Innesteling

Vergroot je kans op een innesteling

Bronnen van omega 3

Wil jij de kans op innesteling van je eicel vergroten? Zorg er dan voor dat de doorbloeding van je baarmoederslijmvlies optimaal is. Zonder een goede doorbloeding kan een eicel namelijk minder goed innestelen in de baarmoeder. Lees hier hoe je op een veilige manier jouw bevruchtingskansen vergroot, want zonder een ingenesteld eicel word je namelijk niet zwanger!

De embryo nestelt zich gemiddeld binnen 24 uur in een embryo. Dit gebeurt binnen de 19de en 24ste dag na de eerste dag van de menstruatie. De doorbloeding van eicel wordt – gek genoeg- mede bepaald door het functioneren van bloedvaten, hormonen. Ook suikers en eiwitten beïnvloeden de doorbloeding van je baarmoederslijmvlies. Deze factoren bevorderen (of remmen) eveneens de kansen op innesteling.

Tips voor een betere doorbloeding

Je bevordert je doorbloeding door je vetzuurbalans in de gaten te houden. Eet eens een handje walnoten, een portie vette vis (2x per week) en voeg een klein beetje ziewier toe aan je menu. Je zou ook aanvullingen als chorella of spirulina aan je menu kunnen toevoegen. Deze toevoegingen bevatten namelijk ook omega-3 vetzuren. Daarnaast kun je gebruik maken van omega-3 supplementen zoals Omega 3 Visolie capsules of Omega 3 Algen Olie. Deze capsules voorzien jou en je (ongeboren) baby van een juiste hoeveelheid omega 3 vetzuren.

Daarentegen kun je beter niet te veel vlees en zuivel eten, omdat deze rijk zijn aan verzadigde vetten. Verzadigde vetten zorgen voor een overdaad aan arachidonzuur (onverzadigd vetzuur) en dat is slecht voor het bevorderen van de innesteling. Pas ook op voor het overmatig gebruik van oliën, (plantaardige) vetten en margarines, want hiermee verhoog je de hoeveelheid linolzuur in je bloed. Zo stroomt het bloed slechter door in jouw bloedvaten. Hiermee verhoog je de kans op bloedstolselvorming in kleine haarvaatjes. Dit is schadelijk voor je zwangerschap, omdat je hierdoor trombose op kan lopen. Bloedstolsel kan namelijk afbreken en via de bloeddoorstroming in je longvaten belanden.

Check je baarmoederslijmvlies

Als je eicel is ingenesteld, spreek je van ‘uterus receptiviteit’: je eicel heeft zich ingenesteld in de baarmoeder.  Om erachter te komen wat de exacte slagingskans voor het innestelen van je eicel is, kun je de dikte van je baarmoederslijmvlies laten opmeten. De ideale dikte is 7-13 mm, dit zorgt voor hogere innestelingskansen van het embryo. Je kunt de uterus receptiviteit door middel van echoscopisch onderzoek laten onderzoeken. Dit gebeurt vaak bij Ivf-behandelingen. Daarnaast kun je door middel van echoscopisch onderzoek bekijken waarom je eisprong onregelmatig is of wat de reden van het uitblijven van je eisprong is.

Echoscopisch onderzoek

Bij echoscopisch onderzoek bekijkt de arts je baarmoeder van binnenuit met behulp van weerkaatsende geluidsgolven. Je inwendige organen produceren geluid en weerkaatsen het geluid van de golven. Deze geluiden overstijgen het menselijk luistervermogen en daardoor weerkaatst het geluid. Met behulp van een echo wordt het geluid van de golven opgevangen. Vervolgens vangt de computer het geluid op en zet het de geluiden om in meerzijdige beelden. Uiteindelijk kun je via een monitor de beelden bekijken.

Volgens het ‘Leids Universitair Medisch Centrum’ zijn er tot op heden geen schadelijke gevolgen van echoscopie voor moeder en kind vastgesteld.

Meer informatie over zwanger worden?

Tot zover onze aanbevelingen over het vergroten van je innestelingskansen. Wij kunnen -naar aanleiding van deze tips- geen garantie op innesteling geven, maar het is het proberen waard. Kijk voor meer tips om zwanger te worden op onze speciale ‘Tips’-pagina. Daar vind je aanbevelingen voor voeding, leefstijl en seksespecifieke tips voor mannen en vrouwen. Zo raden wij onder andere het streven naar een gezond gewicht aan. Klik hier voor meer informatie.