Vruchtbaarheid vrouw

Hormonen uit balans?

Je hormonen hebben een enorme invloed op je gezondheid. Ze zijn de boodschappers van je lichaam, en regelen veel functies in je lichaam. Wanneer je hormonen uit balans zijn, kun je daar dus veel last van hebben. Vooral wanneer je zwanger probeert te raken, is het belangrijk om een hormonale disbalans te voorkomen. Wat is een hormonale disbalans? Hoe herken je die? En hoe breng je jouw hormonen weer in balans?

Wat is een hormonale disbalans?

De term zegt het al, bij een hormonale disbalans is het evenwicht in je hormonen zoek. Je hormoonhuishouding wordt in dat geval negatief beïnvloed door externe oorzaken zoals stress of verkeerde voeding. Je kunt de hormoonbalans van vrouwen zien als een spinnenweb waarbij elke draad effect heeft op de andere. Zolang al jouw hormonen in balans zijn, is er niks aan de hand. Maar wanneer er een stofje ontbreekt, of er juist een overschot is aan hormonen, kunnen er gekke dingen gebeuren.

Waardoor raken je hormonen uit balans?

Een hormonale disbalans kan verschillende oorzaken hebben. We lichten hieronder de 4 belangrijkste en meest voorkomende oorzaken toe.

1. Ongezond voedingspatroon

Wanneer je te weinig groene groentes eet en te veel bewerkte (suikerhoudende) producten eet, kan dit een negatieve invloed hebben op je hormoonbalans. Bovendien is het ook belangrijk om voldoende water te drinken.

2. Stress

Stress geeft natuurlijk een onprettig gevoel, maar is ook zeker een boosdoener wanneer het gaat om je hormoonhuishouding. Door een teveel aan cortisol (stress hormoon) kan je lichaam flink ontregeld raken.

3. Alcohol, tabak en drugs

Roken, alcohol drinken of drugs gebruiken zijn desastreus voor je hormoonbalans. Kies voor een gezonde levensstijl, en laat alcohol, tabak en drugs links liggen.

4. Anticonceptiemiddelen

Het is natuurlijk logisch dat je hormonen door anticonceptiemiddelen worden beïnvloed. Maar ook wanneer je stopt met bijvoorbeeld de pil, kan het even duren voordat je hormonen weer in balans zijn. Je lichaam heeft nou eenmaal even de tijd nodig om weer in evenwicht te raken.

Wat zijn de symptomen van een hormonale disbalans?

Omdat je hormonen impact hebben op veel functies in je lichaam, kan een disbalans zorgen voor veel verschillende klachten. We noemen hieronder symptomen die vrouwen vaak ervaren:

Herken je je in bovenstaande symptomen? Dan is het mogelijk dat je last hebt van een hormonale disbalans. Gelukkig is er veel wat je kunt doen om dit te herstellen!

Je hormonen in balans brengen

Wil jij je hormonen weer in balans brengen? Lees dan snel verder, want we geven hieronder de 5 belangrijkste tips

1. Kies voor een gezond eetpatroon met genoeg groene groenten

Begin met verse groenten en fruit in huis te halen. Kies met name voor groene groenten, het bladgroen helpt je lever namelijk bij het afbreken van een overschot aan hormonen.

2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is altijd goed voor je, maar vooral wanneer je je hormoonhuishouding wilt verbeteren, is rustig sporten enorm goed voor je. Bovendien helpt sporten ook nog een stress verlagend, dus sla je twee vliegen in één klap.

3. Vind een balans in Omega-6 en Omega-3 vetten

Veel Nederlanders hebben een overschot aan Omega-6 vetten, die zitten vooral in vlees en producten met veel verzadigde vetten, zoals boter. Met een westers dieet krijg je zomaar 25 keer zoveel Omega-6 als Omega-3 binnen. En dat terwijl die verhouding 1:3 tot 1:5 zou moeten zijn. Minder dus je inname van verzadigde vetten en slik bij voorkeur een voedingssupplement voor Omega-3.

Wist je trouwens dat Omega-3 ook een belangrijk rol speelt voor de gezondheid van jouw toekomstige baby? Lees hier waarom. 

4. Slaap voldoende

Slaap is de basis voor een goede gezondheid, dus ook voor een gebalanceerde hormoonhuishouding. Zorg dus dat je op tijd gaat slapen, en vermijd een uur voordat je gaat slapen blauw licht afkomstig van je televisie of telefoon.

5. Ontspan regelmatig

Zoals gezegd is stress een veroorzaker van een hormonale disbalans. Daarom is het van groot belang dat je regelmatig ontspant. Daarmee verlaag je het cortisol niveau in je lichaam. Wat je precies moet doen om te ontspannen, verschilt per persoon. De één komt tot rust in een sauna, de ander moet juist lekker gaat sporten. Kies wat voor jou werkt.

Werkt een hormoonbalansdieet?

Een hormoonbalansdieet richt zich niet alleen op het bestrijden van een hormonale disbalans, maar vooral op het verliezen van gewicht. Door bepaalde voedingsstoffen te eten, en andere te laten staan, zou je jouw hormonen weer in balans kunnen brengen.

Het Voedingscentrum is heel duidelijk over dit dieet. “Het hormoonbalansdieet is ingewikkeld om te volgen. Zo worden weinig tot geen adviezen gegeven over hoeveel iemand van bepaalde producten zou moeten eten. Verder is het dieet niet goed onderbouwd en op sommige punten misleidend.”

Kortom, heb je last van een hormonale disbalans, dan doe je er goed aan om te kiezen voor een algehele levensstijl. Daarmee voorkom je veel verschillende, vervelende symptomen. Wil je Omega-3 bijslikken in de vorm van een voedingssupplement? Kies dan voor een supplement op basis van natuurlijke stoffen, zoals omega-3 algen olie of deze.