslandse wetenschappers, die de link legden tussen de leeftijd van de man en vruchtbaarheid. Uit dit onderzoek blijkt dat mannen, die op latere leeftijd kinderen krijgen, meer ‘gemuteerde genen’ doorgeven aan hun kinderen. Dat houdt in dat kleine stukjes chromosomen van de man veranderen, waardoor zij van het erfelijke materiaal van je zaadcellen verschillen. Deze chromosomen worden in verband gebracht met stoornissen en aandoeningen als schizofrenie en autisme. Als je later vader wordt, geef je dus vaker (meer) chromosomen door die aandoeningen kunnen veroorzaken.

Voorbeeld gemuteerde genen

Een vader van twintig geeft bijvoorbeeld 25 mutaties aan zijn kind door, terwijl een vader van veertig er circa 65 overdraagt.  Het ongeboren kind heeft dus een grotere kans op stoornissen en aandoeningen wanneer de vader ouder is.

Over- en ondergewicht

Wanneer een man met overgewicht fysiek niet in staat is om seks te hebben, is de kans op een zwangerschap gering. Wanneer je nog wel in staat bent om te vrijen, heeft overgewicht dus geen effect op je vruchtbaarheid. Daarentegen heeft ondergewicht wel invloed op je vruchtbaarheid: bij ondergewicht past het lichaam de hormoonhuishouding namelijk aan. Dit kan de kwaliteit van het sperma flink beïnvloeden.

Roken & drank

Roken heeft zeker invloed op de kwaliteit van jouw zaadcellen:  je hormoonwaarden in het bloed wijken meestal af van de hormoonwaarden van mannen die niet roken. Wanneer je stopt met roken, duurt het ongeveer drie maanden voordat de kwaliteit van je zaad uiterst goed is. Het duurt immers, vanaf het begin van een zaadcel, drie maanden voordat het zaadcel bij de ejaculatie naar buiten komt.

Drank kan de potentie en de aanmaak van het mannelijk hormoon uit de zaadballen verstoren. Je kunt de uitwerking van drank op vruchtbaarheid met een gezonde(re) levensstijl verhelpen. Net als bij roken duurt het gemiddeld drie maanden voordat de kwaliteit van je zaad weer optimaal is.

Drugs

De stof delta-9 tetrahydrocannabinol (THC) komt voor in cannabis. Deze stof zorgt ervoor dat de beweeglijkheid en de hoeveelheid van je zaadcellen afneemt. Drugs als heroïne en cocaïne tasten eveneens de kwaliteit van je zaad aan. Bij heroïne produceer je meer prolactinehormonen, waardoor de kwaliteit van het zaad verslechtert. Zelfs vervangende middelen en lichtere vormen van methadon zijn schadelijk voor jouw zaad.

Gezonde levensstijl

Engelse onderzoekers hebben aangetoond dat alcohol, cafeïne, roken en een te hoog BMI een negatieve invloed hebben op de zwangerschap.

Dit is het geval bij:

  • Koffie/thee: Je drinkt meer dan zes kopjes per dag
  • BMI vrouw: Je BMI is hoger dan 25
  • Alcohol man: Je drinkt meer dan 20 glazen per week
  • Roken man/vrouw: Je rookt meer dan 15 sigaretten per dag

Het kan daardoor zeven keer langer duren voordat jij en je partner zwanger worden. De kans op een zwangerschap is hiermee minder groot dan paren zonder één van deze indicatoren.

Als je een vrouw zwanger wil maken, is het daarom verstandig om een gezonde leefstijl aan te houden. Dit heeft een positieve uitwerking op je vruchtbaarheid, waardoor je kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind toeneemt.