Vruchtbaarheid man

Verbeter de kwaliteit van je sperma

repro male

Ook jij als man kan vermindert vruchtbaar zijn. We hebben het hier bewust over vermindert vruchtbaar omdat mannen eigenlijk nooit onvruchtbaar kunnen zijn. Bij ongeveer 30% van de stellen die het niet lukt om zwanger te worden is de man vermindert vruchtbaar. Dit kan komen door een lage spermakwaliteit. Wil jij je spermakwaliteit verbeteren, dan zijn er gelukkig diverse manieren om je vruchtbaarheid te verhogen.

Een gezond voedingspatroon is belangrijk zodat jouw sperma de juiste bouwstenen krijgt voor een goede en kwalitatieve zaadproductie. Een gezond voedingspatroon bestaat uit de juiste anti-oxidanten, vitaminen en mineralen. Antioxidanten zijn belangrijk ter bescherming van je zaadcellen.

We vertellen in dit artikel hoe jij middels Vitamine C, Zink, Selenium en Mucuna Pruriens de kwaliteit van je zaadproductie kan verbeteren. Wist je bijvoorbeeld dat je als man maar liefst 3-4 mg zink verliest per ejaculaat?! Lees snel verder.

Vitamine C: bewegelijkheid en vermindering abnormale cellen

Eet veel producten met vitamine C. Vitamine C verhoogt de bewegelijkheid van je zaad en verminderd het aantal abnormale zaadcellen. Zaadcellen met een abnormale vorm hebben vaak de kop te groot of te klein, zijn te dik of hebben een gekrulde staart. Vitamine C zit in:

 • fruit,
 • groente
 • aardappelen
Vitamine C zit in vruchten en groenten
Met name citrusvruchten, kiwi's, aardbeien en bessen zijn rijk aan vitamine C.

Zink: spermatogenese

Zoals wel je net al vertelden verlies je maar liefst 3-4 mg zink per ejaculaat. Dit is bijna de helft van je ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van 9 mg. Zink speelt een belangrijke rol bij de spermatogenese. Spermatogenese is het proces waarbij sperma zich ontwikkeld. 

Zijn jullie bezig met zwanger worden dan is het verstandig deze zink hoeveelheden aan te vullen. Diverse studies tonen aan dat tekort aan zink kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid bij mannen. (1, 2)

Het aanvullen van je zink tekorten kun je die via je eiwit rijke voeding zoals:

 • Vlees
 • Kaas
 • Noten en zaden
 • Zeevruchten
 • Zeewier
 • Zilvervliesrijst
 • Graanproducten zoals haver
 • Schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen

Daarnaast kun je je zink tekorten aanvullen met bijvoorbeeld met supplementen zoals Zink 15mg of via Repro Male.

Selenium: bewegelijkheid, bescherming en kwaliteit

Het mineraal selenium is een belangrijke anti-oxidant. Bij een te lage selenium inname verminderd de beweeglijkheid van de zaadcellen en raken de zaadcellen beschadigd. De inname van voldoende selenium is dan ook van belang, het draagt bij aan de beweeglijkheid en bescherming van de zaadcellen en de zaadproductie. Daarnaast is het goed voor een normale sperma kwaliteit.

Selenium krijg je binnen via:

 • Vis schelp- en schaaldieren
 • Paranoten
 • Kip
 • Mager vlees
 • Orgaanvlees zoals lever
 • Graanproducten, vooral volkoren producten
 • Eieren.
 • Broccoli

Het voedingscentrum adviseert een dagelijkse inname van 60 microgram selenium.

Mucuna Pruriens: vermindering psychische stress

Wel eens van het ingrediënt Mucuna Pruriens gehoord? Dit is een plant die, onder andere in India, al eeuwenlang als medicijn gebruikt wordt. Vanaf 2008 wordt het middel ingezet bij vruchtbaarheidsproblemen voor mannen. De gemalen zaden van de plant  worden ingezet bij de aanmaak van sperma.

Zaden van Mucuna Pruriens
Zaden van Mucuna Pruriens

Uit Amerikaans onderzoek van de ‘National Library of Medicine’ blijkt dat, bij gestreste mannen het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid van het zaad daalt. Na een behandeling met Mucuna Pruriens werd hun psychische stress verminderd en ging het niveau van hun zaadplasma  weer omhoog. Mucuna Pruriens vergrootte tevens bij hen het aantal zaadcellen en bracht de beweeglijkheid  van de zaadcellen terug (3).

Ook worden de zaadcellen door Mucuna Pruriens beschermt tegen oxidatieve schade, dit is de schade die veroorzaakt wordt door zuurstof. Daarnaast bevatten de zaden speciale voedingsstoffen voor spermaproductie, zoals anti-oxidanten en foliumzuur.

Je voedingspatroon aanpassen met voldoende vitamines, mineralen en kruiden

Je weet nu hoe je door vitamines, mineralen en kruiden aan je voedingspatroon toe te voegen de kwaliteit van je sperma kan verhogen. Zorg ervoor dat je bij je dagelijkse boodschappen hier rekening mee gaat houden.

Als aanvulling op je voeding kun je het voedingssupplement ‘Repro Male‘ gebruiken. Dit product is speciaal samen gesteld voor mannen om de zaadkwaliteit te ondersteunen. Het bevat Vitamine C, E, B6, B12, FoliumzuurZink, Selenium en Mucana Pruriens.

 1. Antioxidant supplements and semen parameters: An evidence based review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5203687/
 2. The importance of folate, zinc and antioxidants in the pathogenesis and prevention of subfertility: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17099205
 3. National Library of Medicine: Mucuna Pruriens http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18955292