Innesteling

Innesteling: wat voel je daarvan?

Innesteling voelen

Je probeert zwanger te worden… en je wilt natuurlijk maar al te graag iets van je innesteling voelen! Je weet dat je eicel misschien wel is bevrucht en dat het probeert om in te nestelen. Maar hoe merk je nou eigenlijk dat het eicel is ingenesteld? Kortom: voel je iets van de innesteling? En zo ja, wat dan?

Vooral wanneer je graag zwanger wilt worden, kan je met smart wachten tot je echt iets voelt van de innesteling. Het meest voorkomende symptoom van de innesteling is de zogenaamde innestelingsbloeding. Ongeveer acht dagen na je ovulatie kun je dan een klein beetje helder roze of paars bloed verliezen, ook wel spotting genoemd. Een kleine groep vrouwen geeft aan lichte krampen te voelen. Ook kan het zijn dat er een kleine daling in je lichaamstemperatuur is. Feit is dat veel vrouwen simpelweg niks merken van de innesteling. Maar wat gebeurt er precies bij de innesteling? En hoe ontstaat die bloeding of die kramp? We leggen het je hieronder uitgebreid uit.

Als een bevruchte eicel zich naar de baarmoeder begeeft, moet de eicel innestelen in het baarmoederslijmvlies. Zonder innesteling kan het eicel nooit uitgroeien tot een baby. Sterker nog, zonder de innesteling van het bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies zul je nooit zwanger kunnen worden! Het voelen van de innesteling van een bevrucht eicel kan dus een belangrijke aanwijzing zijn voor de ontdekken van een zwangerschap. Je kunt rondom de instellingen onder meer buikkrampen en darmkrampen voelen. Om je duidelijk te maken waardoor je dit voelt, vertellen we je in het kort over celdeling, innesteling en placenta en bloedverlies.

Celdeling

Na de bevruchting van een eicel door een zaadcel, splitst het bevruchte eicel zich in verschillende delen op. De allereerste celdeling vindt vrij snel plaats: al één of twee dagen na de bevruchting. Het bevruchte eicel deelt zich dan in tweeën op. Vervolgens splitsen deze twee cellen allebei in vier cellen op. Uiteindelijk delen alle cellen zich dus allemaal in afzonderlijke delen op. Raar maar waar: zelfs na de geboorte vindt er in het lichaam, dus ook in jouw lichaam, celdeling plaats. Uiteindelijk gaat het bevruchte eicel op zoek naar een nestelplek, zodat het tot een embryo kan uitgroeien.

Innesteling

Het eicel zoekt dus een goede plek om uit te groeien. Het slijmvlies in de baarmoederwand kan een ideale nestelplek zijn. Dit vlies wordt namelijk na de innesteling gevoed door zwangerschapshormonen en daardoor wordt het vlies dikker. Het eicel zoekt niet alleen naar de plek van de optimale doorbloeding, maar ook naar de plaats waar het zich kan voeden met zuurstof en voedingstoffen. Op die manier kan het embryo belangrijke stoffen opnemen en andere vormen aannemen.

Het vruchtwater (in de baarmoeder) ontstaat meestal twee weken na de innesteling van het embryo. Door het vruchtwater kan het embryo zich in de baarmoeder veilig wanen, doordat het hier veilig is voor temperatuursveranderingen, stoten en duwen. Tevens beschermt het vruchtwater het ongeboren kindje tegen infecties én voert het afvalstoffen af. Het vruchtvlies zorgt, met behulp van een dun omhulsel, ervoor dat het vruchtwater tijdens de zwangerschap wordt beschermd.

Placenta & bloedverlies

Vervolgens worden, met behulp van het baarmoederslijmvlies, de bloedvaten van het embryo ontwikkelt. De bloedvaten zorgen ervoor dat de baby de noodzakelijke voedingstoffen en zuurstof krijgt. Een klein klompje met cellen (dat niet wordt gebruikt voor de vorming van het embryo) vormt na de innesteling de placenta. De placenta is aan deze bloedvaten gehecht. Als de placenta eenmaal is gevormd, kan het embryo geen voedingstoffen meer uit de baarmoederwand onttrekken.

Om terug te gaan naar je zwangere vriendin: het kan zijn dat haar bloeding is ontstaan door de innesteling, omdat de innesteling de staat van de baarmoederwand kan beschadigen. Dit gebeurt meestal na de innesteling. Vaak heeft dit bloed bruine, helderrode of roze kleur en vallen er slechts enkele druppels.

Buikkrampen voelen

Er zijn vrouwen die, vanwege hun innesteling, buikkrampen hebben gevoeld. Ze zeggen dat de kramp aanvoelt als de pijn van een lichte menstruatie. De buikkramp kan worden veroorzaakt door het eerdergenoemde bloedverlies, dat de baarmoeder prikkelt. De pijn duurt in deze situatie langer, doordat de baarmoeder op het bloedverlies reageert. In enkele gevallen reageert de baarmoeder vanzelf op de innesteling. De baarmoeder geeft je dan een stekende pijn. Gelukkig duurt deze pijn meestal maar enkele uren.

Darmkramp voelen

Je hoeft niet altijd iets van je innesteling te merken of te voelen. Niet elke vrouw voelt namelijk iets van haar innesteling. Denk maar eens aan bloedverlies: niet elke zwangere vrouw heeft na haar innesteling last van bloedverlies. Sommige vrouwen verwarren innesteling onterecht met buikkramp of darmkramp. Dit komt doordat darmen door de zwangerschapshormonen worden beïnvloed.

Buikkrampen kunnen in het uiterste geval aangeven dat er sprake is van een miskraam. Raadpleeg altijd een arts of verloskundige om vast stellen of er daadwerkelijk sprake is van een miskraam. Lees hier meer over ‘miskraam & buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Wanneer zwangerschapstest?

Als je verwacht dat je bevruchte eicel aan het innestelen is, kun je beter nog geen zwangerschapstest doen. Doe een zwangerschapstest slechts na eerste dag van de dag van je uitgebleven menstruatie, of op de dag zelf. Je weet dan tenminste zeker dat de innesteling dan al heeft plaatsgevonden.

Denk je dat je zwanger bent? Dan is het slikken van foliumzuur raadzaam.

Als je op dit moment nog niet begonnen bent met het slikken van foliumzuur dan is het raadzaam hier alsnog mee te beginnen. Wil je weten waarom het slikken van foliumzuur van belang is, klik dan hier.