Innesteling

Innesteling berekenen

Word je maar niet zwanger? Of probeer je voor de eerste keer zwanger te worden? Kijk dan, voordat je een dokter overweegt,  eens naar de mogelijkheden om zelf je kansen op een zwangerschap te berekenen. Je hoeft namelijk  geen rekenkundig wonder te zijn om je kansen op een zwangerschap te voorspellen.

Alles valt en staat namelijk met de eisprong. Een zwangerschap ontstaat namelijk door een eisprong. Je voelt door de eisprong bij zwangerschap vaak pijn in je onderbuik, meestal op het tijdstip waarop je eigenlijk ongesteld had moeten worden. De belangrijkste vraag hierbij is: hoe kan ik aan de hand van mijn eisprong berekenen of mij bevruchte eicel is ingenesteld?

Je bent soms zes dagen vóór de eisprong al vruchtbaar. Maar na de eisprong heb je geen kans meer om zwanger te worden. Veel vrouwen weten niet precies wanneer hun eisprong plaats vindt en daarom is het belangrijk om zélf je menstruatiecyclus in kaart te brengen.

Menstruatiekalender

Bereken hier jouw menstruatiecyclus om te bepalen of jouw cyclus regelmatig is. Aan de hand van je cyclus kun je tevens de vermoedelijke datum van je eisprong afleiden, deze zit minstens veertien dagen vóór de menstruatie.

Regelmatige cyclus

Wanneer heb je een regelmatige cyclus?  Als er vanaf de eerste dag van je menstruatie ongeveer 25 tot 35 dagen voorbijgaan tot je volgende menstruatie begint, mag je jezelf gelukkig prijzen.  Je hebt dan een regelmatige cyclus. De meeste vrouwen hebben overigens een cyclus van tussen de 21 en 35 dagen. Zelfs als je hier enkele dagen van afwijkt, met het maximum van twee tot drie dagen, is er nog niks aan de hand. Maar als dit aantal dagen overschrijft, mag er wel vanuit gaan dat je cyclus onregelmatig is. Want: hoe meer dagen je verschilt, hoe onregelmatiger jouw cyclus is.

De basale temperatuurcurve

In ‘Wanneer vindt de innesteling plaats’ heb je misschien al kunnen lezen over de basale temperatuurcurve. Hierbij meet je  dagelijks je temperatuur op en elke dag noteer je de temperatuur op een temperatuurkaart.

Als je op de kaart van de basale temperatuurcurve twee perioden van elkaar kunt onderscheiden, dan lijkt het erop dat je een eisprong hebt. Maar let op: dit geldt met name voor de vrouwen met een regelmatige cyclus. In de eerste fase van je cyclus is je temperatuur enkele tienden van een graad lager dan je temperatuur de tweede fase. De tweede periode neemt daarentegen twaalf dagen in beslag. Zie je een terugkerend patroon op de basale temperatuurkaart? Dan kun je dus je eisprong vaststellen in  de loop van je cyclus. Zoals je misschien nog wel weet, vindt deze veertien dagen vóór de menstruatie plaats.  Vermoedelijk heb je geen eisprong als je meer dan 42 dagen op je menstruatie moet wachten.

Op het juiste moment

Aan de hand van de menstruatiecyclus kun je ook het ideale tijdstijd voor gemeenschap vaststellen. Je kan namelijk nu ook, aan de hand van je cyclus, vaststellen wat de perfecte tijd voor geslachtsgemeenschap is.  Je weet immers nu op welke tijd je vruchtbaar bent. Alleen tijdens je vruchtbare periode heb je namelijk kans op een zwangerschap.

Na de geslachtsgemeenschap

Zoals je misschien al wel weet, kan er door geslachtsgemeenschap een eicel van jou bevrucht worden door een zaadcel. Door de ovulatie maken je eierstokken namelijk eitjes aan, die zich naar de baarmoeder voortbewegen. We noemen dit ook wel ‘ovulatie.’ Van deze eitjes nestelt in principe maar één eicel zich daadwerkelijk in de baarmoeder. Als je zwanger wil worden, moet dit bevruchte eicel dus hoe dan ook ingenesteld zijn.

De innesteling

Na de innesteling begint je lichaam direct met het aanmaken van het zwangerschapshormoon ‘HCG’ , de afkorting voor ‘Humaan Choriongonadotrofine’, al voor het uitblijven van je laatste menstruatie. Vanaf dit moment ben je misschien wel zwanger! Er zijn verschillende innesteling symptomen die aanduiden dat het bevrucht eicel is ingenesteld. Maar let op: je hoeft nog geen signalen van innesteling te krijgen. Na zeven dagen kun je al een zwangerschapstest doen, waarmee je kunt controleren of je daadwerkelijk zwanger bent. Natuurlijk kun je ook je menstruatie afwachten. Als de menstruatie uitblijft, kun je altijd nog een zwangerschapstest doen. Want als je niet meer ongesteld wordt na geslachtsgemeenschap, zou het zomaar kunnen zijn dat je zwanger bent.

We hopen dat wij je voldoende handvatten hebben gegeven voor het berekenen van je innesteling. Natuurlijk kun je altijd een huisarts raadplegen om advies te krijgen over zwanger worden.  Een huisarts is immers een medisch professional die medische kennis en vaardigheden in huis heeft om jouw unieke situatie te beoordelen. En wie weet sluit jij straks wel een kleintje in de armen!