Vruchtbaarheid vrouw

Vruchtbare dagen

De vruchtbare dagen zijn heel interessant, vanwege het feit dat je op die manier de kans op een zwangerschap kunt vergroten. Je kunt de dagen berekenen binnen de menstruatiecyclus dat je het meest vruchtbaar bent, maar je kunt dat ook doen door goed te kijken naar je ovulatie of eisprong. Wat dat betreft kun je de vruchtbare dagen berekenen en is het dus goed mogelijk om te bepalen wanneer je het best kunt vrijen met je partner. Tenslotte kun je de vruchtbare dagen niet berekenen met de Chinese geslachtskalender, maar kun je aan de hand van de maand en de leeftijd van de moeder wel bepalen of het waarschijnlijk een jongetje of een meisje zal worden.

Vruchtbare dagen binnen de menstruatiecyclus

De vruchtbare dagen bevinden zich uiteraard binnen de menstruatiecyclus en komen wat dat betreft dan ook iedere maand terug. Het gaat over het algemeen om de dagen die liggen rond de 14e dag voordat je ongesteld wordt. Dat klinkt wellicht wat ingewikkeld, maar het gaat om het moment dat je eisprong plaatsvindt. Dat zijn de vruchtbare dagen, waardoor het interessant is om daar naar op zoek te gaan wanneer je graag zwanger wilt worden.

Vruchtbare dagen en eisprong

De vruchtbare dagen liggen rondom de dag dat je eisprong plaatsvindt, aangezien er op die manier een eitje beschikbaar komt dat vruchtbaar is en daardoor bevrucht kan worden door een zaadcel. De eisprong vindt 14 dagen voordat je ongesteld wordt plaats, waardoor het in veel gevallen mogelijk is om deze dag te berekenen. Door rondom die dagen te vrijen met je partner kan je ervoor zorgen dat je optimaal gebruik maakt van de vruchtbare dagen. Het is natuurlijk geen garantie om zwanger te worden, maar je kan er in ieder geval op zorgen dat de kans hierop zo groot mogelijk zal zijn.

Vruchtbare dagen berekenen

Je kunt de vruchtbare dagen berekenen door rekening te houden met het feit dat de ovulatie over het algemeen 14 dagen voor je menstruatie plaatsvindt. Het is dan natuurlijk wel van belang dat je weet of je cyclus regelmatig verloopt en hoe lang deze in dagen duurt. Er wordt bij de reguliere berekening vanuit gegaan dat de cyclus 28 dagen duurt en dat dit keer op keer het geval is. Uiteraard kan het zijn dat je cyclus bijvoorbeeld 25 of 31 dagen duurt. In dat geval kun je ook je vruchtbare dagen berekenen, maar zal je de berekening wat aan moeten passen.

Vruchtbare dagen op Chinese geslachtskalender

Op de Chinese geslachtskalender staan in principe geen vruchtbare dagen, maar je kunt de kalender wel gebruiken om de kans op een jongetje of een meisje zo groot mogelijk te maken. Niemand weet precies waar de kalender op gebaseerd is, maar het lijkt er aan de andere kant wel op dat er een soort van waarheid in zit. In opvallend veel gevallen lijkt de voorspelling te kloppen, op basis van de leeftijd van de moeder en de maand van conceptie. Het lijkt er wat dat betreft op dat de Chinese geslachtskalender de vruchtbare dagen (maanden) voor jongetjes of meisjes bepaalt.