Schijnzwanger?
Je menstrueert niet, je voelt je elke ochtend misselijk, zelfs je buik begint een beetje te groeien. Maar toch ben je niet zwanger. Hoe is dat mogelijk? Dat heeft alles te maken met het fenomeen schijnzwanger.
Wat is het?
Een schijnzwangerschap heet officieel pseudokyesis. Kort gezegd betekent het dat je wel alle symptomen van een zwangerschap hebt, maar niet echt zwanger bent. Dat kan erg vervelend zijn wanneer je probeert om zwanger te worden. Niet alleen vrouwen kunnen last hebben van een schijnzwangerschap, in heel zeldzame gevallen kunnen ook mannen schijnzwanger zijn. De symptomen van een schijnzwangerschap komen overeen met die van een echte zwangerschap:
- Je bent overtijd
- Misselijkheid en overgeven
- Vermoeidheid en veel slapen
- Toename van het gewicht
- Vaak moeten plassen
- Opgeblazen gevoel
- Pijnlijke of gevoelige borsten
Wat zijn de oorzaken?
De precieze oorzaak van een schijnzwangerschap is nog niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten, is dat het vaak samengaat met een grote kinderwens. Wanneer je heel erg bezig bent met zwanger raken, kan je lichaam dit na een tijdje gaan geloven. Zo denk je bij gewichtstoename meteen aan een zwangerschap, terwijl dit misschien gewoon door constipatie komt. Je hersenen interpreteren die symptomen als een zwangerschap, en gaan hormonen aanmaken waardoor er nog meer symptomen bijkomen. Ook kan een schijnzwangerschap voortkomen uit een angst voor zwangerschap. Eigenlijk werkt dit precies hetzelfde als een grote kinderwens. Je bent in beide gevallen heel erg bezig met zwanger zijn.
Wat kun je eraan doen?
Helaas kan je heel weinig doen tegen een schijnzwangerschap. Rustig afwachten tot je lichaam ermee ophoudt, is eigenlijk het enige advies. Het is moeilijk te zeggen hoe lang een schijnzwangerschap duurt. Dat kan variëren van een paar dagen tot een maand. Zodra je ongesteld wordt, ben je vaak ook van de symptomen af. Als je heel erg last hebt van de symptomen, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.
Een schijnzwangerschap is dus erg vervelend. Je lichaam geeft de verkeerde signalen, en er is weinig wat je ertegen kan doen. Ons advies is om wat afstand te nemen van het zwanger worden. Probeer je niet teveel te focussen op je kinderwens. Dan zou je snel verlost moeten zijn van dit vervelende probleem.