Ik wil zwanger worden

Vruchtbaarheid man

repro male

Je bent als man, in tegenstelling tot de vrouw, tot op hoge leeftijd nog vruchtbaar. Zaadcellen kunnen namelijk telkens opnieuw geproduceerd worden. De vruchtbaarheid en de kwaliteit van je zaad neemt naar mate je ouder wordt wel af. In dit artikel vertellen we je over de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid, geven we je tips en leggen we je uit hoe je de kwaliteit van je zaad kan verhogen.

Wil jij als vrouw graag weten hoe je de vruchtbaarheid van je man kan verhogen? Lees dan hier de special voor vrouwen.

4 oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij mannen

Naast een hogere leeftijd beïnvloeden overgewicht, ondergewicht, roken, drank, drugs en cafeïne de vruchtbaarheid van de man. Dit betekent niet dat je als man onvruchtbaar wordt, maar dat het soms langer duurt voordat je vrouw zwanger wordt. Het kan ook voorkomen dat je last hebt van een verstoorde zaadproductie of belemmerd zaadtransport, meer over oorzaken van verminderde vruchtbaarheid vind je hier.

1. Over- en ondergewicht

Wanneer een man met overgewicht fysiek niet in staat is om seks te hebben, is de kans op een zwangerschap gering. Wanneer je nog wel in staat bent om te vrijen, heeft overgewicht dus geen effect op je vruchtbaarheid. Daarentegen heeft ondergewicht wel invloed op je vruchtbaarheid: bij ondergewicht past het lichaam de hormoonhuishouding namelijk aan. Dit kan de kwaliteit van het sperma flink beïnvloeden.

2. Roken & drank

Roken heeft zeker invloed op de kwaliteit van jouw zaadcellen:  je hormoonwaarden in het bloed wijken meestal af van de hormoonwaarden van mannen die niet roken. Wanneer je stopt met roken, duurt het ongeveer drie maanden voordat de kwaliteit van je zaad uiterst goed is. Het duurt immers, vanaf het begin van een zaadcel, drie maanden voordat het zaadcel bij de ejaculatie naar buiten komt.

Drank kan de potentie en de aanmaak van het mannelijk hormoon uit de zaadballen verstoren. Je kunt de uitwerking van drank op vruchtbaarheid met een gezonde(re) levensstijl verhelpen. Net als bij roken duurt het gemiddeld drie maanden voordat de kwaliteit van je zaad weer optimaal is.

3. Drugs

De stof delta-9 tetrahydrocannabinol (THC) komt voor in cannabis. Deze stof zorgt ervoor dat de beweeglijkheid en de hoeveelheid van je zaadcellen afneemt. Drugs als heroïne en cocaïne tasten eveneens de kwaliteit van je zaad aan. Bij heroïne produceer je meer prolactinehormonen, waardoor de kwaliteit van het zaad verslechtert. Zelfs vervangende middelen en lichtere vormen van methadon zijn schadelijk voor jouw zaad.

4. Cafeïne

Uit een Deens onderzoek blijkt dat cafeïne een slechte invloed heeft op de kwaliteit van je sperma. Dit komt namelijk omdat te veel cafeïne je homocysteïnegehalte in je lichaam doet stijgen. Het hoge homocysteïnegehalte zou dus niet gunstig zijn voor de kwaliteit van je sperma. De oplossing, koffie en thee vervangen vervangen voor gezonde alternatieven zoals water! Lees hier meer over de invloed van cafeïne op je vruchtbaarheid en andere alternatieven.

Zoals je net kon lezen spelen gewicht, roken, alcohol, drugs en cafeïne dus een belangrijke rol bij verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Naast het afleren van deze slechte gewoontes is het ook meteen tijd om te beginnen aan goede gewoontes: de juiste voeding om je spermakwaliteit een boost te geven.. Hierover lees je in het volgende hoofdstuk meer.

De kwaliteit van je zaad verhogen met voeding

Een gezond voedingspatroon is belangrijk om je zaadcellen voldoende bescherming te bieden, de bewegelijkheid te verhogen en de voldoende zaadcellen aan te maken.

Over de aanmaak van voldoende zaadcellen gesproken: wist je dat je als man maarliefst 3-4 mg zink per ejaculaat  verliest?! Zink is daarmee erg belangrijk voor de man bij de aanmaak van van nieuwe zaadcellen.

Zink is overigens niet het enige ingrediënt die zorgt voor een gezonde vruchtbaarheid bij mannen. Je kunt de kwaliteit verhogen door voldoende anti-oxidanten, vitaminen en mineralen in je voeding op te nemen.

Wil je tips om de kwaliteit van je sperma te verhogen? Lees dan hier een artikel over spermakwaliteit en voeding.

Verband leeftijd en vruchtbaarheid man

De kwaliteit van het zaad van de man neemt na 35 jaar af. Dailymail berichtte eind augustus 2012 over een onderzoek van IJslandse wetenschappers, die de link legden tussen de leeftijd van de man en vruchtbaarheid. Uit dit onderzoek blijkt dat mannen, die op latere leeftijd kinderen krijgen, meer ‘gemuteerde genen’ doorgeven aan hun kinderen. Dat houdt in dat kleine stukjes chromosomen van de man veranderen, waardoor zij van het erfelijke materiaal van je zaadcellen verschillen. Deze chromosomen worden in verband gebracht met stoornissen en aandoeningen als schizofrenie en autisme. Als je later vader wordt, geef je dus vaker (meer) chromosomen door die aandoeningen kunnen veroorzaken.

Voorbeeld gemuteerde genen

Een vader van twintig geeft bijvoorbeeld 25 mutaties aan zijn kind door, terwijl een vader van veertig er circa 65 overdraagt.  Het ongeboren kind heeft dus een grotere kans op stoornissen en aandoeningen wanneer de vader ouder is.