Innesteling

Wanneer vindt de innesteling plaats

Tijdens je cyclus hebben je eitjes ongeveer 80% de kans om in te nestelen of bevrucht te worden. Dat is best een grote kans om zwanger te worden, zou je denken. Maar… het overgrote deel van je bevruchte eitjes zal niet innestelen, omdat de bevruchting afhankelijk is je van je eisprong. Hoe kun je het tijdstip van de innesteling goed berekenen?

Een manier om de periode, waarin je het meest vruchtbaar bent uit te rekenen, is de ‘symptho-termale methode’. Dit is een vruchtbaarheidscheck die op basis van de kwaliteit en de hoeveelheid baarmoederslijm het tijdstip van jouw vruchtbaarheidsperiode aangeeft.  Je bekijkt dan aan de hand van je baarmoederslijmvlies jouw eisprongperiode. Daarnaast kun je van de basale temperatuurcurve gebruik maken. Je neemt dan je temperatuur op om te bepalen of je achteraf een eisprong hebt gehad. Door een eisprong kan een bevruchte eicel zich namelijk innestelen en word je misschien wel zwanger!

Symptho-termale methode

Wil je aan de hand van de ‘baarmoederslijmcheck’ je eisprongdag berekenen? Maak dan gebruik van de symptho-termale methode.

Kort na de menstruatie is je baarmoederslijm niet rekbaar en ondoorzichtig. Daarentegen heb je rondom eisprong juist helder slijm, beschik je over meer slijm en is dit slijm rekbaar. Op deze dag heb je de beste kansen wat betreft de vruchtbaarheid. Deze dag wordt dan ook ook wel de ‘slijmvliespiek’ genoemd. Met de rekbaarheid van het slijmvlies wordt bedoeld dat je met het slijmvlies lange draden kunt vormen. Dit doe je bijvoorbeeld met je handen of met wc-papier.  Wanneer de kwaliteit van je slijm achter uit gaat, is: je slijm niet meer helder, heb je minder slijm en is het niet meer rekbaar.

Een stelregel voor het bepalen van de eisprong is dat de beste dag van het slijmvlies ongeveer twee dagen vóór en twee dagen na deze eisprong heeft plaats gevonden.

Basale temperatuurcurve

Deze methode berekent aan de hand van een temperatuur meting of je achteraf een eisprong hebt gehad. Het klinkt misschien wat vreemd, maar je kunt de hoogte van je lichaamstemperatuur het beste rectaal (anaal) opmeten. Op deze manier geeft de thermometer jou de betrouwbaarste manier van meten.

Zorg ervoor dat je temperatuurmeter goed werkt, een goede batterij heeft en dat je over een relatief nieuw model beschikt. Houd ook rekening met andere zaken die de meting kunnen beïnvloeden, zoals: stress, slaaptekort en ziekte. Om die redenen is het handig om de tijdstip van de meting op te schrijven. Schrijf deze factoren daarom op een lijst, zodat je achteraf kunt bekijken of deze zaken invloed op je meting hebben gehad.

Je kunt de basale temperatuurcurve ook gebruiken om te bekijken of het eitje niet is ingenesteld. Als je op de temperatuurcurve ziet dat je temperatuur hoger blijft en je minder en andere (slijm)afscheiding hebt, dan lijkt het erop dat je na drie dagen weer onvruchtbaar bent. Het bevruchte eicel is dan niet ingenesteld. Je lichaam geeft namelijk allerlei signalen af die aangeven dat je eisprong al voorbij is gegaan. Maar let op: pas na een half jaar meten zal deze meting betrouwbaarder worden.

Een alternatieve vruchtbaarheidsmethode

Op de pagina ‘Vruchtbaarheid berekenen‘ lees je dat het ook een goed idee is om je pijlen te mikken op het regelmatig seks hebben. Hoe meer en hoe onregelmatiger je seks hebt, hoe groter je kans op zwangerschap is. Hoe komt dit? Allereerst kan je eisprong telkens op een ander tijdstip plaatsvinden. heb je te maken met een vroege eisprong en de andere keer is hij weer laat. Daarnaast is het belangrijk dat je man regelmatig zaadlozing heeft. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van het zaad van de man, zeker als hij minstens twee keer per week klaarkomt. Als je elke dag vrijt, heb je ongeveer 37% de kans om zwanger te worden. En als je maar één keer in de week seks hebt, heb je slechts 15% de kans om zwanger te worden

Over het algemeen zijn je kansen op zwangerschap minder groot als je alleen op basis van een ovulatietest geslachtsgemeenschap hebt. Het kan ook gebeuren dat je op basis van de symptho-termale cyclus een verkeerde berekening heb gemaakt, waardoor je te laat gemeenschap hebt om mee te dingen naar de eisprong.

Er zijn dus verschillende manieren om het tijdstip van de innesteling te berekenen. Over het algemeen vinden  meeste zwangerschappen zes dagen vóór de eisprong plaats of op de dag van de eisprong.  Op de volgende pagina vind je meer informatie over ‘Vruchtbare dagen berekenen.