Ik wil zwanger worden

Menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus speelt een centrale rol binnen het zwanger worden van de vrouw. Over het algemeen weten we allemaal wel dat het er mee te maken heeft, maar het is een goed idee om er eens wat dieper op in te gaan. Wat heeft de menstruatiecyclus bijvoorbeeld precies te maken met de eicelrijping en hoelang duurt de cyclus eigenlijk? Door meer te weten te komen over de menstruatiecyclus is het ook mogelijk om te bepalen wanneer je het meest vruchtbaar bent, om op die manier de kans op zwangerschap zo groot mogelijk te maken.

Van puberteit tot menopauze

De menstruatiecyclus begint bij vrouwen over het algemeen wanneer ze in de puberteit komen. Dat heeft te maken met veranderingen in het lichaam, onder invloed van de hormonen. De menstruatiecyclus zorgt er iedere keer weer voor dat de veranderingen in het lichaam plaats zullen vinden. Het is wat dat betreft een fenomeen dat keer op keer terugkeert en doorgaans zo’n 4 weken op zich laat wachten. De menstruatiecyclus blijft over het algemeen doorlopen tot aan de menopauze van de vrouw, waardoor je er een groot aantal jaren mee te maken zal hebben.

Eicelrijping en menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus is er natuurlijk niet zomaar, aangezien praktisch alles in ons lichaam een doel heeft (behalve ons stuitje). We weten inmiddels dat de cyclus vooral te maken heeft met het feit dat de eitjes van de vrouw dienen te rijpen, om ze geschikt te maken voor een bevruchting. Tijdens de menstruatiecyclus worden de eitjes gerijpt en tijdens de eisprong breekt het moment aan dat het mogelijk is om voor een bevruchting te zorgen. De cyclus zorgt er als het ware voor dat vrouwen iedere maand een moment beleven dat ze optimaal vruchtbaar zijn, ook al valt dat niet samen met hun menstruatie.

Duur van de menstruatiecyclus

De duur van de menstruatiecyclus is voor iedereen anders, waardoor het niet gemakkelijk is om daar in het algemeen iets over te zetten. Wel is het bekend dat het over het algemeen ongeveer 25 tot 35 dagen zal duren, met een gemiddelde van zo’n 28 dagen. Lees hier hoe je je menstruatie cyclus kan berekenen.

Lange of korte cylcus

Indien je te maken hebt met een menstruatiecyclus die veel korter of veel langer duurt is het over het algemeen verstandig om contact op te nemen met je huisarts, ook al hoeft er niets ernstigs aan de hand te zijn. In enkele gevallen duurt een cyclus wel 3 maanden, of aan de andere kant maar 21 dagen.

Onregelmatige cyclus

Als menstruatiecyclus elke keer op afwijkend is dan spreek je van een onregelmatige cyclus. Hierbij kan het voorkomen dat je de menstruatie cyclus de ene keer 24 dagen is en de andere keer 30 dagen. Lees hier meer over een onregelmatige cyclus.

Vruchtbaarheid tijdens de menstruatiecyclus

Tijdens de menstruatiecyclus  ben je op een bepaald moment het meest vruchtbaar. Dit is over het algemeen 14 dagen voordat de menstruatie begint het geval. Op dat moment vindt de eisprong plaats en is het dus mogelijk om ervoor te zorgen dat er een zaadcel in contact kan komen met een eicel. Je kunt zelf je vruchtbare dagen berekenen wanneer je een cyclus hebt met een vaste regelmaat. Je kunt je menstruatiecyclus  op die manier gebruiken om te bepalen wanneer de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk is, om op dat moment te vrijen met je partner.