Zwanger Worden Tips
Ben jij op zoek naar tips om zwanger te worden? De keuze voor een kindje is een belangrijk moment in je leven. In dit artikel geven we je zwanger worden tips op het gebied van levensstijl, voeding en beweging. We hebben ook tips voor mannen dus lees snel verder!
Tip 1. Let er als vrouw op wanneer je vruchtbaar bent
Je stopt natuurlijk met anticonceptie en houdt je cyclus in de gaten. Tijdens je ovulatie (eisprong) ben je namelijk het meest vruchtbaar. Maar hoe weet je nou wanneer dat is? Als je een regelmatige cyclus hebt, kun je dat vrij simpel berekenen. Je ovulatie is ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Wanneer je geen regelmatige cyclus hebt, kun je de ovulatie vaak ook op een andere manier opmerken. Bijvoorbeeld doordat je lichaamstemperatuur stijgt, je gevoelige borsten krijgt of doordat het slijm uit de baarmoederhals helder en doorzichtiger is. Sommige vrouwen kunnen hun eisprong zelfs voelen.
Tip 2. Levensstijl
Ben je gewend om het feestbeest uit te hangen? Rook je? Of misschien gebruik je wel eens drugs? Dan is het belangrijk dat je, voordat je aan een zwangerschap begint, je levensstijl omgooit. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je wilt stoppen met bepaalde gewoontes, kan dat erg lastig zijn. Daarom is het belangrijk dat je een aantal stappen doorloopt. Kies bijvoorbeeld bewust voor een verandering. En bepaal ook precies wát je wil veranderen, en maak dat heel specifiek. Vergeet ook niet dat elke verandering een proces is, en dat kost dus tijd.
Kun je wel wat tips gebruiken om je levensstijl aan te passen? Lees hier meer tips over aanpassen van je levensstijl.
Tip 3. Streef naar een gezond gewicht
Wanneer je te zwaar of te licht bent, kan dit een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Daarom is het belangrijk dat je naar een gezond gewicht streeft, nog voordat je zwanger probeert te worden. Maar zowel aankomen als afvallen kan erg moeilijk zijn. We hebben een aantal stappen voor je uiteengezet om je te helpen een gezond gewicht te bereiken. Overweeg bijvoorbeeld om eens naar de huisarts te gaan, en je daar eventueel op diabetes te laten testen. Ook is het slim om je BMI eens uit te rekenen. Zo weet je precies of je over- of ondergewicht hebt. Probeer ook genoeg te sporten en eetbuien te voorkomen.
Meer weten? Klik dan hier voor het volledige stappenplan voor het tegengaan van overgewicht.
Tip 4. Roken, alcohol en drugs tijdens je zwangerschap
Dat alcohol slecht is voor je kindje weten we. Ook weten we dat je beter niet kunt roken tijdens je zwangerschap. De drugs kun je ook beter even links laten liggen wanneer je zwanger wil worden. De risico’s zijn namelijk groot wanneer je rookt, drinkt of drugs gebruikt tijdens je zwangerschap. Ten eerste hebben al deze middelen een slechte invloed op je vruchtbaarheid. Dat wil zeggen dat je misschien helemaal niet zwanger raakt zolang je drinkt, rookt of drugs gebruikt. Maar dat is niet het enige. De schadelijke stoffen uit sigaretten, alcohol en drugs komen via jouw bloed bij je kindje terecht. En een foetus is nog niet in staat om die stoffen af te breken. Daardoor hebben die schadelijke stoffen een enorm slechte invloed op je kindje.
Meer informatie over de risico’s vind je hier.
Tip 5. Gezonde voeding
Goed voor jezelf zorgen is essentieel wanneer je zwanger wil worden. Daar hoort gezonde voeding bij. Maar wat is een gezond voedingspatroon? En zijn er ook dingen die je moet vermijden? Het Voedingscentrum heeft hiervoor een makkelijk overzicht gemaakt, namelijk de schijf van vijf. Ook voor zwangere vrouwen is dit een goede leidraad om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat je een aantal dingen niet eet. Denk dan bijvoorbeeld aan rauw vlees of te veel vitamine A. Wil je hier meer over weten?
Klik hier voor meer informatie over wat je wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap.
