Vruchtbare dagen

Vruchtbare dagen berekenen

Je kunt je vruchtbare dagen berekenen om te bepalen wanneer je de meeste kans hebt om zwanger te worden van je partner. Je kunt dat over het algemeen doen op basis van je menstruatiecyclus, maar het is dan wel van belang dat deze regelmatig is. Bovendien kun je alleen je vruchtbare dagen berekenen wanneer je een cyclus hebt die ongeveer 28 dagen duurt en in ieder geval niet veel langer of korter.

Vruchtbare dagen berekenen op basis van menstruatiecyclus

Je kunt je vruchtbare dagen berekenen door rekening te houden met het feit dat de eisprong over het algemeen 14 dagen voor de menstruatie plaats zal vinden. De dagen rondom de eisprong zijn het best, aangezien het eitje dan het meest vruchtbaar is. De vruchtbaarheid gaat over het algemeen 5 dagen eerder in en zal doorlopen tot ook weer ongeveer 5 dagen nadat de eisprong plaats heeft gevonden. Tijdens die periode is het dus verstandig om met elkaar te vrijen. Je kunt zo je vruchtbare dagen berekenen en er in ieder geval alles aan doen om samen zwanger te worden van jullie kindje.

Kortere of langere cyclus

Je kunt echter alleen je vruchtbare dagen berekenen wanneer je een regelmatige cyclus hebt die ongeveer 28 dagen duurt. Het is wel mogelijk om de berekening iets aan te passen, maar wanneer je cyclus minder dan 21 dagen duurt is het niet mogelijk om een berekening te maken. Aan de andere kant valt dit ook niet voor elkaar te krijgen wanneer je cyclus langer dan 35 dagen duurt. Je vruchtbare dagen berekenen is in die gevallen niet mogelijk, waardoor het verstandig is om de huisarts eens om hulp te vragen wanneer het niet lukt om zwanger te worden.

Onzekerheid over de berekening

Daarnaast valt het natuurlijk niet uit te sluiten dat je cyclus niet precies 28, maar bijvoorbeeld 27 of 30 dagen duurt. Je kunt in dat geval je vruchtbare dagen berekenen, maar het is dan wel van belang om ervoor te zorgen dat je de berekening wat aanpast. Over het algemeen zal de berekening ervoor zorgen dat je minder betrouwbaar kunt bepalen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Desalniettemin kun je de vruchtbare dagen berekenen en zorg je er in ieder geval voor dat je een heel eind in de goede richting zit met betrekking tot je vruchtbaarheid.

Regelmatig proberen

Je kunt je vruchtbare dagen berekenen, maar het is aan de andere kant ook verstandig om het gewoon af en toe eens te proberen. Door juist wat verschillende momenten binnen je cyclus te kiezen kan je ervoor zorgen dat je uiteindelijk een goed moment weet te vinden. Het is helemaal niet vreemd om er een jaar voor uit te trekken om zwanger te worden van je partner, door regelmatig met elkaar te vrijen. Wat dat betreft kun je je vruchtbare dagen berekenen, maar is het minstens zo verstandig om er gewoon goed de tijd voor te nemen en het moment van zwanger worden af te wachten.