Vruchtbaarheid man

Vruchtbaarheidsonderzoek voor de man

Ook als man zijn er diverse medische mogelijkheden om de kwaliteit en productie van je sperma vast te stellen en te verbeteren. In het artikel ‘verbeter de kwaliteit van je sperma’ kon je al lezen hoe je de kwaliteit en productie zelf kan beïnvloeden. Niet voor iedereen is dit echter even makkelijk en kan het praktische zijn om te weten waar je aan toe bent. In dit artikel vertellen we je welke medische mogelijkheden er zijn. Zo kun je onder anderen terecht bij de huisarts of de gynaecoloog.

 

 

Huisarts

De huisarts kan beoordelen of jouw penis afwijkingen vertoont. Wanneer dit bij jou het geval is, kun je beter direct een afspraak bij de gynaecoloog maken. Een gynaecoloog kan jou namelijk sneller over de (on)mogelijkheden van je sperma informeren. Er zijn verschillende medische methoden om de kwaliteit van het zaad te verbeteren, bijvoorbeeld MESA/PESA en TESE. Meer informatie vind je op de pagina onvruchtbaarheid bij de man

Gynaecoloog

Wanneer je als stel zijnde langer dan een jaar bezig bent om zwanger te worden, kun je de stap wagen om de gynaecoloog op te zoeken. Je kunt hier terecht voor (medische) problemen en daarnaast kan de gynaecoloog je uitgebreider onderzoeken.

'Slecht' zaad: de postcoïtumtest

Wanneer de kwaliteit van je zaad te wensen overlaat, doe je er goed aan om je vrouw een postcoïtumtest te laten doen. Met deze test wordt bekeken of de zaadcellen in de baarmoederholte door kunnen dringen. Hier wordt meestal het slijm van het baarmoederhals en de kwaliteit van de zaadcellen voor gebruikt.

De test vindt in de meeste gevallen vlak voor de eisprong plaats, enkele uren na de geslachtsgemeenschap. Vervolgens neemt de gynaecoloog wat slijm uit de baarmoedermond van je vrouw weg, om de kwaliteit van de zaadcellen in te schatten. Wanneer het resultaat van de test tegenvalt, kun de test een paar dagen later overnieuw doen. Daarna kun je het tijdstip van de eisprong (moment waarop een vrouw vruchtbaar is) beter met behulp van een inwendige echografie of bloedonderzoek achterhalen.

Heb je na dit onderzoek opnieuw te weinig zaadcellen, terwijl je slijm wel van goede kwaliteit is? Laat jezelf of je vrouw dan immunologisch onderzoeken, omdat het baarmoederslijmvlies van je vrouw waarschijnlijk afweerstoffen tegen de zaadcellen aanmaakt. Bij de vrouw wordt er bij immunologisch onderzoek  meestal een uitstrijkje gedaan. De man krijgt een dikwijls een bloedtest (TAT-Test) of een MAR-test (microscopisch onderzoek van je zaad).