Innesteling

Innesteling symptomen: hoe herken je ze?

buikkrampen

Zwanger worden…het is een spannende tijd, omdat je vast niet kan wachten om straks een kindje in de armen te sluiten. Naast een heleboel liefde en steun zal je vooral je lichaam het werk moeten doen om in verwachting te kunnen raken. Je hebt hiervoor een bevrucht eicel nodig, want zonder een bevrucht eicel zal je hoogstwaarschijnlijk niet in verwachting raken. Als jouw eicel is bevrucht en het ingenesteld is, zal de kans op een zwangerschap aanzienlijk toenemen. Wat is de weg naar een bevrucht eicel?

Progesteron zorgt voor hormonen

Zoals je misschien al weet wordt tijdens de eisprong het eitje door een zaalcel bevrucht. Wanneer het eiblaasje zich sluit, verschijnt er een dun vliesje over de cel. Ook wordt de moederkoek of de placenta aangemaakt. Vanaf dit moment van de bevruchting gaat het bevruchte eicel hormonen aanmaken die noodzakelijk zijn voor het begin van de zwangerschap. Dit heet ook wel het’ progesteron’. Realiseer je dat het lichaam met behulp van dit hormoon zich klaar maakt voor zwangerschap. Zo helpt het de baarmoederwand in stand te houden. Zelfs na het bevruchten van het eicel werkt het hormoon in de eierstokken door.

Bevruchtingssymptomen

Na de bevruchting van het eicel speelt het hormoon Humaan Choriongonadotrofine’ (HCG)  in je lichaam op. Het ingenestelde eitje produceert dit hormoon vanaf de bevruchting op tot de 16de week van de zwangerschap. Dit gebeurt al voor het uitblijven van de menstruatie. Het hormoon  is nodig voor overleven van de bevruchte eicel.  Een innesteling symptoom van een bevrucht eicel is dat je, dankzij het HCG-hormoon, typische zwangerschapsklachten als misselijkheid, stemmingswisselingen en buikpijn krijgt. Daarnaast heb je misschien ook wel last van huidirritatie, lachuitbarstingen en onverwachte huilbuien. Niets om je over zorgen te maken, want je eicel is immers ingenesteld en dat zou wellicht kunnen betekenen dat je zwanger bent.

Effect van het HCG-hormoon

Je zult al snel merken dat je veel  meer HCG-hormonen zal krijgen dan goed voor je is . Omdat het hormoon in de vierde week zoveel hormonen aanmaakt, zal je alle overvloedige hormonen uit moeten plassen. Dit kan je ook als een bevruchtingssymptoom beschouwen. Om die reden checkt een zwangerschapstest in je urine de hoeveelheid HCG. Je zult merken dat hoe hoger je HCG-waarde is , hoe groter voor jou de kans is om zwanger te zijn.

Hoe kan ik merken dat het eicel niet bevrucht is?

Wanneer je eicel niet bevrucht is, zal je lichaam de hoeveelheid progesteron afbouwen. Progesteron zorgde er eerder namelijk voor dat het slijmvlies bewaard bleef. Door het verdwijnen van het slijmvlies wordt de start van de nieuwe baarmoeder afgebroken en zul je weer gaan menstrueren. Het slijmvlies zal zich weer afstoten, omdat het eicel is niet bevrucht. Wanneer je menstrueert, zul je dus waarschijnlijk niet zwanger zijn.

Uiteraard is altijd het verstandig om een zwangerschapstest te doen, want voldoen aan (één van) de genoemde symptomen hoeft nog niet te betekenen dat je per definitie zwanger bent. Zie voor meer informatie: ‘Symptomen zwangerschap’. Vanwege de verdubbeling van de HCG-waarde vanaf de bevruchting kun je pas een zwangerschapstest doen na je dag waarop je menstruatie eigenlijk zou moeten beginnen of slechts een paar dagen daarvoor.