Ik ben Zwanger

Gefeliciteerd! Je bent zwanger. Wat een leuke en spannende periode zit er nu voor je aan te komen. We kunnen ons helemaal voorstellen dat er nu van alles door je hoofd schiet. Misschien is het nu na lang proberen gelukt? Of had je er niet op gerekend, maar ben je toch heel blij met deze verrassing? Hoe dan ook, na deze grote ontdekking ben je natuurlijk op zoek naar informatie. En daarvoor ben je aan het juiste adres. We hebben de belangrijkste dingen voor je op een rij gezet omtrent zwanger zijn. Ga er eens goed voor zitten, dan vertellen wij je stap voor stap wat je nu moet weten.

Zwanger, en nu?

Deze vraag is waarschijnlijk al in je opgekomen. Wat moet ik nu regelen? Waar moet ik rekening mee houden? Wat moet ik doen, en vooral, wat mag ik niet meer doen? Wij weten raad. Het allerbelangrijkste is dat je geniet van je zwangerschap. Zorg extra goed voor jezelf, je hebt het verdiend! Zodra je weet dat je zwanger bent, is het belangrijk dat je gezond eet en leeft. Dat betekent stoppen met roken of drinken, foliumzuur slikken en geen gevaarlijk werk meer doen. Ook is het slim om meteen contact op te nemen met een verloskundige voor je eerste afspraak, dan is dat ook maar meteen geregeld. De kattenbak is voorlopig ook even verboden terrein, er bestaat namelijk een kleine kans dat je daardoor een gevaarlijke parasiet oploopt. Meer weten? Klik dan hier voor alles wat je moet weten in de eerste drie maanden van je zwangerschap.

Uitrekenen van je zwangerschap

Zodra je weet dat je zwanger bent, vraag je je natuurlijk direct af wanneer je kindje komt. Dat heeft alles te maken met je laatste ovulatie. Die ovulatie kun je heel goed berekenen aan de hand van je laatste menstruatie. Ondanks dat er maar weinig vrouwen zijn die precies op hun uitgerekende datum bevallen, is het wel belangrijk dat je dit weet. Zo kunnen jij en je verloskundige namelijk in de gaten houden of je zwangerschap goed verloopt. Ook weet je zo of je bevalling niet te vroeg of juist te laat begint. Pen en papier bij de hand, en klaar voor een rekensommetje? Klik dan hier voor alle info!

Zwangerschapskwaaltjes

Niet het allerleukste onderdeel van je zwangerschap, maar het hoort er wel bij: zwangerschapskwaaltjes. Veel van deze klachten zijn onschuldig, maar dat betekent niet dat ze niet erg vervelend kunnen zijn. Waarschijnlijk wist je al dat ochtendmisselijkheid veel voorkomt, en dat je misschien last kan krijgen van zwangerschapsstriemen. Maar wist je ook dat aambeien en brandend maagzuur vaak voorkomen bij zwangere vrouwen? Niet iedereen praat er graag over, maar het is niks om je voor te schamen. De meeste van die kwaaltjes worden veroorzaakt door de hormonen die je tijdens je zwangerschap aanmaakt. Meer weten over deze klachten, en vooral wat je eraan kunt doen? Klik dan hier!