Ik wil zwanger worden

Innesteling

Vrouw met kleine buikkrampen tijdens de innestelling

Voordat de innesteling plaatsvindt komt er aan het begin van de ovulatie een eicel vrij die wordt opgevangen door de eileider. Dit is een belangrijke stap richting zwangerschap die ervoor zorgt dat een kindje zich kan ontwikkelen. De trilhaartjes aan de binnenkant van de eileider zorgen ervoor dat de eicel zich naar de baarmoeder beweegt. Hier zal de eicel bevrucht worden door de zaadcel van de man. Zodra de cellen zich hebben samengesmolten tot een embryo vindt de innesteling plaatst.

Wanneer vindt de innesteling plaats?

Ongeveer een week na de bevruchting zal de embryo zich innestelen. Het is moeilijk in te schatten wanneer dit proces in je lichaam precies begint. Bij de innesteling vinden echter een aantal symptomen plaatst waar je het aan kan herkennen, daarnaast zijn er diverse methoden om het te berekenen.

Symptomen herkennen

Er zijn weinig symptomen waaraan je een innesteling kan herkennen. Sommige vrouwen spreken over kleine krampjes in de buik tijdens de innesteling, maar lang niet iedereen zal daar iets van merken. Daarnaast is er een grote kans dat je te maken krijgt met bloedverlies. Hier hoef je niet al te bang voor te zijn, want de hoeveelheden zullen klein blijven. Er zijn nog meer symptomen, deze lees je hier

Innesteling berekenen

Er zijn ook een aantal methoden om uit te rekenen wanneer de innesteling plaats vindt, zoals de ‘Symptho-termale’ methode en ‘Basale temperatuurcurve’ methode, meer over deze methodes lees je hier.

Hoe weet ik of een eicel wel of niet bevrucht is?

Als jouw eicel is bevrucht en is ingenesteld neemt de kans op een zwangerschap toe. Het is daarom logisch dat iedereen wil weten of een eicel wel of niet bevrucht is. Het is dus een spannende tijd, omdat je nog niet zeker weet of je zwanger bent. Wil jij graag weten of je eicel bevrucht is? Lees dan hier ons artikel over innesteling symptomen

Bloed verliezen tijdens de innesteling

Het kan voorkomen dat tijdens de innesteling een klein bloedvaatje geraakt wordt. Hierdoor kan een beetje bloedverlies ontstaat dat zichtbaar zal worden. Dit wordt innestelingsbloeding genoemd en zorgt ervoor dat je als het ware kunt zien dat de innesteling heeft plaatsgevonden. Niet elke vrouw merkt hier wat van. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt te maken met innestelingsbloeding. Indien je wel te maken krijgt met een kleine bloeding, dan zou dit wel eens het eerste verschijnsel kunnen zijn die wijst op zwangerschap.

Hoeveelheid en kleur bloed

Het is moeilijk te bepalen hoeveel bloed je zal verliezen als er een innestelingsbloeding optreedt. Er zijn vrouwen die redelijk wat bloed verliezen, echter zal dit nooit zoveel zijn als tijdens een menstruatie. Het kunnen namelijk ook maar een aantal druppels zijn. Naast de hoeveelheid verschilt de kleur van het bloed ook. Die kan helderrood tot bruin van kleur zijn. In enkele gevallen is het zelfs mogelijk dat het bloed, dat na de innesteling vrijkomt, roze of paarsachtig van kleur is en meer op slijm lijkt. Laat je dus vooral niet afschrikken.

Zwanger na de innesteling

Zodra de innesteling heeft plaatsgevonden begint je lichaam met het aanmaken van het zwangerschapshormoon HCG. Dit betekent dat je nu echt zwanger bent en dat er dus een kindje in jouw buik groeit. Ongeveer een week na de innesteling kan er een zwangerschapstest gedaan worden om te bepalen of je inderdaad zwanger bent. Ook kan het zijn dat je niks van de innesteling gemerkt hebt. In dit geval kan je naast een test ook de menstruatie afwachten. Wanneer de menstruatie niet plaatsvindt zou er voor de zekerheid toch nog een test gedaan kunnen worden, zodat je zeker weet of je zwanger bent.

Foliumzuur

Als je op dit moment nog niet begonnen bent met het slikken van foliumzuur dan is het raadzaam hier alsnog mee te beginnen. Wil je weten waarom het slikken van foliumzuur van belang is, klik dan hier.