Tip 6. Sporten tijdens je zwangerschap
Kun je eigenlijk nog sporten als je zwanger bent? Dat is een vraag die veel vrouwen zichzelf stellen. Er zijn een aantal sporten die je prima kunt doen tijdens je zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen of fietsen. Het fijne van deze sporten is dat je je eigen lichaamsgewicht niet hoef te dragen. Zo voorkom je blessures. Er zijn ook een aantal sporten waarbij je wat voorzichtiger moet zijn. Dat zijn met name de contactsporten, omdat de risico’s op duwen en vallen hierbij wat groter zijn.
Welke sport je absoluut moet laten? Dat lees je hier.
Tip 7. Probeer zo min mogelijk stress te ervaren
Stress kan ervoor zorgen dat de menstruatiecyclus van slag raakt. Daardoor kan de eisprong uitblijven. En dat is natuurlijk niet handig wanneer je zwanger wilt worden. Probeer daarom om stress zoveel mogelijk te vermijden. Neem genoeg tijd voor jezelf en probeer genoeg te ontspannen. Ga lekker in bad, een dagje naar de sauna of kijk een mooie film. Mocht dit niet helpen, dan is het slim om een antistress supplement te nemen.
Tip 8. Tips voor mannen
Wanneer we tips geven over zwangerschappen, hebben we het vaak over vrouwen. Op zich best logisch. Toch kunnen ook mannen veel doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Zo is het ook voor mannen verstandig om foliumzuur te slikken. En net als voor vrouwen, is het ook voor mannen belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Daarnaast is het voor mannen ook verstandig om te stoppen met roken en drinken. Dus mannen, jullie kunnen voor een groot gedeelte meedoen met je vrouw. Maar er zijn ook een aantal tips die specifiek voor mannen bedoeld zijn. Draag bijvoorbeeld geen ondergoed dat te strak zit.
Meer weten? Bekijk hier alle tips voor mannen.
Tip 9. Onvruchtbaar?
Soms wil het zwanger worden niet direct lukken, en dat kan een grote teleurstelling zijn. Als de ooievaar weg blijft, kan dit een grote impact hebben op je leven. Zo kan de relatie met je partner onder druk komen te staan, of zijn reacties van de buitenwereld soms pijnlijk. Een vruchtbaarheidsbehandeling geeft geen garanties, en hormonen geven veel bijwerkingen. Moet je dan stoppen met proberen? Dat lijkt soms de enige optie. En hoewel dat misschien wel zorgt voor meer rust, is het vooral belangrijk om niet meteen de moed op te geven.
In dit artikel vind je advies over het omgaan met onvruchtbaarheid.
Tip 10. Slik foliumzuur
Foliumzuur zorgt voor een goede ontwikkeling van je kindje. Het Voedingscentrum raadt vrouwen aan om extra foliumzuur te slikken tijdens hun zwangerschap. De vitamine zorgt er namelijk voor dat je voldoende witte en rode bloedcellen aanmaakt. Daarnaast zorgt het ervoor dat het zenuwstelsel van je kindje tijdens de zwangerschap goed ontwikkelt. Lees hier alles over foliumzuur.
Tip 11. Omega-3
Omega-3 is een essentieel vetzuur, en zo heet het niet voor niets. Essentieel is het zeker, vooral tijdens je zwangerschap. Omega-3 komt onder andere voor in vette vis. Tijdens je zwangerschap zorgt omega-3 voor een goede ontwikkeling van de hersenen en de ogen van je kindje. Ook na de zwangerschap blijft het vetzuur belangrijk, vooral als je borstvoeding geeft. De hersenen van een pasgeboren baby groeien namelijk razendsnel en daar is omega-3 voor nodig.
Klik hier voor meer informatie over Omega-3.
Tip 12. Natuurlijke producten om sneller zwanger te worden
Bepaalde kruiden en vitaminen kunnen de vruchtbaarheid verbeteren. Met deze natuurlijke producten kun je de kans vergroten dat je zwanger raakt. Ze ondersteunen je normale, gezonde voedingspatroon. Zo zijn er producten waarmee je een zogenaamde ‘detox’ doet of een betere nachtrust krijgt. Dit heeft een positieve invloed op de werking van je lichaam. Daarnaast kun je je voeding ook aanvullen door bijvoorbeeld visolie capsules te slikken met omega-3. Ook foliumzuur supplementen zijn een vorm van natuurlijke ondersteuning van je lichaam, die voor zwangere vrouwen zeker aan te raden is.
Wij bieden diversen natuurlijke vitamines en mineralen. Bekijk hier ons assortiment