Menstruatiecyclus

Onregelmatige menstruatie cyclus

Duurt jouw cyclus soms wel 35 dagen, en soms maar 21 dagen? Kun je nooit helemaal voorspellen wanneer je precies begint met menstrueren? Dan heb je last van een onregelmatige menstruatie cyclus. Dat is natuurlijk vervelend, want je weet nooit wanneer je precies ongesteld wordt. Maar wanneer je zwanger probeert te raken is het helemaal lastig, want daardoor weet je ook niet wanneer je vruchtbaar bent. Hier leggen we je precies uit wat een onregelmatige menstruatie is, en wat je er aan kunt doen.

Wat is een normale menstruatiecyclus?

Een menstruatiecyclus duurt normaliter 28 dagen, we tellen dan vanaf de eerste dag van je menstruatie tot aan de volgende menstruatie. Natuurlijk verschilt het exacte aantal dagen per vrouw. Ook is het helemaal niet vreemd wanneer je cyclus bijvoorbeeld wisselt tussen de 28 en 29 dagen. Maar wat gebeurt er tijdens die cyclus eigenlijk in je lichaam?

In de eerste dagen van je menstruatiecyclus ben je ongesteld, en ben je dus niet vruchtbaar. Je verliest dan bloed: je baarmoeder stoot het slijmvlies af. Aan het begin van je cyclus beginnen je hersenen met de afgifte van het hormoon FSH, waardoor de follikels in je eierstokken beginnen te rijpen. De follikels zorgen ervoor dat het hormoon oestrogeen wordt afgegeven. Dat hormoon zorgt ervoor dat er een laag slijmvlies in je baarmoeder ontstaat. Dat gebeurt ter voorbereiding op een eventuele zwangerschap, de laag slijmvlies zorgt ervoor dat het bevruchte eitje makkelijk kan innestelen. Het hormoon oestrogeen zorgt op haar beurt weer voor de aanmaak van het LH-hormoon. Die laatste veroorzaakt de eisprong. Bij een menstruatiecyclus van 28 dagen, vindt de eisprong rond de 14e dag plaats. Dit is het moment waarop je vruchtbaar bent. De eicel maakt daarna het hormoon progesteron aan. Progesteron zorgt ervoor dat het slijmvlies in je baarmoeder verder verdikt. Maar, wanneer je eicel niet bevrucht is, stop de aanmaak van progesteron. Je wordt dan weer ongesteld en je cyclus begint opnieuw.

Wanneer is er sprake van een onregelmatige menstruatie?

Bij een cyclus korter dan 21 dagen of langer dan 36 dagen, spreken we van een onregelmatige menstruatie cyclus. Ongeveer 20% van de vrouwen heeft last van een onregelmatige cyclus.

Gevolgen onregelmatige cyclus op het zwanger worden

Wanneer je zwanger wilt raken, is dit erg lastig. Je weet dan immers niet wanneer de eisprong precies plaatsvindt, en dus wanneer je precies vruchtbaar bent. Met een onregelmatige cyclus is het dus zeker wel mogelijk om zwanger te raken, alleen is het lastiger om te bepalen wanneer je precies zwanger kunt raken.

Een tip: Na de eisprong gaat je lichaam het hormoon progesteron aanmaken. Dat hormoon zorgt onder andere voor een verhoogde lichaamstemperatuur. Door elke dag je temperatuur te meten, kun je dus globaal achterhalen wanneer je vruchtbaar bent. Zodra je temperatuur ongeveer een halve graden hoger is dan normaal, kan het heel goed zijn dat dit veroorzaakt wordt door je eisprong.

Waardoor word je onregelmatig ongesteld?

Zoals je hierboven al kon lezen, is je cyclus afhankelijk van veel verschillende factoren en hormonen. Een onregelmatige cyclus kan dus allerlei oorzaken hebben. We noemen hieronder de meest voorkomende:

  • Geestelijke invloeden: Door veel stress of depressie kan je cyclus veranderen. Vaak zien we dat je cyclus langer wordt wanneer je veel stress hebt.
  • Stoppen met de pil: Wanneer je bent gestopt met het slikken van de anticonceptiepil, is het heel normaal dat je lichaam even nodig heeft om weer een regelmatige cyclus op te bouwen.
  • Overmatig sporten of diëten: Door te veel te sporten of te weinig te eten, kan het zijn dat je menstruatie uitblijft.
  • Andere medische oorzaken als vleesbomen of endometriose. Zeker wanneer je al lang last hebt van een onregelmatige cyclus, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Kun je je cyclus regelmatiger maken?

Wanneer je cyclus erg onregelmatig is, wil je dit natuurlijk graag verhelpen. Is er dan een stappenplan dat je kunt volgen of een wondermiddel dat je kunt nemen? Nee, helaas niet. Je cyclus is volledig afhankelijk van je hormoonhuishouding, en het is dus essentieel dat je zorgt voor een goede hormoonbalans. Alleen een gezonde levensstijl kan zorgen voor een goede hormoonbalans. Zorg dus dat je gezond eet, voldoende beweegt, en neem zonodig voedingssupplementen om aan je benodigde voedingsstoffen te komen.

Zeker weten dat je geen voedingsstoffen tekort komt, waardoor je cyclus onregelmatig wordt? Kies dan bijvoorbeeld voor een multivitamine, speciaal gericht op vrouwen