Vruchtbaarheid vrouw

Oplossingen bij vruchtbaarheidsproblemen van de vrouw

Wanneer je graag kinderen wilt krijgen, kan het voorkomen dat je niet direct zwanger wordt. En zeker wanneer je de dertig bent gepasseerd, neemt je vruchtbaarheid af. Bij één op de vier koppels met een onvervulde kinderwens ligt de oorzaak van de onvruchtbaarheid zowel bij de man als bij de vrouw (beide 25%).  Maar wanneer je graag kinderen wilt en dit niet lukt, kun je altijd een vruchtbaarheidsbehandeling overwegen.

Een vruchtbaarheidsbehandeling is net een investering: een behandeling kost geld, tijd en energie en soms levert de behandeling niet het gewenste resultaat op. Toch kan een vruchtbaarheidsbehandeling een positieve uitwerking hebben op jouw vruchtbaarheid. Om die reden beschrijven wij in dit artikel verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen en daarnaast hebben wij het met jou over de voor- en nadelen van een vruchtbaarheidsbehandelingen.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Er zijn verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen, denk bijvoorbeeld aan: het slikken van clomifeen, IUI en IVF.

Clomifeen

Wanneer je het geneesmiddel clomifeen slikt, wordt de kans op een zwangerschap met 4% vergroot. Ook heb je door het gebruik van clomifeen meer kans op een tweeling. En wees je er ook van bewust dat je hoofdpijn, stemmingswisselingen en opvliegers kan krijgen.

IUI

Het Medisch Centrum Kinderwens Leiderdorp beschrijft IUI (‘Intra Uteriene inseminatie’) als: ‘een voorbeeld van een eenvoudiger, minder belastende behandeling dan IV.’IUI laat je kans op een zwangerschap met 5% stijgen. Als je daarbij eisprongstimulerende medicatie als clomifeen (zie ‘Clomifeen’) of het follikel stimulerend hormoon (FSH) slikt, stijgt je kans op een zwangerschap per cyclus met 10%.

IVF

Lukt het jou na een half jaar na dato nog niet op zwanger te worden? Probeer dan IVF. Laat een OMEGA-onderzoek instellen als je door de behandeling van ivf gezondheidsproblemen verwacht.

Redenen voor een vruchtbaarheidsbehandeling

Uit promotieonderzoek van Monique Brandes (Radboud Universiteit Nijmegen) blijkt dat zeven op de tien koppels ‘op den duur toch zwanger’ raakt. Voor het onderzoek onderzocht Brandes 2500 koppels met vruchtbaarheidsproblemen.  De meerderheid gebruikt hierbij wel  behandelingen als ICSI en IVF. Deze behandelingen hebben vooral resultaat bij stellen die last hebben van endometriose, slecht zaad en eileiderproblematiek.  Ook is gebleken dat vier op de tien koppels  zonder vruchtbaarheidsbehandeling alsnog  spontaan zwanger raakt.

Nadelen van een vruchtbaarheidsbehandeling

Wees je er wel van bewust dat de meeste vruchtbaarheidsbehandelingen veel geld kosten en zowel psychisch als lichamelijk als belastend kunnen worden ervaren. Niet iedereen is namelijk in staat om de emotionele/lichamelijke gevolgen van een ingreep te overzien. Het ‘zwanger worden’ kan een enorme druk op je relatie zetten. Daarnaast kan jouw cyclus door stress negatief worden beïnvloed.

Wij raden je aan om voor een betrouwbare diagnose advies te vragen aan een medisch professional . Deze heeft immers verstand van zaken. Wil je meer informatie over zwanger worden? Kijk dan voor meer informatie op één van onze pagina’s.