Innesteling

Afscheiding na bevruchting

Vrouw op toilet

Kun je aan je afscheiding zien of je eicel bevrucht is? Ja, dat kan! Een veelvoorkomend ongemak bij veel zwangere vrouwen is afscheiding, dat ontstaat door de processen die zich afspelen in je baarmoederhals. Wat weinig vrouwen weten, is dat dit vervelende kwaaltje als indicator kan dienen voor de toestand van je bevruchte eicel. Wist je namelijk dat de kleur van je afscheiding je kan vertellen of je zwanger bent of niet? Lees snel verder!

De signalen

Als jouw afscheiding minder zuur is dan normaal gesproken, scheidt de baarmoederhals meer afscheiding af dan je gewend bent. Dit zou een indicator kunnen zijn voor de vaststelling van een zwangerschap. Doordat je lichaam meer afscheiding afgeeft dan normaal, kan je baarmoeder een broedplaats voor schimmels en bacteriën worden. Je kunt hierdoor sneller een infectie oplopen. Wees gewaarschuwd, want een infectie oplopen is geen pretje.

Je zou ook wel eens zwanger kunnen zijn als je lichaam meer witte afscheiding produceert. Dit is functioneel, want het remt de groei van bacteriën en infecties.

Roze afscheiding

Naast witte afscheiding kan ook roze afscheiding aantonen dat je bevruchte eicel in de baarmoeder is ingenesteld. Roze is namelijk een veelvoorkomende afscheidingskleur gedurende de innestelingsperiode. Ook dit kan betekenen dat je kans hebt op een zwangerschap. De roze kleur wordt veroorzaakt doordat er, in je baarmoeder, bloed met slijmvlies in aanraking is gekomen. De kleuren van de afscheidingen zijn dus in elkaar overgelopen.

De candida-schimmelinfectie

Ben je daadwerkelijk zwanger? Controleer ook dan je afscheiding op infecties. Veel vrouwen kampen tijdens hun zwangerschap namelijk met vervelende infecties, zoals de candida-schimmelinfectie.  Bij deze infectie heb je last van witte, brokkelige afscheiding. In tegenstelling tot vele andere infecties, wordt deze in principe niet veroorzaakt door slechte hygiëne. Wanneer je last hebt van een branderig gevoel, jeuk of als je afscheiding korrelig is, heb je waarschijnlijk wél deze klacht opgelopen.  Het is het mogelijk dat deze infectie zonder hulp van de huisarts vanzelf verdwijnt, maar dat is niet altijd het geval.

Medicatie

Geen nood aan de man: er is medicatie verkrijgbaar om van dit ongemak af te komen. Zo zijn vaginale tabletten en speciale zalfjes op de markt te vinden die je van de infectie af zouden kunnen helpen. De meningen over het gebruik van medicijnen (om infecties mee te verhelpen) zijn verdeeld. Sommige huisartsen denken het inbrengen van de vaginale tabletten voor beschadigingen in de vagina kan zorgen, terwijl andere artsen geen gevaar in het gebruik ervan zien.

Hygiëne

Het inleggen van een inlegkruisje lijkt praktisch, maar het gebruik ervan is zeker niet bevorderlijk voor je hygiëne. Sterker nog, het bevordert de bacteriegroei. In plaats van het inlegkruisje kun je beter dagelijks één of meerdere keren een andere slip aantrekken. Daarnaast kun je de schede en schaamlippen van de vagina beter niet met zeep wassen. Zo maak je  eveneens de kans op infecties onnodig groter.

Durf actie te ondernemen

Je doet er altijd goed aan om de verloskundige in te lichten over jouw vaginale ontsteking, zo is zij op tijd op de hoogte van jouw medische situatie. Wees ook niet bang om naar je huisarts te stappen als je de kleur en/of de hoeveelheid van je afscheiding (na de bevruchting) wantrouwt. De huisarts en de verloskundige zijn namelijk medisch specialisten. Naast het vaststellen van de exacte diagnose, zijn zij ongetwijfeld in staat om jou van de juiste medicatie te voorzien. En als je van mening bent dat je elders beter kan worden geholpen, dan zou je natuurlijk ook een andere specialist kunnen raadplegen.

Tot slot: volg het advies van de specialisten op, want er gaat immers niets boven jouw gezondheid!