Innesteling

Bevruchting eicel

bevruchting eicel

De bevruchting staat voor het daadwerkelijk creëren van een kindje, door een eicel en een zaadcel bij elkaar te brengen. Deze cellen zullen er samen voor zorgen dat alle voorwaarden voor nieuw leven aanwezig zijn. Zo komt je kindje als het ware bij elkaar tijdens de bevruchting en kun je vanaf dat moment spreken van een zwangerschap. Het kan echter een behoorlijke tijd duren voordat de zaadcellen de eicellen bereiken en er sprake is van een bevruchting, waardoor het wel even tijd nodig heeft

Zaadlozing van de man

Het begint natuurlijk allemaal met de zaadlozing van de man, aangezien er anders onmogelijk een bevruchting plaats kan vinden. Wanneer de man een zaadlozing heeft komt er sperma vrij, waarin zich de zaadcellen bevinden. Deze zijn nodig om ervoor te zorgen dat de eicel van de vrouw bevrucht kan worden. Door regelmatig met elkaar te vrijen en te zorgen voor een goede zaadlozing is het mogelijk om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken. Het is echter goed mogelijk dat het niet meteen komt tot een bevruchting, terwijl er wel degelijk zaadcellen door het lichaam van de vrouw gaan, op zoek naar een eicel. Lees hier meer over de vruchtbaarheid van de man.

De bevruchting zelf

De bevruchting zelf heeft meer om handen dan veel mensen denken, aangezien het de spermacellen niet gemakkelijk gemaakt wordt om door te dringen tot de eicel. Zo dienen de spermacellen eerst door een aantal steuncellen heen te komen, die om de eicel heen liggen. Vervolgens dient de buitenste wand, de corona radiata, overwonnen te worden. Vervolgens ligt er nog een schil rondom de eicel in de vorm van een zona pellucida. Zodra een eerste spermacel erin slaagt om alle hindernissen te overwinnen is er sprake van een bevruchting en kan de ontwikkeling van een kindje dus gaan beginnen.

Celdeling na de bevruchting

Zodra de bevruchting heeft plaatsgevonden zullen de zaadcel en de eicel er samen voor zorgen dat er celdeling plaats gaat vinden. Om dit mogelijk te maken worden er 23 chromosomen van de moeder en 23 chromosomen van de man gebruikt. Zo komt het totaal op 46 chromosomen en is het mogelijk om een kindje te gaan vormen. Op dit moment wordt er dan ook bepaald welke eigenschappen van de man en welke eigenschappen van de vrouw er door worden gegeven. De celdeling is wat dat betreft een belangrijk moment na de bevruchting, dat in grote mate zal bepalen hoe jullie kindje eruit komt te zien.

Je bent zwanger

Zodra de bevruchting heeft plaatsgevonden ben je officieel zwanger, aangezien de celdeling ervoor dat zorgen dat zich een embryo gaat ontwikkelen. Je zal er vanaf dat moment nog niet veel van merken en het is dan ook nog niet verstandig om het aan de grote klok te hangen. Ondanks dat natuurlijk niemand er op hoopt zou er eventueel nog wat mis kunnen gaan. Door even wat langer te wachten na de bevruchting en de celdeling heb je de mogelijkheid om met meer zekerheid te zeggen dat het je gelukt is om zwanger te worden.