Vruchtbaarheid man

Vruchtbaarheid testen voor mannen

Als het jou of je vrouw niet lukt om zwanger te worden, is het altijd mogelijk om jouw vruchtbaarheid te controleren. Je checkt dan het aantal zaadcellen van je sperma en beweeglijkheid van de cellen. Je meet dit met behulp van een vruchtbaarheidstest.

Mannen kunnen tegenwoordig, net als vrouwen, hun vruchtbaarheid testen. In drogisterijen, apotheken en op het web zijn er daarom allerlei vruchtbaarheidstesten op de markt beschikbaar. Maar hoe werkt een vruchtbaarheidstest nou eigenlijk? En hoe meet zo’n test precies de vruchtbaarheid?

Uitvoering vruchtbaarheidstest

Allereerst heb je voor een vruchtbaarheidstest je een zaadlozing nodig, omdat je sperma bij een vruchtbaarheidstest in een proefbuis gegoten wordt. Daarna meng je testvloeistof aan de proefbuis toe. Na 30 minuten/60 minuten (hangt af van het merk) zie je het resultaat van de test.

Een vruchtbaarheidstest kost ongeveer €30 euro. Als je vrouw en jij allebei de vruchtbaarheid willen testen, is het verstandig om een combinatiepakket in te slaan. Jullie kunnen dan allebei checken of jullie wel of niet vruchtbaar zijn. Deze pakketten zijn voor €45 op de markt beschikbaar.

Wat meet de test?

Een vruchtbaarheidstest meet, in de meeste gevallen, de beweging van de zaadcellen en de hoeveelheid zaadcellen in je sperma. De test meet de beweging van zaadcellen naar de eicellen daarentegen niet. Het is verstandig om ministens twee testen te doen, omdat de test immers een momentopname is. Bij de meeste vruchtbaarheidstesten is wel een aanvullende test ingesloten. Om die reden kan een vruchtbaarheidstest geen garantie van vruchtbaarheid bieden.

Positieve uitslag

Wanneer je sperma meer dan 20 miljoen zaadcellen bevat, zal de test een positieve uitslag geven. Wanneer je tussen de vijf en 20 miljoen zaadcellen hebt, ben je ‘verminderd’ vruchtbaar. Als je minder dan vijf miljoen zaadcellen hebt, is de kans om op de natuurlijke manier een kind te verwekken gering. Raadpleeg bij twijfel of problemen altijd een medisch specialist.

Ben je verminderd vruchtbaarheid dan kun je afhankelijk van de oorzaak met o.a. voeding je vruchtbaarheid verhogen.

Niet vruchtbaar

Als je na meerdere testen erachter komt dat je niet vruchtbaar bent, dan zijn er nog genoeg andere opties mogelijk om een kind te verwekken.

Naast donorzaad is op medisch gebied onder meer de Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) voorhanden. Er  komen al vanaf 1992 – met  behulp van deze methode- baby’s ter wereld. Als je geen levende zaadcellen (meer) hebt, kan tevens MESA/PESA-methode ingezet worden.

Ook kun je gebruik maken van de testiculaire sperma-extractie (TESE), deze behandeling wordt alleen in het buitenland uitgevoerd. In Nederland kun je ook je zaad laten invriezen. In het artikel ‘onvruchtbaarheid bij de man‘ informeren wij je over deze beschikbare methoden, hulp en technieken op het gebied van onvruchtbaarheid.

Wij hopen dat wij je op wegwijs hebben kunnen maken op het gebied van (de werking van) vruchtbaarheidstesten. Schakel bij twijfels of problemen altijd de hulp van een medisch specialist in.

Wil je graag weten hoe je als vrouw de vruchtbaarheid van je man kan verhogen, klik dan hier.