Menstruatiecyclus

Je menstruatiecyclus berekenen

Je kunt om vele redenen je menstruatiecyclus willen berekenen. Misschien wil je weten wanneer je vruchtbaar bent, of je wil simpelweg weten wanneer je weer ongesteld wordt. Gelukkig is het berekenen van je cyclus erg eenvoudig. We leggen het je hieronder stap voor stap uit!

Wat zijn de fases van je menstruatiecyclus?

Eigenlijk onderscheiden we vier fases tijdens je cyclus. Ten eerste de dagen waarin je menstrueert, je lichaam stoot dan het baarmoederslijmvlies af. Daarna begint je baarmoeder weer een slijmvlieslaag op te bouwen, en rijpen er in je eierstokken de follikels, dat is de tweede fase. Als deze eenmaal rijp zijn,  is er in deze derde fase sprake van de eisprong. In de vierde fase daalt het eitje af via je eierstokken. Als het bevrucht raakt, nestelt het zich in je baarmoeder in. Zo niet, dan stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies en het onbevruchte eitje af. Je wordt dan weer ongesteld en de cyclus begint weer van voren af aan.

Stap 1. Noteer de eerste dag van je menstruatie

Om je menstruatiecyclus te kunnen berekenen, is het van belang dat je een aantal dingen weet. Ten eerste moet je weten hoe lang jouw gemiddelde cyclus duurt. Op basis daarvan kun je namelijk voorspellen wanneer welke fase begint en eindigt in jouw cyclus. Weet je nog niet hoe lang jouw cyclus duurt? Schrijf de eerste dag van je menstruatie dan in je agenda. Teken bijvoorbeeld een bloemetje als je dit liever subtiel doet.

Stap 2. Tel daar 14 en 28 dagen bij op

Vooral wanneer je nog niet weet hoe lang jouw cyclus duurt, kun je om te beginnen al wel vast een inschatting maken. Daarvoor gaan we uit van een cyclus van 28 dagen, dat is de gemiddelde cyclus van vrouwen. Tel bij de eerste dag van je menstruatie 14 dagen op. Dit is ongeveer de datum waarop je gaat ovuleren, oftewel een eisprong krijgt.
Tel vanaf de eerste dag van je menstruatie 28 dagen verder, en je weet ongeveer wanneer je volgende menstruatie plaats vindt. Let wel, die cyclus van 28 dagen is dus gemiddeld, het kan heel goed zijn dat jouw cyclus langer of korter duurt. Dat is geen reden om je zorgen te maken.

Stap 3. Noteer de volgende dag van je menstruatie

Noteer in je agenda wanneer je jouw volgende menstruatie verwacht. Dit kun je, zoals hierboven al genoemd, doen door bijvoorbeeld een bloemetje te tekenen op de desbetreffende dag. Wanneer je nog niet precies weet hoe lang jouw cyclus duurt, werkt dit dus alleen ter indicatie.

Extra tip: Noteer symptomen als humeurigheid of harde borsten ook in je agenda, zo krijg je meer inzicht in wanneer jij last hebt van welke symptomen. Op die manier heb je na verloop van tijd veel kennis van jouw lichaam en cyclus.

Stap 4. Blijf dit zo bijhouden

Houd de komende maanden telkens bij wanneer je ongesteld wordt, en tel het aantal dagen dat er tussen zit. Zo krijg je een steeds betrouwbaarder beeld van jouw cyclus. Zo ongeveer halverwege vindt telkens je eisprong plaats, tijdens die dagen ben je vruchtbaar.

Onregelmatige cyclus

Merk je bij het berekenen van je cyclus dat jouw menstruatiecyclus onregelmatig is? Dan kan het lastig zijn om je menstruatie en vruchtbare periode te bepalen. Probeer je hormonen daarom weer in balans te brengen met behulp van deze tips.

Handige tools om je menstruatiecyclus te berekenen

Gelukkig zijn er vandaag de dag ook genoeg handige tools om je te helpen met het berekenen van je menstruatie. Denk bijvoorbeeld aan de app tracker light voor je smartphone. In deze app geef je door wanneer je ongesteld bent. De ap rekent op basis daarvan uit wanneer je vruchtbaar bent en wanneer je weer gaat menstrueren. Een andere optie is de Libresse Menstruatie Kalender, een online tool die je herinneringen per e-mail stuur wanneer je weer ongesteld wordt.