anticonceptiemiddelen
Anticonceptiemiddelen bestaan in verschillende vormen, waardoor het niet direct gezegd is dat je de pil dient te gebruiken. Het is een gebruikelijke methode, maar het is aan de andere kant wel degelijk mogelijk om van het gebruik af te wijken.
Hormonale of niet-hormonale anticonceptiemiddelen
Op het gebied van anticonceptiemiddelen gaan we over het algemeen uit van het beïnvloeden van de hormoonhuishouding van de vrouw, om ervoor te zorgen dat er geen zwangerschap kan ontstaan. Het is echter ook mogelijk om voor niet-hormonale anticonceptie te kiezen. De meest bekende vorm hiervan is het condoom, dat ook meteen beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Verder is het mogelijk om geen geslachtsgemeenschap te hebben (onthouding) of coitus interruptus toe te passen, wat staat voor het terugtrekken voordat de zaadlozing plaatsvindt.
De pil
Het meest bekende hormonale anticonceptiemiddel is natuurlijk de pil. Er bestaan verschillende varianten van de pil, maar over het algemeen worden ze oraal ingenomen. De pil dient dagelijks te worden gebruikt, tot aan de stopweek. Op die manier worden de hormonen van de vrouw zo beïnvloedt dat de kans op een zwangerschap zo minimaal mogelijk is. Net als bij andere anticonceptiemiddelen anticonceptie is het niet mogelijk om voor een 100% bescherming te zorgen. Desalniettemin is de pil zeer betrouwbaar en kiezen veel vrouwen er op die manier voor om een zwangerschap te voorkomen.
Een spiraaltje
Daarnaast is er het spiraaltje, dat hormonen bij zich draagt. Dit spiraaltje staat ook wel bekend als Mirena ® en zorgt ervoor dat de vrouw ongeveer 5 jaar tegen een zwangerschap beschermd is. Dit komt door het feit dat het spiraaltje in de baarmoeder wordt aangebracht en op die manier voor bescherming zorgt. Bovendien zullen de meeste vrouwen na ongeveer 6 maanden geen menstruatie meer hebben, zodra ze ervoor hebben gekozen om met behulp van het spiraaltje voor anticonceptiemiddelen te zorgen.
De morning-afterpil
Tenslotte is er de morning-afterpil die werkt als anticonceptiemiddel, maar is dat aan de andere kant een behoorlijk rigoureuze methode die het best alleen als laatste redmiddel kan worden toegepast. Het is een pil met een hormoon dat ervoor zorgt dat het embryo niet de kans krijgt om zich in het baarmoederslijmvlies te nestelen. Veel vrouwen die deze pil gebruiken doen dat nadat ze zonder anticonceptiemiddel gebruikt te hebben geslachtsgemeenschap hebben gehad. Je doet er goed aan om de morning-afterpil in ieder geval niet als een van de reguliere anticonceptiemiddelen te beschouwen, maar het als een redmiddel te zien.